Μαζικά και στοχευμένα, συγκεκριμένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, επιδιώκουν την ρήξη των σχέσεων Ελλάδας-Κύπρου. Ξεχνώντας το αυτονόητο ότι και στην Κύπρο και στην Ελλάδα κατοικούν Έλληνες και το Ελληνικό Έθνος παρά τις κακουχίες παρά τις μεθοδεύσεις παραμένει αλώβητο και αθάνατο.

Αυτή την φορά στοχοποιούν τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Κοτζιά θέλοντας μάλιστα να του καταλογίσουν το αδιέξοδο που δημιουργήθηκε από τις συνομιλίες στην δεύτερη φάση του Μοντ Πελεράν. Αγνοώντας ασφαλώς ότι αυτό το αδιέξοδο προήλθε λόγω της εσφαλμένης στάσης των Κυβερνώντων μας εδώ και 42 χρόνια και ταυτόχρονα λόγω της παρεμβάσης της Τουρκίας προς τους Τουρκοκύπριους ηγέτες. Όπως ακριβώς συνέβη και στο Μοντ Πελεράν 2, όπου ο Ταγίπ Ερντογάν έδωσε σαφής οδηγίες στον Μουσταφά Ακιντζί και ως εκ τούτου ο δεύτερος παρουσιάστηκε στο Ελβετικό θέρετρο φανέρα αλλαγμένος διατηρώντας μια στάση διαφορετική από αυτήν που περίμεναν οι δικοί μας διαπραγματευτές.

Άρα προς τι αυτή η προσπάθεια για να δημιουργηθεί ρήγμα στις σχέσεις Ελλάδας και Κύπρου; Ρητορικό ερώτημα διότι η απάντηση είναι ξεκάθαρη. Κάποιοι πολιτικοί και δημοσιογραφικοί κύκλοι επιδιώκουν με κάθε ευκαιρία την απομάκρυνση της Ελλάδας από την καθημερινότητά μας. Πώς θα το επιτύχουν όμως αυτό; Η Ελλάδα είναι στις καρδιές μας. Ας έρθουν λοιπόν να τις ξεριζώσουν και τότε θα διαπιστώσουν ότι η Ελλάδα είναι στις ψυχές μας και από εκεί δεν ξεριζώνεται με τίποτα.

Να περάσουμε όμως στα όσα διαμείφθηκαν σε σχέση με την επιδιωκόμενη κρίση στις σχέσεις Ελλάδας-Κύπρου. Αναφερόμενος στις επιθέσεις που δέχτηκε πρόσφατα μετά την «κατάρρευση» των διαπραγματεύσεων στο Μον Πελεράν, ο Έλληνας ΥΠΕΞ επεσήμανε πως «πολλοί θα θέλανε να δημιουργήσουν ένα ρήγμα ανάμεσα στην Κύπρο και την Ελλάδα, και ο πιο εύκολος δρόμος γι’ αυτό θα ήταν να υπονομεύσουν την ελληνική εξωτερική πολιτική».
Ανέφερε ότι πρόκειται για τις ίδιες δυνάμεις που του είχαν κάνει την ολομέτωπη επίθεση μόλις είχε αναλάβει τα καθήκοντά του, «δυνάμεις και από το εξωτερικό και από το εσωτερικό, που ενοχλούνται από μία ανεξάρτητη, πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική» και «σήμερα καλύπτονται πίσω από την τάχα μη ορθή δική μου συμπεριφορά, προκειμένου να καλύψουν τον στόχο τους, που είναι να μείνουν οι Τούρκοι στο νησί.
Αυτό που ενοχλεί κάποιους είναι ότι δεν στηρίζουμε οποιαδήποτε θέση λέει ότι η Τουρκία μπορεί να έχει εγγυητικά παρεμβατικά δικαιώματα στην Κύπρο, ή η Τουρκία μπορεί να διατηρήσει εσαεί τουρκικό κατοχικό στρατό» πρόσθεσε και διευκρίνισε ότι στο κείμενο που έδωσε στις εμπλεκόμενες πλευρές καθορίζεται με σαφήνεια ο δρόμος για την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων.
Εμείς επιμένουμε, ανέφερε, ότι πρέπει να είναι σε ένα εύλογο σύντομο χρονικό διάστημα και να υπάρχει μία ρήτρα, που να δίνει μία συγκεκριμένη ημερομηνία οριστικής αποχώρησης.

Μάλιστα σε πρόσφατη ραδιοφωνική του συνέντευξη ο κύριος Κοτζιάς υποστήριξε την όλη στάση του εξηγώντας ότι ακριβώς συνέβη εκείνες τις ημέρες όταν οι δυο διαπραγματευτικές ομάδες ήταν στο Ελβετικό Θέρετρο.

«Η επίθεση που δέχτηκα δημόσια ξεκίνησε όταν εμείς αρνηθήκαμε να πάμε να συζητήσουμε στην Ελβετία το εδαφικό», εξήγησε και επιβεβαίωσε τη διάθεση και πρόθεση της ελληνικής πλευράς για συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου να διερευνηθεί «αν υπάρχουν γέφυρες και δυνατότητες για μία συμφωνία.

Διότι αν υπάρχουν κοινές αντιλήψεις, πρέπει να δουλέψουμε, να επεξεργαστούμε από κοινού, ώστε να πάμε με μία καλύτερη προϋπόθεση στην πολυμερή διάσκεψη, που θα δώσει την οριστική λύση του Κυπριακού. Εμείς έχουμε μεγάλη ανησυχία ότι αν πάμε σε μία πολυμερή συζήτηση χωρίς να έχουμε κάνει καμία ουσιαστική συζήτηση με την Τουρκία, δεν θα βρούμε λύση και θα τιναχθεί στον αέρα η πολυμερής», είπε. Παράλληλα, ανέφερε ότι «η τουρκική πλευρά έδειχνε διατεθειμένη να κουβεντιάσει και επί της ουσίας και να βρει μία συμβιβαστική λύση, μέχρι τη στιγμή που ξέσπασε το πραξικόπημα».

Ανδρέας Θεοφυλάκτου

Διευθυντής Γραφείου Τύπου & Επικοινωνίας

Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο