Ο Χαράλαμπος Καλαϊτζής γεννημένος στο χωριό Κάθικας, της επαρχίας Πάφου το 1918, είναι ένας ακόμα πεσών ήρωας της ΕΟΚΑ, αγωνιζόμενος κατά των αγγλικών δυνάμεων.

Τελείωσε το δημοτικό σχολείο του χωριού του και ήταν γανωματής. Ήταν φιλοπατρίς και αγαπούσε πολύ την Ελλάδα και αγωνιζόταν με όνειρο για την ελευθερία της Κύπρου. Πάντα φρόντιζε να βοηθάει τους αγωνιστές της ΕΟΚΑ με κάθε τρόπο μαζί και τους καταζητούμενους της περιοχής του. Η επιθυμία του ήταν να καταταγεί στο αντάρτικο, όμως ο Αρχηγός Διγενής ήταν κάτι το οποίο δεν το επέτρεψε, επειδή είχε έφτα μικρά παιδιά.

Στις 13 Σεπτεμβρίου του 1958 σκοτώθηκε σε ενέδρα της ΕΟΚΑ στη Γιόλου ένας Άγγλος στρατιώτης και πληγώθηκαν άλλοι δυο. Το τάγμα των Σκώτων Χαϊλάντερς, που κατέφθασε λίγο αργότερα, επιδόθηκε σε έκτροπα εναντίον των κατοίκων των γύρω χωριών και του Κάθικα. Πέντε στρατιώτες, που είχαν επισημασμένο το σπίτι του Χαράλαμπου στο χωριό, όρμησαν σ’ αυτό και άρχισε μια τρομερή πάλη μεταξύ του Χαράλαμπου και των Σκώτων στρατιωτών. Σε κάποια στιγμή, εξαγριωμένος ο Χαράλαμπος άρπαξε ένα μαχαίρι και τους κτύπησε. Έπεσαν τρεις. Οι άλλοι δυο του ξέφυγαν και πετάχτηκαν έξω. Ο ένας από αυτούς άφησε εκεί το όπλο και το πηλήκιό του. Ο Καλαϊτζής τους κυνήγησε και η πάλη συνεχίστηκε στην αυλή. Εκείνοι έστειλαν σήμα κινδύνου, οπότε κατέφθασαν ενισχύσεις.

Ο Χαράλαμπος Καλαϊτζής προσπάθησε να πηδήσει τον τοίχο της αυλής με το μαχαίρι στο χέρι, αλλά δεν πρόφθασε. Δυστυχώς τον πυροβόλησαν και έπεσε νεκρός. Η γυναίκα του πήρε τα όπλα των σκοτωμένων Άγγλων που ήταν μέσα στο σπίτι, τα έριξε σε παρακείμενη αυλή και προσπάθησε να διαφύγει μέσα στο σκοτάδι, αλλά εντοπίστηκε, όταν έπεσαν πάνω της φώτα από φωτοβολίδες και συνελήφθη. 

ΑΘΑΝΑΤΟΣ!