Οι Τούρκοι παραμένουν αδιάλλακτοι στις πιο βασικές πτυχές του προβλήματος, ενώ οι θιασώτες της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας επιθυμούν την συνέχιση των συνομιλιών για λύση του κυπριακού και μάλιστα με εντατικούς ρυθμούς. Μάλιστα, ουδείς έχει αντιληφθεί από πού προκύπτει όλη αυτή η αισιοδοξία όσων εμπλέκονται στις συνομιλίες. Ο Νίκος Αναστασιάδης, η Κυβέρνησή του και φυσικά με την στήριξη του ΑΚΕΛ συνεχίζουν ακάθεκτοι να συνομιλούν και παράλληλα να μην ακούν τα όσα η Άγκυρα δια στόματος Μουσταφά Ακιντζί λέγει.

Σε αυτό το σημείο θέλουμε να τονίσουμε τις απειλές που εκτοξεύτηκαν εκ νέου από τα κατεχόμενα, καθώς ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν δήλωσε πως αν δεν υπάρξει λύση στο Κυπριακό, τότε το ψευδοκράτος θα συνεχίσει τον δρόμο του, όπως τον έχει χαράξει. Υποστήριξε, δε, πως οι εγγυήσεις της Τουρκίας είναι αναγκαίες και κατηγόρησε την ε/κ πλευρά πως δεν υπάρχουν αποτελέσματα γιατί «δεν φαίνεται να ανέχεται οποιαδήποτε τουρκική ύπαρξη στο νησί». Πρόσθεσε, δε, πως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή λύση χωρίς πολιτική ισότητα και εγγυήσεις. Αυτή είναι η πάγια τακτική της Τουρκίας εδώ και δεκαετίες και είναι εδώ που αντιλαμβανόμαστε ότι οι Κυβερνώντες βλέπουν τις συνομιλίες με αισιοδοξία ενώ στην πραγματικότητα οι Τούρκοι παραμένουν αδιάλλακτοι.

Οφείλουν έστω και τώρα να αντιληφθούν ότι όχι μόνο αυτές οι συνομιλίες δεν είναι προς το συμφέρον του Ελληνισμού της Κύπρου, αλλά με την στάση που διατηρούν ετοιμάζονται να μας φέρουν ένα σχέδιο χειρότερο από αυτό του Σχεδίου Ανάν. Μάλιστα, αυτό που όφειλαν να πράξουν είναι να καταγγείλουν την αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας και του Μουσταφά Ακιντζί, όμως, ούτε αυτό πράττουν ούτε ασφαλώς τολμούν να επανατοποθετήσουν το κυπριακό στην ορθή του βάση, ως θέμα εισβολής και κατοχής.

Εν κατακλείδι συνομιλούν και μάλιστα εντατικά για μια «λύση», κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των Τούρκων. Μια λύση που θα περιλαμβάνει την εξουδετέρωση της βούλησης του 82% από το 18%, και ασφαλώς που θα εμπεριέχει την παραμονή των εποίκων και τουρκικών στρατευμάτων αναγκάζοντάς μας να ζούμε με ανασφάλεια.

Του Ανδρέα Θεοφυλάκτου

Υπεύθυνος Γραφείου Τύπου

ΕΘΝΙΚΟ ΛΑΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ