Ερώτηση απέστειλε ο Πρόεδρος του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.) στο αρμόδιο Υπουργείο, τους αρμόδιους φορείς και τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, με την οποία ζητεί να έχει ενημέρωση σε σχέση με την “ξεχασμένη” λίστα Λαγκάρντ.

Στην σχετική επιστολή ο Πρόεδρος του Κινήματός μας, ζητεί από τον αρμόδιο Υπουργό όπως το συντομότερο δυνατό έχει απαντήσεις για την πορεία της έρευνας σε σχέση με το μέγα σκάνδαλο φοροδιαφυγής Κυπρίων καταθετών στην τράπεζα HSBC της Ελβετίας, γνωστή ως λίστα Λαγκάρντ.

Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Οικονομικών ερωτάται γραπτώς, αν το Τμήμα Φορολογίας έχει ολοκληρώσει την εξέταση των ενστάσεων που υπέβαλαν οι ογδόντα επτά ύποπτοι για φοροδιαφυγή, αν έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις και αν έχει ξεκαθαρίσει το θέμα συνεργασίας με το δημιουργό της Λίστας Λαγκάρντ, Ερβέ Φαλτσιανί.

Υπενθυμίζεται ότι η έρευνα του Τμήματος Φορολογίας διεξάγεται από το καλοκαίρι του 2015, οπότε και ο τότε Έφορος Φορολογίας παρέλαβε από τις γαλλικές Αρχές μια λίστα με τετρακόσια ενενήντα ονόματα Κύπριων πελατών της Ελβετικής Τράπεζας HSBC. Η τράπεζα αυτή βρίσκεται εδώ και χρόνια στο επίκεντρο ενός παγκόσμιου σκανδάλου φοροδιαφυγής και ξεπλύματος μαύρου χρήματος δισεκατομμυρίων ευρώ, στο οποίο εμπλέκονται σημαντικές προσωπικότητες από τον πολιτικό και επιχειρηματικό χώρο.

Θα πρέπει να υπάρξει διαφάνεια στα σκάνδαλα, που οδήγησαν την Κύπρο σε οικονομικό μαρασμό και στην κρίση την οποία βιώνουμε ακόμη και σήμερα. Ο λαός έχει δικαίωμα να γνωρίζει ποιοι ευθύνονται για την σημερινή κατάντια.