Η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς σημαδεύτηκε με δύο διαφορετικά περιστατικά που με τη σειρά τους έδωσαν την αφορμή για το ξεκίνημα μίας μεγάλης, δημόσιας συζήτησης που αφορά τα θρησκευτικά σύμβολα στα σχολεία και στους δημόσιους χώρους.

Κατά σειρά το πρώτο περιστατικό αφορούσε την αφαίρεση της ισλαμικής μαντήλας μαθήτριας, από Διευθυντή Λυκείου τονίζοντας πως το εν λόγω ένδυμα δεν προβλέπεται στους σχολικούς κανονισμούς. Μέσα σε λίγες ώρες, όλα τα κόμματα – πλην ΕΛΑΜ – επιτέθηκαν με ιδιαίτερη σφοδρότητα απέναντι στον Διευθυντή ζητώντας ουσιαστικά την κεφαλήν του επί πίνακι. Σειρά, πήρε ο Υπουργός Παιδείας που την επόμενη κιόλας ημέρα μετάθεσε τον Διευθυντή, προτού καν έχει το πολυδιαφημιζόμενο πόρισμα στα χέρια του. Το ΕΛΑΜ στήριξε από την πρώτη στιγμή τον Διευθυντή του Λυκείου, γιατί θεωρούμε πως λειτούργησε στη βάση των κανονισμών του Υπουργείου Παιδείας που αφορούν την στολή και την εμφάνιση των μαθητών στα δημόσια εκπαιδευτήρια.

Το δεύτερο περιστατικό συνέβη λίγες ημέρες αργότερα. Στο Κίνημά μας έφτασαν 2 διαφορετικές καταγγελίες που αφορούσαν την αφαίρεση σταυρού από χέρια μαθητών Δημοτικού. Κατήγγειλα προσωπικά και τα 2 περιστατικά μέσω του Κοινοβουλίου, με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου να αμφισβητούν το γεγονός και τα υπόλοιπα κόμματα να σιωπούν μπροστά στο «έγκλημα» να συμφωνήσουν με το ΕΛΑΜ.

Για άλλη μία φορά εφαρμόζονται δύο μέτρα και δύο σταθμά από τα κόμματα τα οποία επέδειξαν πλήρη αδιαφορία για τα δικαιώματα των Χριστιανών παιδιών της Κύπρου, ενώ έσπευσαν να καταδικάσουν αμέσως το περιστατικό με την ισλαμική ενδυμασία των γυναικών.

Ανάγκη για νομοθετική ρύθμιση
Από την πρώτη στιγμή ξεκαθαρίσαμε πως θεωρούμε το θέμα πολιτικό και πως θα προχωρήσουμε σε ανάλογες παρεμβάσεις μέσω του Κοινοβουλίου, ώστε να προστατεύσουμε τα παιδιά μας και την κοινωνία μας από συμπεριφορές και ιδεολογήματα τα οποία μας οδηγούν αιώνες πίσω.

Ως εκ τούτου, την περασμένη Τρίτη καταθέσαμε σχετική πρόταση νόμου στην αρμόδια επιτροπή του Κοινοβουλίου, η οποία αφορά την κατάργηση της ισλαμικής ενδυμασίας σε δημόσιους χώρους και εκπαιδευτήρια προτάσσοντας δύο θέσεις τις οποίες θεωρούμε αρκετά σημαντικές.

Από τη μια θέσαμε το ζήτημα της ασφάλειας και τη διαφύλαξη της κοινωνικής ειρήνης, θέση παρόμοια με αυτήν που έχουν εκφράσει μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Αυστρία, Γερμανία) μεταφέροντάς την στην εθνική τους νομοθεσία. Μάλιστα, το ΕΔΑΔ εξέδωσε και σχετική γνωμάτευση δικαιώνοντας τα κράτη τα οποία προχώρησαν στη θέσπιση ανάλογης νομοθεσίας, αφού «αποσκοπεί να διασφαλίσει τις προϋποθέσεις της κοινωνικής συμβίωσης ως στοιχείου προστασίας των δικαιωμάτων και των ελευθεριών του άλλου» ως εκ τούτου «μπορεί να θεωρηθεί απαραίτητη σε μια δημοκρατική κοινωνία».

Από την άλλη ο ίδιος ο συμβολισμός της ισλαμικής ενδυμασίας αντίκειται στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, όπως αυτά καθορίζονται από διεθνείς οργανισμούς. Σκοπός της πρότασης νόμου που καταθέσαμε είναι η άρση της ανισότητας των δύο φύλων, αφού η ισλαμική μαντίλα αποτελεί προϊόν καταπίεσης, συμβολίζει δε την υποταγή των γυναικών, τη μειονεκτική θέση στην οποία βρίσκονται σε σχέση με τους άνδρες και την προσβολή της γυναικείας αξιοπρέπειας.

Ποιά Κύπρο θέλουμε;
Καταθέσαμε, λοιπόν, τη συγκεκριμένη πρόταση και αναμένουμε την έναρξη της συζήτησης με πολλή ενδιαφέρον. Αναμένουμε την στάση που θα κρατήσουν τα υπόλοιπα κόμματα και το πως θα συμπεριφερθούν μπροστά στον αυξανόμενο ισλαμικό κίνδυνο που απειλεί την Πατρίδα μας. Δεν έχουν περάσει πολλοί μήνες από την ημέρα που ο Υπουργός Εσωτερικών κατήγγειλε ότι τα τελευταία χρόνια οι κατοχικές αρχές σε συνεργασία με την Τουρκία διοχετεύουν παράνομους μετανάστες από τα οδοφράγματα στις ελεύθερες περιοχές.

Όταν η ίδια η Κυβέρνηση παραδέχεται πως υπάρχει οργανωμένο σχέδιο της κατοχικής Τουρκίας για μουσουλμανοποίηση των ελεύθερων περιοχών, τότε αποτελεί έγκλημα η Κυπριακή Δημοκρατία να παραμείνει αμέτοχη. Η παράνομη μετανάστευση αποτελεί μία ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια του εθνικού και κοινωνικού ιστού της Πατρίδας μας και ως έτσι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Το ΕΛΑΜ διαχρονικά απαιτεί τη άμεση εφαρμογή αυστηρής μεταναστευτικής πολιτικής που θα διασφαλίζει πως το νησί μας δεν θα καταστεί ανθελληνικό χαλιφάτο, αλλά θα σέβεται και θα ενεργεί προς την επιβίωση και την αξιοπρεπή διαβίωση του Ελληνισμού της Κύπρου.

Χρίστος Χρίστου
Πρόεδρος ΕΛΑΜ
Βουλευτής Λευκωσίας