Οι νέοι μας θέλουν να φύγουν από την Κύπρο. Θέλουν να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή στο εξωτερικό και αυτό δεν είναι μια δική μας διαπίστωση, αλλά το αποτέλεσμα μιας πολύ σημαντικής έρευνας που καταδεικνύει όλα όσα το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο υποστηρίζει εδώ και χρόνια.

Στην Κύπρο της ανάπτυξης όπως ισχυρίζεται ο Υπουργός Οικονομικών, στην Κύπρο που είναι το κέντρο του πλανήτη όπως ισχυρίζονται εδώ και δεκαετίες τα δήθεν μεγάλα κόμματα του τόπου, στην Κύπρο που όλα θέλουν να δείχνουν ότι βαίνουν καλώς τα πράγματα είναι πολύ πιο διαφορετικά και αυτό το διαπιστώνουμε όλοι όσοι θέλουμε να δούμε τις αλήθειες της καθημερινότητάς μας. Μιας καθημερινότητας που αντικατοπτρίζεται στον καθρέπτη της κοινωνίας που ζούμε όλοι εμείς με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε λόγω της κακής διαχείρισης όσων μας κυβέρνησαν όλα αυτά χρόνια.

Πέραν του 26% των νέων ηλικίας 18-28 ετών εξέφρασαν την πρόθεσή τους να μεταναστεύσουν, σύμφωνα με έρευνα του Κυπριακού Ινστιτούτου Στατιστικολόγων (ΚΙΣ).
Το αποτέλεσμα της έρευνας κρίνεται από το ΚΙΣ ως «άκρως αποθαρρυντικό και απογοητευτικό», καθώς το 26,6% του πιο παραγωγικού μέρους του πληθυσμού (άτομα ηλικίας 18-28 ετών) της χώρας εκφράζει πρόθεση για μετανάστευση με κύριο σκοπό την επαγγελματική αποκατάσταση προς κυρίως τρεις χώρες όπως θα δείτε και πιο κάτω.
Όσοι δεν έχουν συνειδητοποιήσει το αποτέλεσμα της έρευνας θα το κάνουμε λίγο πιο λιανά. Ένας στους τέσσερις νέους μας σκέφτεται σοβαρά να εγκαταλείψει τη χώρα. Σύμφωνα με το ΚΙΣ, είναι ότι το μεγαλύτερο ποσοστό πρόθεσης μετανάστευσης καταγράφεται μεταξύ των ετών 22-25 και αγγίζει το 30%. Το μικρότερο ποσοστό 23% καταγράφεται στις ηλικίες 18-21. Η εξήγηση που δίνεται (μέσα από συμπληρωματικές ερωτήσεις) στο συγκεκριμένο εύρος ηλικίας είναι ότι ένα μεγάλο ποσοστό φοιτούν σε σχολές ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης.

Το πρόβλημα φυγής που δημιουργείται στους νέους μας φαίνεται να εντοπίζεται κυρίως στις μικρότερες πόλεις του νησιού με την Λεμεσό να βρίσκεται στο χαμηλότερο ποσοστό. Αναλυτικά:

ΛΕΥΚΩΣΙΑ 24%, ΛΕΜΕΣΟΣ 19%, ΛΑΡΝΑΚΑ 29%, ΠΑΦΟΣ 30%, ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΕΡ.ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ 31%

Μάλιστα, το κύμα φυγής αφορά περισσότερο τους νέους που έχουν σπουδάσει, αφού το 68% των νέων που εκφράζουν πρόθεση να μεταναστεύσουν είναι κάτοχοι προπτυχιακού ή μεταπτυχιακού διπλώματος, ποσοστό ψηλό για μια μικρή χώρα όπως είναι η Κύπρος, σημειώνεται στην ανακοίνωση του Ινστιτούτου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα αποκάλυψε επίσης τις χώρες που συγκεντρώνουν τη μεγαλύτερη προτίμηση για τους Κύπριους νέους για πιθανή μετανάστευση με την ελπίδα επαγγελματικής αποκατάστασης, με το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ντουμπάι και την Αυστραλία να βρίσκονται στις τρεις πρώτες θέσεις.

Τέλος, η έρευνα κατέδειξε ότι το 73% των νέων που έχουν πρόθεση να αναζητήσουν το μέλλον τους σε άλλες χώρες δεν έχουν οικογενειακές υποχρεώσεις. Η έρευνα, που διεξήχθη μεταξύ 6-9 Ιουνίου, αφορούσε όλους τους νέους ηλικίας 18-28 και κάλυπτε ολόκληρη την επικράτεια με μέγεθος δείγματος 716 άτομα και με την μέθοδο της απλής τυχαίας στρωματοποιημένης δειγματοληψίας καθορίστηκε το δείγμα.

Ανδρέας Θεοφυλάκτου

Υπεύθυνος Γραφείου Τύπου ΕΛΑΜ