Όλα αλλάζουν, μα όλα τα ίδια μένουν στο κυπριακό ποδόσφαιρο. Παρόλο που από το περασμένο καλοκαίρι υπήρξε ευρεία συζήτηση που αφορούσε τις προδιαγραφές των γηπέδων και την αδυναμία εναρμόνισης με τον νόμο που αφορά την πρόληψη και την καταστολή της βίας στα γήπεδα, εντούτοις μέχρι σήμερα και ενώ έχει ολοκληρωθεί το μισό πρωτάθλημα τα προβλήματα παραμένουν.

Η δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου φανερώνει δύο ιδιαίτερα προβληματικές καταστάσεις:

  • Μόνο 2 γήπεδα πληρούν τις προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή αγώνων και
  • Χρειάζονται συνολικά 40 εκατομμύρια ευρώ, μόνο για να εναρμονιστούν τα υπόλοιπα γήπεδα με τις πρόνοιες της νομοθεσίας.

Την ίδια ώρα ο ΚΟΑ εφαρμόζει επιλεκτικά τη νομοθεσία, επιβάλλοντας το άθλιο μέτρο της κάρτας φιλάθλου και της ταυτοποίησης των οπαδών. Ένα μέτρο που αποδεδειγμένα έχει αποτύχει (επεισόδια, αδυναμία ταυτοποίησης ταραξίων κτλ) και έχει φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα (άδεια γήπεδα).

Το ΕΛΑΜ από το Νοέμβριο του 2018 έχει καταθέσει πρόταση νόμου κατάργησης της κάρτας φιλάθλου. Η πρόταση αυτή βγήκε από τα συρτάρια της Βουλής των Αντιπροσώπων το καλοκαίρι του 2019, αλλά η συζήτηση τερματίστηκε άδοξα και αναβλήθηκε με πρωτοβουλία των βουλευτών του ΔΗΣΥ.

Υ.Γ. Επειδή τους τελευταίους μήνες ακούγονται διάφορα για την “προσπάθεια” κομμάτων να καταργήσουν ή να αναστείλουν την κάρτα φιλάθλου, απλά θυμίζουμε ότι κατά τη σχετική συζήτηση το 2014 η κάρτα φιλάθλου υπερψηφίστηκε από τα ακόλουθα κόμματα: ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Οικολόγοι και Αλληλεγγύη (τότε ΕΥΡΩΚΟ).

Γραφείο Τύπου
Εθνικού Λαϊκού Μετώπου
(Ε.ΛΑ.Μ.)