Έχει αποθρασυνθεί πλήρως ο εριστικός κατοχικός ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου, αφού έχει ξεφύγει από τα συνηθισμένα επίπεδα προκλητικότητας με δηλώσεις του, πριν την επίσκεψή του στην τουρκία όπου θα συναντηθεί με τον τούρκο πρωθυπουργό Ερντογάν και τον πρόεδρο Γκιουλ. Όπως μεταδίδουν τα πρακτορεία ειδήσεων στα κατεχόμενα οι διαβουλεύσεις με την Άγκυρα συνεχίζονται, ενώ ο Έρογλου εστιάζει την προσοχή του σε δύο μεγάλα ιστορικά λάθη που έχουν κάνει ο ΟΗΕ και η ΕΕ.

Κατά τον εμετικό Έρογλου τα δύο ιστορικά λάθη είναι η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ όταν στις 4 Μαρτίου 1964 αναγνώρισαν την Κυπριακή Δημοκρατία των Ελλήνων της Κύπρου, όπως είπε, υποστηρίζοντας ότι, ενώ τότε λέχθηκε πως ήταν μια προσωρινή απόφαση για να σταματήσει να χύνεται αίμα. Πρόσθεσε επίσης πως το δεύτερο ιστορικό λάθος, ήταν το γεγονός ότι η ΕΕ δέχθηκε τη «νότια Κύπρο», κατά την έκφρασή του, ως μέλος της, ενώ δεν είχε λυθεί το κυπριακό πρόβλημα.

Κλείνοντας ο Έρογλου είπε πως για να υπάρξει οποιαδήποτε λύση, η συμφωνία θα πρέπει να έχει στερεές βάσεις έτσι ώστε ο τουρκο«κυπριακός» λαός, να μπορεί να ζει στη νέα δομή που θα δημιουργηθεί με άνεση και ασφάλεια. Γι’ αυτό το λόγο, τόνισε, η συνέχιση των εγγυήσεων της Τουρκίας είναι βασική προϋπόθεση. Δεύτερη προϋπόθεση, ανέφερε, είναι το συνεταιρικό κράτος να δημιουργηθεί από τα δύο συνιστώντα κρατίδια, γεγονός αποτελεί το σημείο τριβής με τον Κυπριακό λαό.

Οι δηλώσεις αυτές δεν αξίζουν καν σχολιασμού, παρά μόνο προβληματισμού. Σε ποιά βάση επιθυμεί ο Νίκαρος να ξεπου-λύσει το Κυπριακό όταν έχει να κάνει με έναν Τούρκο, όπως ο Έρογλου, που ζει με αυτές τις αντιλήψεις; Τα ύπουλα σχέδια τους επιβάλλεται να ανατραπούν πριν να είναι αργά για το μέλλον της πατρίδας μας.