Το ΕΛΑΜ από την πρώτη στιγμή έναρξης των τουρκικών προκλήσεων ζήτησε τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μεταξύ αυτών είναι και η επιβολή εμπάργκου όπλων προς την Τουρκία. Η πολιτική μας ηγεσία όμως αποφάσισε να μην υιοθετήσει τις συγκεκριμένες προτάσεις του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου, ως ανεφάρμοστες.

Τρεις όμως χώρες της Σκανδιναβίας αντιλαμβάνονται πλήρως την ανάγκη δημιουργίας κόστους προς την Τουρκία, για να άρει τις παράνομες ενέργειες. Έτσι η Σουηδία πρόκειται την Δευτέρα, μέσω της Υπουργού Εξωτερικών της, να ασκήσει πίεση προς την ΕΕ ώστε να επιβληθεί στην Τουρκία εμπάργκο όπλων, με αφορμή τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία. Την ίδια ώρα Νορβηγία και Φινλανδία ανακοίνωσαν την παύση εξαγωγής οπλικών συστημάτων προς την Τουρκία.

Ταυτόχρονα Ισπανία και Ιταλία, λόγω της εισβολής, αποσύρουν τις συστοιχίες πυράλων συστημάτων αεροπορικής άμυνας που βρίσκονταν στην Τουρκία.

Η Κύπρος είχε και έχει 1974 λόγους να αντιδράσει στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας, όταν αυτές διεξάγονταν στα εδάφη μας. Για μία ακόμη φορά όμως παραμένουμε παθητικοί θεατές και στηριζόμαστε στις πρωτοβουλίες των άλλων κρατών. Τα όσα πρότεινε το ΕΛΑΜ για τη λήψη δυναμικών μέτρων, έρχονται σήμερα να υιοθετηθούν από Σουηδία, Φινλανδία, Νορβηγία, Ισπανία και Ιταλια επιβεβαιώνοντας τόσο την ορθότητα, όσο και την πρακτική τους εφαρμογή.

Έστω και την ύστατη καλούμε την Κυβέρνηση να ζητήσει τη λήψη μέτρων απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα:

– Επιβολή οικονομικών κυρώσεων στην Τουρκία από την ΕΕ
– Αποκοπή των ευρωπαϊκών κονδυλίων που δίνονται στην Τουρκία και στο Ψευδοκράτος
– Οριστικό τέλος στις προσπάθειες για τελωνειακή ένωση Τουρκίας – ΕΕ
– Επιβολή εμπάργκου όπλων προς την Τουρκία από την ΕΕ
– Ενεργοποίηση του άρθρου 42 (7) της Συνθήκης της ΕΕ
– Αφαίρεση των ταυτοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας από όσους Τουρκοκυπριους αναγνωρίζουν το ψευδοκράτος και υποστηρίζουν την εισβολή στη Συρία
– Κλείσιμο των οδοφραγμάτων.

Γραφείο Τύπου
Εθνικού Λαϊκού Μετώπου
(Ε.ΛΑ.Μ.)