Ορθά κοφτά απέρριψε την πρόταση για απόσυρση του “Μπαρμπαρός” και επανέναρξη διαπραγματεύσεων, ο Τουρκο”κύπριος” διαπραγματευτής, Εργκιούν Ολγκούν.

“Η τουρκο’κυπριακή’ πλευρά θα αναγκαστεί να σκεφθεί μια διαφορετική επιλογή σε περίπτωση που βρεθεί αντιμέτωπη με μια κρίση όπως η σημερινή και ο συνομιλητής μας δεν επιδεικνύει με κανένα τρόπο την ειλικρίνειά του”, δήλωσε στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολού, ο Εργκιούν Ολγκούν.

Στη συνέντευξή του, επισήμανε ότι το μήνυμά του προς τα Ηνωμένα Έθνη και την ελληνοκυπριακή πλευρά είναι το εξής: “Τη στιγμή που θα τερματίσετε τις εργασίες σας στην περιοχή, θα αποσυρθεί και το Μπαρμπαρός. Είμαστε έτοιμοι να το πράξουμε ταυτόχρονα. Όμως μην περιμένετε να σταματήσουμε μόνοι μας την εργασία αυτή”.

Ισχυρίστηκε δε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά υποστηρίζει πως μόνο εκείνη έχει κυριαρχικά δικαιώματα. “Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αποδεχτό. Η τουρκο’κυπριακή’ πλευρά βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και δεν μπορεί να δεχθεί καμία προϋπόθεση. Εάν σεβασθούμε τα δικαιώματα η μία πλευρά της άλλης οι διαπραγματεύσεις θα συνεχισθούν”, είπε.

Ο Τουρκο”κύπριος” διαπραγματευτής υποστήριξε επίσης ότι δεν μπορεί “να αναζωογονηθεί η οικονομία της ελληνοκυπριακής πλευράς, εάν δεν συμφιλιωθεί με την Τουρκία” και σε ερώτηση εάν η επίτευξη συμβιβασμού στο ενεργειακό ζήτημα θα μπορέσει να ανοίξει το δρόμο και για πολιτικό συμβιβασμό μεταξύ των δυο πλευρών στο νησί, απάντησε: “Και βέβαια μπορεί να ανοίξει το δρόμο. Διότι αυτό μπορεί να δημιουργήσει αμοιβαία δέσμευση”.

Υποστήριξε επίσης ότι η τουρκο”κυπριακή” πλευρά δεν ήταν η αιτία για την αποχώρηση των Ελληνολυπρίων από τις διαπραγματεύσεις, προσθέτοντας ότι ο βασικός λόγος για τον οποίο πήγαν στη Βρετανία είναι για να εξηγήσουνε τις βαθύτερες αιτίες της κρίσης αυτής.

“Ήλθαμε για να συζητήσουμε τα αποτελέσματα στα οποία μπορεί να οδηγήσει το γεγονός ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν είναι έτοιμη ακόμη, στο στάδιο αυτό, για την κατανομή αρμοδιοτήτων”, ανέφερε.

Για τη συνάντηση του με τον Βρετανό Υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Ντέιβιντ Λίντιγκτον, ο Τουρκο”κύπριος” διαπραγματευτής δήλωσε ότι συζητήθηκαν τα κυριαρχικά δικαιώματα της μίας εκ των δύο πλευρών, κατά την έκφρασή του.

“Όμως, η συζήτηση των  κυριαρχικών δικαιωμάτων της μιας πλευράς εξυπηρετεί τη συνέχιση του στάτους κβο”, ισχυρίστηκε ο Τουρκο”κύπριος” διαπραγματευτής.

Σχολιάζοντας τις βρετανικές προτάσεις για επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, είπε ότι αυτό δεν είναι επαρκές για την τουρκο”κυπριακή” πλευρά, προσθέτοντας πως αν δεν διερευνηθεί κατά πόσο η διαδικασία των διαπραγματεύσεων ή ο στόχος είναι λάθος, οι διαπραγματεύσεις θα καταλήξουν και πάλι σε αποτυχία.

“Η τουρκο’κυπριακή πλευρά, σχεδιάζοντας το μέλλον της, θα πρέπει να προετοιμάζεται για διαφορετικά σενάρια και δυνατότητες”, σημείωσε καταλήγοντας ο Εργκιούν Ολγκούν.