200 χρόνια πριν, το 1821,  με το σύνθημα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Η ΘΑΝΑΤΟΣ οι Έλληνες εξεγέρθηκαν σε όλα τα ελληνικά εδάφη που τελούσαν υπό την φρικώδη Οθωμανική κατοχή, κατά των Τούρκων Οθωμανών και το 1829 επέτυχαν την ανεξαρτησία της Πατρίδας, όχι όλης αλλά μόνο των νησιών (πλην της Μακεδονίας, της Ηπείρου, της Θράκης, της Θεσσαλίας, της Κύπρου, της Κρήτης, των Επτανήσων και των Δωδεκανήσων) της Στερεάς Ελλάδος και του Μωριά.


Πριν από 200 χρόνια λοιπόν οι Έλληνες πήραν τα άρματα ενάντια στην τυραννία των Οθωμανών και έκαναν την Εθνική Επανάσταση. Η λέξη Εθνική έχει τη δική της σημασία. Ορισμένοι κύκλοι προσπαθούν να παρουσίασουν την εξέγερση των Ελλήνων ως συνέχεια της Γαλλικής ή ως προμήνυμα της Σοβιετικής Επανάστασης ή ως αποτέλεσμα οποιασδήποτε κοινωνικής διεργασίας ελάμβανε χώρα στην Ευρώπη.

Την απάντηση σε όλους αυτούς δίδει ο ίδιος ο Κολοκοτρώνης στα απομνημονεύματα του:

“Η επανάστασις η εδική μας δεν ομοιάζει με καμμιάν απ’ όσες γίνονται την σήμερον εις την Ευρώπην. Της Ευρώπης αι επαναστάσεις εναντίον των διοικήσεών των είναι εμφύλιος πόλεμος. Ο εδικός μας πόλεμος ήτο ο πλέον δίκαιος, ήτον έθνος με άλλο έθνος…”


Ομιλητές στην επιτυχή ημερίδα της Παράταξης μας ήταν:

Ο Ιωάννου Σωτήρης, Βουλευτής ΕΛΑΜ, με θέμα: «Το Ιδεολογικό Υπόβαθρο της Επανάστασης του 1821», ο Χρήστος Αλεξάνδρου, Ιστορικός – πολιτικός επιστήμονας, με θέμα: «25η Μαρτίου 1821: Η Πρώτη Εκατονταετηρίδα στην Κύπρο» και ο Άντης Λοΐζου, Συνταγματάρχης εα με θέμα: «Η συμμετοχή Κυπρίων στην Επανάσταση του 1821».


Στην ημερίδα χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του Ε.ΛΑ.Μ Χρίστος Χρίστου ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων πως το παράδειγμα της Μητέρας Ελλάδας και των Ελλήνων του 1821, μας καθοδηγεί, είναι φάρος και εφαλτήριο αγώνα ενάντια σε μια διχοτομική λύση, αυτήν της ΔΔΟ, που προωθείται εντός και εκτός στην ημικατεχόμενη μας Πατρίδα.

Παρουσιαστής της Ημερίδας ήταν ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Παράταξης μας Δημήτρης Σούγλης. Η εκδήλωση έληξε με τον Εθνικό Ύμνο.