Η Βρετανική Κυβέρνηση αναγνωρίζει την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει οποιαδήποτε αποθέματα υδρογονανθράκων υπάρχουν στην ΑΟΖ της επανέλαβε ο Βρετανός Υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα Ευρώπης, Ντέιβιντ Λίντινγκτον.Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Νίκο Ανανστασιάδη, στην παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Νίκου Χριστοδουλίδη, ο  Βρετανός Υφυπουργός δήλωσε επίσης ότι “οι διμερείς σχέσεις Κύπρου και Ηνωμένου Βασιλείου ποτέ δεν ήταν πιο δυνατές”.Πρόσθεσε δε, ότι με τον Νίκο Ανανστασιάδη συζήτησαν θέματα που αφορούν “την τεχνική βοήθεια που λαμβάνει η Κύπρος από το Η.Β. σε ότι αφορά τον εκσυγχρονισμό των κυβερνητικών δομών, την οικονομική και εμπορική μας σχέση, την αυξανόμενη στενή συνεργασία μας στην καταπολέμηση της απειλής της διεθνούς τρομοκρατίας”, και παραβλέποντας όλα τα κακώς έχοντα από πλευράς Βρετανίας επισήμανε ότι όλα αυτά αποτελούν απόδειξη της σχέσης μεταξύ “δύο κυρίαρχων κρατών που βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό της μίας προς την άλλη”.Σημείωσε ότι συζήτησαν, επίσης, το Κυπριακό, λέγοντας ότι κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Κύπρο θα συναντηθεί και με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα.

“Μιλήσαμε σε πνεύμα εγκαρδιότητας και ειλικρίνειας, κατανοούμε τις θέσεις μας εκατέρωθεν και προσβλέπω σε μεγάλη εντατικοποίηση της σχέσης αυτής στο μέλλον”, είπε ο Ντέβιντ Λίντινγκτον.

Ερωτηθείς αν συζητήθηκαν οι τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Βρετανός Υφυπουργός αρκέστηκε να δηλώσει ότι “μιλήσαμε για μια σειρά θεμάτων που έχουν να κάνουν με τις ελπίδες για την επανέναρξη των συνομιλιών και το Ηνωμένο Βασίλειο ελπίζει ότι αυτές οι συνομιλίες μπορούν να επαναρχίσουν το συντομότερο δυνατόν. Είδαμε την κοινή διακήρυξη φέτος ως ένα πολύ σημαντικό βήμα μπροστά και θέλουμε να υπάρξει συνέχεια πάνω σε αυτή”.

Επισημαίνοντας παράλληλα ότι “η πολιτική της Βρετανικής Κυβέρνησης είναι πολύ ξεκάθαρη: αναγνωρίζουμε την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει οποιουσδήποτε υδρογονάνθρακες μπορεί να υπάρχουν εντός των υδάτων της. Έχουμε επίσης τη σταθερή άποψη ότι τα αποθέματα υδρογονανθράκων θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν προς όφελος όλων των Κυπρίων, κάθε κοινότητας στην Κύπρο”.

Κληθείς να πει κατά πόσο η Βρετανία υποστηρίζει όπως το θέμα των υδρογονανθράκων συζητηθεί στο πλαίσιο των συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ ή μετά τη λύση του Κυπριακού, ο Βρετανός αξιωματούχος είπε ότι δεν εναπόκειται στο Ηνωμένο Βασίλειο να καθορίσει το πώς τα μέρη θα επιστρέψουν στις συνομιλίες. Πρόσθεσε ότι συζήτησε αυτά τα θέματα με τον Νίκο Ανανστασιάδη και άκουσε προσεκτικά τις ιδέες του για το πώς μπορεί να προχωρήσει το θέμα.Πρόσθεσε επίσης ότι θα ακούσει και τις ιδέες του Έσπεν Μπαρθ Άιντα καθώς και τις απόψεις της τουρκο”κυπριακής” ηγεσίας. “Ο ρόλος του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν πάντοτε να ελπίζει για ένα επιτυχές αποτέλεσμα στις συνομιλίες”, είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι “πρόκειται για μία κυπριακή διαδικασία και έτσι πρέπει να παραμείνει αν πρόκειται να υπάρξει διαρκής λύση. Δεν είναι κάτι που πρέπει να θεωρηθεί ως τεχνικά επιβαλλόμενο στις κοινότητες στην Κύπρο. Πρέπει να είναι μια λύση που οι Κύπριοι όλων των κοινοτήτων θα αισθάνονται ότι έχουν διαπραγματευτεί μόνοι τους και τα Ηνωμένα Έθνη έχουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο διευκολύνοντας το αυτό και εμείς δίνουμε την πλήρη υποστήριξη μας σε αυτό που κάνει ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα”, κατέληξε ο Βρετανός Υφυπουργός μη δίνοντας ουσιαστικά καμία σαφή απάντηση.