Ως Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.)  τονίσαμε επανειλημμένα πως η απόφαση της Κυβέρνησης να καταργήσει τους δωρεάν ελέγχους ταχείας διάγνωσης για τον κορωνοϊό (ράπιντ τεστ) είναι λανθασμένη. Η απόφαση δεν είναι χαρακτηριστικό ενός κράτους πρόνοιας, υποχρέωση του οποίου είναι να φροντίζει και για τον τελευταίο πολίτη, χωρίς να τους διαχωρίζει σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

Άξιον απορίας και καταδικαστέο συνάμα, το γεγονός πως οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους δεν προέβησαν σε καμία οργανωμένη εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών ώστε να απαντήσει  στις όποιες φοβίες, ανησυχίες, απορίες  και ενστάσεις τους.

Αντιθέτως, χρησιμοποιεί μία και μοναδική μέθοδο: τον εξαναγκασμό και τον εκφοβισμό.  Κάνοντας ταυτόχρονα, το επιχείρημα ότι δεν είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός, να ακούγεται γελοίο. Από αυτό το γεγονός και μόνο δεν έχει φτάσει το εμβολιαστικό πρόγραμμα στην Κύπρο στο 75 ή 80% στον πληθυσμό, όπως αρχικά όλοι επιθυμούσαν.

Μέσα σε ενάμιση περίπου χρόνο από την έναρξη της πανδημίας, εγκληματικά, καμία ενέργεια δεν έγινε για να ενισχυθούν οι ιατροί, οι νοσηλευτές και το υπόλοιπο προσωπικό των δημόσιων νοσηλευτηρίων. «Οι ήρωες» που δίνουν καθημερινά μάχες σώζοντας ζωές, για την Κυβέρνηση θεωρούνται δεδομένοι. Αφέθηκαν στο έλεος του Θεού, να παλεύουν με τις ελλείψεις, με την εξεύρεση θαλάμων και κρεβατιών στα νοσοκομεία και ως εκ τούτου με την καθυστέρηση εισαγωγής επειγόντων περιστατικών ασθενών για νοσηλεία.

Το Ε.ΛΑ.Μ. είναι καθημερινά δέκτης δεκάδων παραπόνων από πολίτες. Γραπτών και προφορικών. Δεν τα έχουν με τους ιατρούς και τους νοσηλευτές, αντιθέτως. Τα έχουν με το σύστημα υγείας, για το οποίο πλήρωσαν και πληρώνουν και απαιτούν άμεση και αποτελεσματική ανταπόκριση όταν τηλεφωνούν για ένα δικό τους άτομο που πρέπει να μεταφερθεί επειγόντως στο νοσοκομείο ή στις πρώτες βοήθειες, όχι για περιπτώσεις κορωνοϊού μόνο, αλλά για πολλά άλλα σοβαρά ή μη προβλήματα υγείας και περιστατικά. Σε πόσο κίνδυνο θα τεθούν ακόμη χιλιάδες συμπατριώτες και συμπατριώτισσες μας;

Ο «φασισμός» συνεχίζεται, με τις αποδείξεις που το Ε.ΛΑ.Μ. έχει στην κατοχή του, από χιλιάδες εργαζόμενους σε μεγάλες εταιρείες, τράπεζες  και στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, οι οποίοι έλαβαν επιστολές προειδοποίησης απόλυσης εάν δεν εμβολιαστούν ή που τους υποχρεώνουν να πληρώνουν τα «ράπιντ τεστ» τους κάθε 72 ώρες, παρά τους πενιχρούς μισθούς τους στις περισσότερες περιπτώσεις.  

Άλλο μεγάλο κεφάλαιο, το μεγαλύτερο ίσως, τα σχολεία. Στα σχολεία θα συνεχίσουν (και πολύ καλά κάνουν) τα δωρεάν “ράπιντ τεστ” για όλους τους μαθητές. Υπάρχει λόγος όμως: δεν έχουν τα κότσια να συγκρουστούν ούτε με τους γονείς, ούτε με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις που το απαίτησαν. Σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων όμως, «ασκούν»  επιβλητικά την «εξουσία» τους. Αλήθεια, οι συντεχνίες τι κάνουν για να προστατεύσουν τα μέλη τους τα οποία εξαναγκάζονται να πληρώνουν για να εργαστούν; Γιατί δεν αντιδρούν; Ποιος είναι τελικά ο ρόλος τους;

Ο κορωνοιός  κάποια στιγμή θα φύγει. Αργά ή γρήγορα. Για μία ακόμη φορά όμως θα είμαστε μάρτυρες πολλών λανθασμένων αποφάσεων, μειωμένων αντανακλαστικών και τραγικών λαθών.