Η αποχώρηση του Νίκου Αναστασιάδη από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων προκάλεσε την αντίδραση της διεθνούς κοινότητας, δήλωσε  ο  “υπουργός” εξωτερικών του ψευδοκράτους, Οζντίλ Ναμί.

Σε συνέντευξη του ο Οζντίλ Ναμί είπε ότι ο Νίκος Ανανστσιάδης είχε κάνει μία λάθος κίνηση με την αποχώρηση του από τις διαπραγματεύσεις, επισημαίνοντας ότι πιστεύουν πως θα επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έπειτα από τις “εκλογές” της 19ης Απριλίου στα κατεχόμενα. “Ελπίζω ότι θα υποχωρήσει απο τα λάθη που έκανε”, επισήμανε χαρακτηριστικά.

Για τους υδρογονάνθρακες, ο λεγόμενος “υπουργός” εξωτερικών είπε “δεν θα επιτρέψουμε να χρησιμοποιηθεί ως ένα ατού εναντίον του τουρκο’κυπριακού’ λαού”, προσθέτοντας ότι η εκτίμηση του είναι πως ο Νίκος Ανανστασιάδης το έχει καταλάβει αυτό το σημείο ξεκάθαρα. “Ελπίζω ότι υπό το φως όλων των αξιολογήσεων θα υποχωρήσει από τα λάθη που έκανε και τις πρώτες βδομάδες του Μαϊού να ξεκινήσει η διαδικασία των διαπραγματεύσεων με τον τρόπο που πρέπει”, ανέφερε ο Ναμί Οζντίλ.

Ο Οζντίλ Ναμί διερωτήθηκε μάλιστα αν η ελληνοκυπριακή πλευρά θα αξιολογήσει θετικά την αποχώρηση του “Μπαρμπαρός” έπειτα από την λήξη της NAVTEX και θα επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ή θα θέσει όρο να δεσμευτεί η τουρκική πλευρά ότι δεν θα εκδώσει ξανά NAVTEX. “Αν δεν θέσει όρους και διακόψει τις δραστηριότητες στην περιοχή θα το αξιολογήσουμε κι εμείς αυτό θετικά και θα μπορέσουν να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις. Σε αυτό το θέμα η μπάλα είναι στο γήπεδο της ελληνοκυπριακής πλευράς”, είπε ο Οζντίλ Ναμί.

Περαιτέρω, ο Οζντίλ  Ναμί τόνισε ότι έχουν ξεκαθαρίσει αρκετά ζητήματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και υπάρχουν σημαντικά ερωτηματικά για τη διευθέτηση του περιουσιακού, του εδαφικού και των εγγυήσεων. Για το περιουσιακό είπε ότι η τουρκο”κυπριακή” πλευρά ξεκαθάρισε τη θέση της ότι “κανένας Ελληνοκύπριος δεν μπορεί να επιστρέψει στις παλιές του περιουσίες και μόνο με αποζημιώσεις μπορεί να διευθετηθεί το ζήτημα”, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι “οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν από εκεί που έμειναν και όχι από το μηδέν”.

Ο Οζντίλ Ναμί, δήλωσε τέλος, ότι για να συμβάλει το θέμα των υδρογονανθράκων στη λύση του Κυπριακού θα πρέπει πρώτα από όλα, τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών να δώσουν το μήνυμα στην ελληνοκυπριακή πλευρά ότι αυτό που πρέπει να γίνει είναι ο σχηματισμός ομοσπονδιακής κυβέρνησης στην Κύπρο και πως ενόσω δεν γίνεται ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν είναι δυνατόν να συνεργαστούν μαζί τους στο θέμα των υδρογονανθράκων. 

Η τουρκική πλευρά συνεχίζει εντατικά τα παιχνίδια τακτικής απαιτώντας σθεναρά, ενώ οι κυβερνώντες μας χαρίζουν γη και ύδωρ στον κατακτητή. Εμμένοντας στο φιάσκο των δήθεν διαπραγματεύσεων, το μόνο που εξυπηρετείται ρητά, είναι η τουρκική σκοπιμότητα για αναβάθμιση του κατοχικού μορφώματος, με συνοπτικές διαδικασίες, την ώρα που ο Αττίλας δεν κάνει μισό βήμα πίσω.