Έρευνα του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων (ΤΑΥ) αποκάλυψε 11 παράνομα φράγματα σε κοίτες ποταμών και όχι μόνο, τα οποία χρησιμοποιούνταν για την άρδευση χιλιάδων στρεμμάτων καλλιεργήσιμης γης καθώς και γηπέδων γκολφ. Ως εκ τούτου, απεστάλη ήδη στη Βουλή ο ονομαστικός κατάλογος των φυσικών και νομικών προσώπων που προχώρησαν στην κατασκευή αυτών των φραγμάτων χωρίς τις απαιτούμενες άδειες.

Ειδικότερα, στον ονομαστικό κατάλογο με τα παράνομα φράγματα περιλαμβάνονται η Μονή Αγίου Νεοφύτου που διατηρεί δικό της φράγμα στην τοποθεσία «Ανατολικό» στη Μαραθούντα, η εταιρεία S.M. Mithis Golf –πίσω από την οποία βρίσκεται η Μητρόπολη Πάφου– που διατηρεί φράγμα στην περιοχή της κοινότητας Τσάδα, η εταιρεία Στράκκα Λτδ η οποία κατασκεύασε τέσσερις δεξαμενές (χωμάτινες και από σκυρόδεμα) στην Κάτω Δευτερά στην τοποθεσία Στράκκα, καθώς και η εταιρεία Aristo Developers Ltd η οποία κατασκεύασε φράγμα στην τοποθεσία «Χα – Ποτάμι» στα Κούκλια για να καλύψει τις ανάγκες του έργου «Venus Rock Golf Resort» το οποίο περιλαμβάνει δύο γήπεδα γκολφ, ξενοδοχείο 5 αστέρων, δύο μεγάλα αθλητικά κέντρα, εμπορικό κέντρο και οικιστικές μονάδες.

Όπως αναφέρεται στο σημείωμα του υπουργού Γεωργίας Νίκου Κουγιάλη, για το φράγμα στο «Χα – Ποτάμι» δόθηκε πολεοδομική άδεια και βρίσκεται υπό εξέλιξη διαδικασία για έκδοση άδειας οικοδομής. Εκκρεμεί η έκδοση της άδειας έργου συγκράτησης και της άδειας υδροληψίας. Άλλες έξι περιπτώσεις αφορούν μικρότερα φράγματα και χωμάτινα αναχώματα, τα οποία χρησιμοποιούν ιδιώτες για άρδευση, ενώ εντοπίστηκε και ένα φράγμα εγκαταλελειμμένο σε περιοχή της κοινότητας Μαραθούντα, το οποίο κατασκευάστηκε πριν το 1960. Υπάρχει άλλη μια περίπτωση, όπου ιδιώτης κατασκεύασε χωμάτινη παραποτάμια δεξαμενή σε χαλίτικη γη στους Εργάτες, πλησίον του ποταμού Πεδιαίου. Ο Έπαρχος Λευκωσίας κινήθηκε νομικά εναντίον του και, μετά από διακανονισμό, το έργο περιήλθε στην κυριότητα του Κράτους.

Όπως αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Κουγιάλης, για τις παραπάνω περιπτώσεις, το ΤΑΥ θα ακολουθήσει την εξής διαδικασία: Θα αποσταλούν προειδοποιητικές επιστολές στους χρήστες, με τις οποίες θα τους εφιστούν την προσοχή στις πρόνοιες του Νόμου, καθώς επίσης θα τους ενημερώνουν ότι θα πρέπει μέσα σε 30 ημέρες να υποβάλουν αίτηση άδειας έργου συγκράτησης και ακολούθως αίτηση για έκδοση άδειας υδροληψίας. Σύμφωνα με τον υπουργό, στην περίπτωση που δεν υποβληθεί αίτηση μέσα στην καθορισμένη προθεσμία των 30 ημερών, το ΤΑΥ θα προχωρήσει με δικαστικά μετρά εναντίον του χρήστη με στόχο την κατεδάφιση του έργου. 

ΠΗΓΗ