Συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα η Ολομέλεια της βουλής για να συζητήσει τις αναπομπές τριών προτάσεων νόμου που ψήφισε η Ολομέλεια στις 14 Ιουλίου, και ανέπεμψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στα τέλη Ιουλίου.

Οι αναπομπές αφορούν: την πρόταση για κατάργηση της διπλής φορολογίας στα καύσιμα, την πρόταση για κατάργηση του ΦΠΑ στους ρύπους στην τιμή του ρεύματος, και τον νόμο για την αναστολή των εκποιήσεων για τρεις μήνες.

Στην ομιλία του – καταπέλτης – ο βουλευτής της Παράταξης μας Σωτήρης Ιωάννου υπογράμμισε μεταξύ άλλων πως κυβέρνηση και κόμματα επιμένουν να στηρίζουν τις τράπεζες και όχι τους πολίτες και τους δανειολήπτες. Αναφέρθηκε παράλληλα στο θέατρο του παραλόγου όπου κόμματα και Πρόεδροι κομμάτων στηρίζουν υποψηφίους που διεκδικούν την Προεδρεία της Δημοκρατίας και που δεν ενήργησαν ποτέ υπέρ των δανειοληπτών κοροϊδεύοντας τους πολίτες, αγνοώντας τα καθημερινά προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι  οι συμπατριώτες μας, μη μπορώντας να ανταπεξέλθουν με τις τράπεζες.

Στο βίντεο της ανάρτησης όλες οι δηλώσεις του βουλευτή του ΕΛΑΜ Σωτήρη Ιωάννου. Το πρόβλημα στον ήχο οφείλεται στην μετάδοση της βουλής και όχι σε εμάς.

Το κείμενο της ομιλίας του συναγωνιστή Σωτήρη Ιωάννου:

« Θα καταψηφίσουμε την αναπομπή κύριε Πρόεδρε.

Το ΕΛΑΜ θυμίζω πως μαζί και με άλλα κόμματα ήταν από τους εισηγητές της συγκεκριμένης πρότασης νόμου.

Και ήταν ακριβώς τόσο στοχευμένη, τόσο συγκεκριμένη γιατί πριν από λίγους μήνες η ίδια πρόταση με τη διαφορά ενός χρόνου κρίθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο ως Συνταγματική.

Και τώρα με την ίδια ακριβώς δικαιολογία και την καθυστέρηση έκδοσης απόφασης από το Δικαστήριο θα παρέλθει το χρονοδιάγραμμα και θα είναι πλέον ο νόμος ανενεργός. Αυτά είναι αστειότητες και το μόνο που κάνουν είναι να επιτείνουν την οργή των πολιτών.

Και Οι εξελίξεις δεν μας κάνουν να είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι ακόμα και για τα επόμενα χρόνια.

Επειδή κάποιοι έχουν αρχίσει ακόμη και στο Κοινοβούλιο την πρόωρη προεκλογική και μας λένε τι θα κάνει ο υποψήφιος τους εάν και όταν εκλεγεί και πως με το μαγικό του ραβδί θα λύσει όλα τα προβλήματα της Κύπρου καλό είναι να μας εξηγήσουν και σήμερα τις τοποθετήσεις τους.

Γιατί οι δύο από τους τρεις κυβερνητικούς υποψηφίους, ο κ. Μαυρογιάννης τοποθετήθηκε διαφορετικά για να είμαστε ειλικρινείς, δήλωσαν ξεκάθαρα ενάντια στην αναστολή των εκποιήσεων.

Συγκεκριμένα: ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου είπε κατά λέξη: «δεν παρέχει τη στοχευμένη προστασία και διευκόλυνση σε εκείνους τους δανειολήπτες που θα τη δικαιούνταν, ενώ ουσιαστικά εξυπηρετεί τους στρατηγικούς κακοπληρωτές»

Τι παρέχει τη στοχευμένη προστασία σε αυτούς που τη δικαιούνται; Ένα σχέδιο που δεν υπάρχει; Ένα σχέδιο που δεν θα καλύπτει όλους όσοι σήμερα θα είναι δικαιούχοι γιατί θέτει όρο να είχες αιτηθεί και για το Σχέδιο ΕΣΤΙΑ;

Το δεύτερο. Υπάρχει μία εμμονή να αναφέρεστε σε στρατηγικούς κακοπληρωτές και ότι δήθεν προσπαθούμε να τους υπερασπιστούμε. Το λέμε ξανά:  Να ορίσουμε στη νομοθεσία το στρατηγικό κακοπληρωτή.

Αυτού που κουρεύτηκε η περιουσία του είναι στρατηγικός κακοπληρωτής;

Αυτός που οι συνέπειες του κορονοϊού τον άφησαν άνεργο ή του έκλεισε την επιχείρηση είναι στρατηγικός κακοπληρωτής;

Ο μονογονιός, ο συνταξιούχος, ο ασθενής είναι στρατηγικός κακοπληρωτής;

Εάν αργήσει κάποιος να πληρώσει 90 ημέρες τη δόση του είναι στρατηγικός κακοπληρωτής. Τότε πώς πρέπει να ονομαστεί το Κράτος που καθυστερεί όχι 3 μήνες αλλά 10 και 11 να δώσει ένα επίδομα σε συμπατριώτη μας δικαιούχο που σε πολλές περιπτώσεις πρέπει να πληρώσει και τη δόση του. Πέστε μου με ποια λέξη.

Ο έτερος υποψήφιος: «οι όποιες διαφοροποιήσεις στο νομικό πλαίσιο που διέπει και αφορά τραπεζικές εργασίες θα πρέπει να γίνεται με φειδώ και πάντοτε σε διαβούλευση και σε συνεννόηση με την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου. Στην προκειμένη περίπτωση δεν φαίνεται να υπήρξε η σωστή διαβούλευση και ο απαραίτητος συντονισμός, με αρνητικές επιπτώσεις για την εικόνα της χώρας σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία.»

Τάδε έφη ο κ. Χριστοδουλίδης. Για πρόταση που υπέγραφαν και στήριξαν κόμματα που τον υποστηρίζουν.

Και τί μας λέγατε; Πώς εμβολιάσατε το προεκλογικό του πρόγραμμα. Μα πώς; Οι πράξεις, οι προεκλογικές ακόμα δείχνουν το αντίθετο. Τι εμβόλιο είναι αυτό;

Όταν δεν σας μπορείτε να τον επηρεάσετε προεκλογικά, θα το πράξετε μετεκλογικά; Με ποιόν τρόπο; Με το να ακολουθάτε τις οδηγίες της Κεντρικής Τράπεζας; Και θεωρείτε πως θα συμπεριφερθούν υπεύθυνα και με γνώμονα το καλό των πολιτών; Δυστυχώς γινόμαστε για μία ακόμη φορά μάρτυρες απέναντι στα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα που έχουν ως μόνο θύμα τον Κύπριο δανειολήπτη.

Όπως ανέφερα και προηγουμένως θα καταψηφίσουμε την αναπομπή.  Αυτό το οποίο πράξαμε με την πρότασή μας είναι να απλώσουμε ένα δίχτυ προστασίας τριών μηνών πάνω από τους πολίτες μέχρι η Βουλή να εξετάσει τα νομοθετήματα που έχει ενώπιον της. Τρεις μήνες, 90 ημέρες.

Είναι τόση η εμμονή των Τραπεζών και των Εταιρειών όμως που ούτε αυτές τις 90 ημέρες ανακούφισης δεν μπορούν να αποδεχτούν. Και έχουν το θράσος να ξεσπιτώνουν πολίτες Δεκαπενταύγουστο, γιατί έτσι επιτάσσει η οικονομική τους πολιτική και ιδεολογία. Με την ανοχή βεβαίως της πολιτικής ηγεσίας.

Με την ανοχή γιατί δεν τους οδηγούν στην ανάληψη της δικής τους ευθύνης για την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος. Δεν είναι οι πολίτες που έδιναν αβέρτα δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, δεν είναι οι πολίτες που χρέωναν τα δάνεια με ένα σωρό υπερχρεώσεις».