Σε εγρήγορση βρίσκονται όλες οι Μυστικές Υπηρεσίες της Ευρώπης μετά τον σάλο που προκλήθηκε από δημοσιεύματα ότι Τζιχαντιστές έμπαιναν ως λαθρομετανάστες και έβγαιναν ως βομβιστές σκορπώντας τον θάνατο. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα “Καθημερινή” της Ελλάδας και προέρχονται από εκτεταμένες «σαρώσεις» ξένων μυστικών υπηρεσιών σε κινητά τηλέφωνα και στο Διαδίκτυο έχουν εντοπιστεί επαφές και συνομιλίες ανάμεσα σε υπόπτους στο ανατολικό Αιγαίο και περιοχές που ήλεγχε το Ισλαμικό Κράτος.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα τα γεγονότα έχουν ως εξής: ο Πακιστανός Μοχάμεντ Ουσμάν και ο Αλγερινός Αντέλ Χαντάντι, μαχητές του Ισλαμικού Κράτους (Ι.Κ.), έφυγαν από την πρωτεύουσα του Χαλιφάτου έξι εβδομάδες πριν από τις επιθέσεις του Νοεμβρίου. Ταξίδευαν μαζί με τους βομβιστές του Σταντ ντε Φρανς με στόχο να πάρουν μέρος στο σχέδιο επιθέσεων στη γαλλική πρωτεύουσα. Διέσχισαν την τουρκοσυριακή μεθόριο και στις αρχές Οκτωβρίου 2015 έφτασαν στη Σμύρνη, απ’ όπου επιβιβάστηκαν σε βάρκα που μετέφερε πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Στις 3 Οκτωβρίου οι τέσσερίς τους αποβιβάστηκαν στο Φαρμακονήσι, συνελήφθησαν από άνδρες του Λιμενικού και μεταφέρθηκαν στη Λέρο για καταγραφή και ταυτοποίηση. Δύο από τα μέλη της ομάδας, ο Αχμάντ αλ Μοχάμαντ και ο Μοχάμεντ αλ Μαχμόντ, δήλωσαν Σύροι πρόσφυγες και αφέθηκαν ελεύθεροι να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Πήγαν στην Κάλυμνο, από εκεί στον Πειραιά και το βράδυ της 13ης Νοεμβρίου πυροδότησαν τις ζώνες με τα εκρηκτικά έξω από το Σταντ ντε Φρανς. Διαφορετική ήταν η πορεία των Ουσμάν και Χαντάντι.

Στη διάρκεια του ελέγχου αξιωματούχοι του Frontex διαπίστωσαν ότι δεν επρόκειτο για Σύρους πρόσφυγες, όπως ισχυρίζονταν, αλλά για Πακιστανούς και Αφγανούς αντίστοιχα. Συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο στην Κω κατηγορούμενοι για κατοχή πλαστών εγγράφων. Στα τέλη Οκτωβρίου, ωστόσο, αφέθηκαν ελεύθεροι και συνέχισαν το ταξίδι τους προς την Κεντρική Ευρώπη. Στις 14 Νοεμβρίου, μία ημέρα μετά τα γεγονότα στο Παρίσι, έφτασαν στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας και ένα μήνα αργότερα (10 Δεκεμβρίου) συνελήφθησαν από την αυστριακή αστυνομία σε καταυλισμό λαθρομεταναστών ως ύποπτοι για συμμετοχή στον πυρήνα των τρομοκρατών που αιματοκύλισαν τη Γαλλία.

Κατόπιν ερευνών διαπιστώθηκε ότι το ταξίδι των Ουσμάν και Χαντάντι συντόνιζε από τη Ράκα στέλεχος του Ισλαμικού Κράτους ονόματι Αμπού Αχμάντ. Eπικοινωνούσε μαζί τους κωδικοποιημένα μέσω ηλεκτρονικών εφαρμογών που είχαν εγκαταστήσει στα κινητά τους τηλέφωνα (viber, WhatsApp) εξασφαλίζοντάς τους χρήματα, επαφές με κυκλώματα διακινητών, πλαστογράφους κ.ο.κ. Είναι χαρακτηριστικό ότι αμέσως μετά την απελευθέρωσή τους, την 27η Οκτωβρίου στην Κω, φρόντισε να λάβουν 2.000 ευρώ σε μετρητά προκειμένου να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Από την έρευνα της αυστριακής αστυνομίας προέκυψε ακόμα ότι οι Ουσμάν και Χαντάντι είχαν τηλεφωνικές επαφές και συναντήσεις με ένα ακόμη άτομο, τον Μαροκινό Abid Tabaouni. Εκτιμάται πως οι τρεις τους θα αναλάμβαναν να φέρουν εις πέρας ένα νέο τρομοκρατικό χτύπημα στην καρδιά της Ευρώπης, λίγο μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι.

Ο Tabaouni, ο οποίος συνελήφθη τον Ιούλιο στις Βρυξέλλες, ταξίδεψε από τη Συρία στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας ακολουθώντας και αυτός το δρομολόγιο των λαθρομεταναστών. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει καταγραφεί, τουλάχιστον με τα πραγματικά στοιχεία ταυτότητάς του, από την ΕΛ.ΑΣ., ενώ έχει καταχωρισθεί από την Αυστρία στο σύστημα πληροφοριών Σένγκεν (SIS II) ως ύποπτος για τζιχάντ. Στη λίστα επαφών στο κινητό του τηλέφωνο βρέθηκε αριθμός που ανήκε στον φερόμενο ως οργανωτή των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι και πρωταγωνιστή μιας άκαρπης έρευνας της ΕΛ.ΑΣ. στο Παγκράτι (τον Ιανουάριο του 2015) Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ.

Στην Κύπρο ελέγχουμε τους λαθρομετανάστες; Ξέρουμε όντως εάν είναι Σύριοι, εάν είναι πρόσφυγες και ποιοι οι στόχοι τους ή μήπως θα μάθουμε και εμείς μια μέρα ότι φιλοξενούσαμε τρομοκράτες; Σημαντικά ερωτήματα και ευχόμαστε όντως η Κυπριακή Υπηρεσία Πληροφορίων να έχει κάνει όλους τους απαραίτητους ελέγχους για να μην βρεθούμε προ δυσάρεστων εκπλήξεων.