Έγινε το πραξικόπημα στην τουρκία και πλέον ο Ερντογάν έχει εξέλθει «καβαλάρης στ’ άλογο» και δεν τον σταματάει τίποτα. Μπορεί να κατηγορήθηκε ο Γκιουλέν ότι οργάνωσε ένα πραξικόπημα μέσω τηλεφώνου από τις ΗΠΑ, όμως στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα σχέδιο που εκτελέστηκε από τον ίδιο τον Ερντογάν, για να ξεκαθαρίσει το θολό τοπίο της τουρκικής στρατικόπολιτικης.

Κάποια γεγονότα, όμολογουμένως, περίεργα που αναδεικνύουν το «στημένο» της υποθέσεως:

α)Το πραξικόπημα έγινε στις 23:00, ενώ η συνήθης πρακτική προστάζει αυτά να λαμβάνουν χώρα τα ξημερώματα. Αυτό δεν είναι από κάποιο… στρατιωτικό βίτσιο, αλλά ακριβώς για να αποφευχθεί η συμπλοκή με πολίτες που ακόμα βρίσκονται στον δρόμο. Η εικόνα των στρατιωτικών μεταγωγικών οχημάτων στο ένα ρεύμα της γέφυρας του Βοσπόρου, με το άλλο ρεύμα να είναι μποτιλιαρισμένο, μας δείχνει τι ακριβώς έχει συμβεί.

β) Κατόπιν του πραξικοπήματος, ο Ερντογάν απέλυσε δικαστικούς που τόσο καιρό αποκάλυπταν τις υποθέσεις διαφθοράς στις οποίες βαρύνεται ο ίδιος, λες και οι δικαστικοί θα μπορούσαν να έχουν σχέση με ένα στρατιωτικό πραξικόπημα. Απέλυσε επίσης στρατιωτικούς, λογικό, αν και οι διώξεις επικεντρώνονται «μυστηριωδώς» μόνο στα χαμηλά κλιμάκια. Τις μυστικές υπηρεσίες δεν ακούσαμε να τις πείραξε… Αν πάντως νοιαζόταν για την ασφάλεια της… δημοκρατίας, θα έπρεπε να ρωτήσει την ΜΙΤ πως ακριβώς διοργανώθηκε ένα πραξικόπημα κάτω από την «μύτη» της. Εκτός και αν η ΜΙΤ ήταν ο… διοργανωτής.

γ) Παρότι στην τουρκία είναι… παράδοση να κόβεται το διαδίκτυο σε κάθε πιθανή και απίθανη περίπτωση, στην προκειμένη λειτουργούσε κανονικότατα, με αποτέλεσμα ο Ερντογάν να κάνει διάγγελμα μέσω Skype. Ενδεικτικά σας αναφέρουμε ότι στην περίπτωση του τελευταίου τρομοκρατικού χτυπήματος στην Κωνσταντινούπολη, το διαδίκτυο είχε κοπεί από την… προηγούμενη μέρα. Τώρα, όμως, οι δίαυλοι παρέμειναν ανοιχτοί για τον «σουλτάνο», αλλά και τον Γκιούλ, που έκανε παρόμοιο διάγγελμα.

δ) Οι στρατιώτες που συνελήφθησαν ισχυρίζονται ότι οι διοικητές τους τούς είχαν πει ότι απλώς πρόκειται περί… ασκήσεως. Αν λένε αλήθεια, τότε τους ειπώθηκε ότι είναι άσκηση για να μην πυροβολήσουν και σκοτώσουν κανέναν, γεγονός λογικό σε ένα σικέ πραξικόπημα. Αν λένε ψέμματα και γνώριζαν που συμμετέχουν, τότε γιατί διώκονται μόνο αυτοί και όχι οι διοικητές τους;

Δεν έχει καθόλου άδικο, λοιπόν, ο ιμάμης Γκιουλέν να μιλάει περί «στημένου» πραξικοπήματος. Και ας μην ανησυχεί που ο Ερντογάν ζητάει την έκδοσή του στην Τουρκία, γιατί αυτή δεν πρόκειται να συμβεί.

Έτσι και ο Στάλιν, κάποτε, ζήταγε τον Τρότσκυ, αλλά ουδέποτε τον πήρε. Ο λόγος προφανής… Τον κράταγε μακριά και ανενεργό, έτσι ώστε να μπορεί να τον κατηγορεί όποτε θέλει για το οτιδήποτε. Να μπορεί να συλλαμβάνει κόσμο και να τον εκτελεί με την απλή κατηγορία της «συνεργασίας με τον Τρότσκι».

Έτσι και τώρα ο Ερντογάν δεν πρόκειται να πάρει τον Γκιουλέν από τους αμερικανούς, γιατί… δεν θέλει να τον πάρει. Τον εξυπηρετεί περισσότερο ανενεργός στην αμερική ως άλλοθι για να στέλνει στην φυλακή όποιο «γιουσουφάκι» δεν «χορεύει» αρκετά καλά.

Κώστας Αλεξανδράκης

ΠΗΓΗ