Οι πιέσεις που άσκησε το Λαϊκό Εθνικιστικό Κίνημα έπιασαν τόπο, όσο αφορά την εισαγωγή τ/κ λογοτεχνών στα σχολεία, το οποίο ήταν αρχικά υποχρεωτικό. Να θυμίσουμε ότι μόνο το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) είχε την τόλμη να αντιδράσει έντονα και ξεκάθαρα, κατά της συγκεκριμένης ενέργειας τόσο με επιστολή στο αρμόδιο υπουργείο αλλά και με γραπτό αίτημα στην επιτροπή Παιδείας.

Όπως μαθαίνουμε σήμερα από δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης», τέθηκαν υπό προαιρετική διδασκαλία τα τ/κ λογοτεχνικά κείμενα, αφού δεν θα έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα.

Αφορμή αποτέλεσε η επιστολή μητέρας μαθήτριας που ζητούσε από τον λυκειάρχη του σχολείου που φοιτά το παιδί της, να απέχει από το μάθημα των Νέων Ελληνικών, όταν διδάσκονται λογοτεχνικά κείμενα Τουρκοκυπρίων, καθώς και οι έντονες πιέσεις εκ μέρους του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.).

Να θυμίσουμε ότι καταδικάσαμε από την πρώτη στιγμή την εισαγωγή λογοτεχνικών κειμένων τουρκοκυπρίων, για ευνόητους λόγους που όλοι γνωρίζουν, ενώ καλέσαμε τον λαό σε παθητική αντίσταση, έναντι της απαράδεκτης αυτής ενέργειας, με την αποχή από τα συγκεκριμένα μαθήματα. Γιατί μόνο με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουν να κερδίσουν τον σεβασμό.

Παράλληλα ο Βουλευτής Αμμοχώστου, Λίνος Παπαγιάννης, δήλωνε επί του θέματος «ας μην ξεχνούν κάποιοι ότι η Κύπρος τελεί υπό κατοχή και κύριο μέλημα μας θα έπρεπε να ήταν η καλλιέργεια Εθνικού φρονήματος στην νεολαία μας».

Να θυμίσουμε ότι τα απαράδεκτα κείμενα που έχουν εισαχθεί στα σχολεία παρουσίασε ο Εκπρόσωπος Τύπου, Γεάδης Γεάδη, σε σχετική εκπομπή στο ΡΙΚ.