Σε νέα, πρωτοφανή πρόκληση προχώρησε σήμερα πρωινές ώρες η Τουρκία στο ανατολικό Αιγαίο καθώς το περιπολικό σκάφος του Τουρκικού Ναυτικού παραβίασε τα Εθνικά Χωρικά Ύδατα στην περιοχή του Φαρμακονησίου όπου και εκτέλεσε βολές με πραγματικά πυρά. Συγκεκριμένα, οι βολές πραγματοποιήθηκαν από το περιπολικό KUŞADASI (P1215) σε απόσταση δύο μιλίων από το Φαρμακονήσι. Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, στην περιοχή βρίσκεται η κανονιοφόρος ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ (Ρ267) ενώ η Στρατιωτική Ηγεσία μετέβη εσπευσμένα στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων για τον έλεγχο της κατάστασης.

Υπενθυμίζεται ότι στις 15 Φεβρουαρίου και ώρα 13:18 πραγματοποιήθηκε υπέρπτηση του Φαρμακονησίου από ζεύγος οπλισμένων αεροσκαφών F-16 της Τουρκικής Αεροπορίας, λίγο πριν την επίσκεψη του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστρατήγου Αλκιβιάδη Στεφανής στο Φυλάκιο της νήσου. Ακολούθησε στις 16 Φεβρουαρίου η έκδοση τουρκικής Αγγελίας προς Ναυτιλομένους (NAVTEX), με την οποία δεσμεύτηκε περιοχή ανατολικά του Φαρμακονήσιου, για την εκτέλεση άσκησης με πραγματικά πυρά, περιλαμβάνοντας, ωστόσο, τμήμα ελληνικών χωρικών υδάτων. Ακολούθησε η έκδοση NAVTEX της ελληνικής πλευράς για κατάργηση της τουρκικής, λόγω της συμπερίληψης τμήματος ελληνικών χωρικών υδάτων στην άσκηση, η οποία ωστόσο αγνοήθηκε.

Η τουρκική προεδοποίηση για την εκτέλεση των πυρών. Η δεσμευμένη περιοχή επικάλυπτε μέρος των ΕΧΥ

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε λίγο μετά το συμβάν το ΓΕΕΘΑ, αναφέρει τα εξής: «Γνωρίζεται ότι βραδυνές ώρες 16 Φεβρουαρίου 2017, τουρκικές αρχές εξέδωσαν τη NAVTEXΤ 221/17, η οποία προέβλεπε άσκηση πυρών σε περιοχή ανατολικά ν. Φαρμακονησίου, προγραμματισμένη να εκτελεσθεί στις 17 Φεβρουαρίου 2017 από τις 07:00Β έως τις 09:00Β.

Μετά εντολή του Υπουργού Εθνικής Άμυνας ανελήφθησαν όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες. Άμεσα εκδόθηκε η NAVTEX 87/17 από την Ελληνική Υδρογραφική Υπηρεσία, η οποία καθιστούσε την ως άνω τουρκική NAVTEX άκυρη λόγω αναρμοδιότητας εκδόσεως αλλά και διότι επικάλυπτε ελληνική επικράτεια. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ανέλαβαν άμεση και συνεχή ετοιμότητα παρακολούθησης με αποστολή της Κ/Φ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ στην περιοχή.

Από ώρας 0740Β έως 0755Β 17 Φεβρουαρίου 2017, περιπολικό σκάφος του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, πλέοντας ανατολικά ν. Φαρμακονησίου και εντός Ελληνικών Χωρικών Υδάτων (ΕΧΥ), εκτέλεσε πυρά με πυροβόλα μικρού διαμετρήματος, με διεύθυνση βολής ανατολικά. Το εν λόγω περιπολικό καθ’όλη την διάρκεια της κίνησής του, παρακολουθούνταν από την Κ/Φ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ, η οποία εξέπεμπε κείμενα απομάκρυνσής του από τα ΕΧΥ καθώς και διακοπής των δραστηριοτήτων πυρών. Ακολούθως το τουρκικό πολεμικό πλοίο κινήθηκε βόρεια, απομακρυνόμενο της περιοχής.»

e-amyna.com