Οι προθέσεις της Τράπεζας Κύπρου στο φλέγον θέμα των εκποιήσεων ενυπόθηκων ακινήτων καταγράφονται σε εσωτερικό email του Διευθύνοντα Συμβούλου της, που παρουσίασε το Σίγμα.  O Τζόν Χούριγκαν αναφέρεται και στη στάση των πολιτικών δυνάμεων έναντι του σχετικού νομοσχεδίου. 

Η παρουσίαση που θα διοργανωθεί την προσεχή Δευτέρα από τον CIPA σε ξένα επενδυτικά ταμεία, των έργων ανάπτυξης που διαθέτουν προς υποψήφιους επενδυτές, αποτελεί σύμφωνα με οικονομικούς κύκλους την τελευταία ουσιαστική ευκαιρία για τους μεγαλοοφειλέτες της Τράπεζας Κύπρου.

Αριθμός μεγαλοοφειλετών της τράπεζας θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει στους επενδυτές τα έργα που κατέχει. Ο κάθε ένας ξεχωριστά θα προβαίνει σε 15 λεπτη παρουσίαση στους επενδυτές. Για τις παρουσιάσεις έχουν δεσμευτεί αρκετά δωμάτια ξενοδοχείου της Λεμεσού, τα οποία έχουν διαμορφωθεί ειδικά για την περίσταση.

Το Σίγμα εξασφάλισε και παρουσίασε τη λίστα των μεγαλοοφειλετών και τα έργα που θα παρουσιάσουν στα επενδυτικά ταμεία.

Συγκεκριμένα είναι:

Name

Name

Εκτιμάται ότι, μετά τις παρουσιάσεις, που αποτελούν χρυσή ευκαιρία για πώληση έργων σε επενδυτές, η τράπεζα δεν θα είναι ευχάριστη παρέα για τους οφειλέτες.

Από τις παρουσιάσεις θα διαφανούν και οι πραγματικές τιμές πώλησης των έργων, όπως τις αξιολογεί η αγορά. Την ίδια ώρα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι κάποιοι εκ των επενδυτών είναι ήδη πελάτες της τράπεζας και δεν αποκλείεται η περαιτέρω συνεργασία τους, ώστε να ενδιαφερθούν στο μέλλον και για άλλα έργα.

Το email του Χούρικαν

Το Σίγμα παρουσίασε το περιεχόμενο ενός email του Διευθύνοντά της Συμβούλου προς μέλη του Διοικητικού της Συμβουλίου.

Είναι σαφές ότι η τράπεζα βλέπει πολιτικές σκοπιμότητες πίσω από την αναστολή του νόμου των εκποιήσεων και θεωρεί ότι αυτό επηρεάζει αρνητικά την πορεία των αναδιαρθρώσεων δανείων αφαιρώντας της ένα μοχλό πίεσης.   Ο Τζόν Χούριγκαν σε πρώτο στάδιο καθιστά σαφές ότι δεν ενδιαφέρουν την τράπεζα οι μαζικές εκποιήσεις και προχωρεί υιοθετώντας αυστηρή γλώσσα έναντι πολιτικών του τόπου.

Τα πυρά Χούρικαν κατά πολιτικών στο email

«Τα πολιτικά σχόλια για μαζικές εκποιήσεις είναι παράλογα. Πρέπει να εξηγηθούν σ’ αυτούς (στους πολιτικούς) οι αριθμοί, με την ελπίδα ότι θα αντιληφθούν ότι μια τέτοια πιθανότητα είναι προϊόν της φαντασίας τους. Κάποιοι πολιτικοί προσποιούνται ότι προστατεύουν τις ευάλωτες ομάδες από τις “κακές τράπεζες”. Στην πραγματικότητα, προστατεύουν τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στην Κύπρο, και αυτό είναι σκάνδαλο.

Name

Η προοπτική μαζικών εκποιήσεων, μικρών σπιτιών και διαμερισμάτων δεν έχει καμιά οικονομική λογική για μας. Έχετε κατά νουν ότι έχουμε ξεκάθαρη πολιτική μηδενικής ανοχής με τους μεγαλοοφειλέτες.      Πρέπει να αρχίσουν να αναγνωρίζουν ότι ανέλαβαν μεγάλες υποχρεώσεις και επιβάλλεται να τις τιμήσουν.»

Name

Στη συνέχεια γίνεται ακόμη πιο έντονος:

«Αντιλαμβάνομαι το επιχείρημα που τίθεται στη συζήτηση ότι κάποιοι πολιτικοί δεν θέλουν να καταλάβουν ότι οι “μαζικές εκποιήσεις” είναι εκτός συζήτησης, γιατί έχουν πολιτικές σκοπιμότητες και θέλουν εμπράκτως να κάνουν ζημιά στην τράπεζα. Έχουμε κάνει πολλά όμως και δεν νομίζω ότι μπορούμε να λειτουργήσουμε σε τέτοια βάση. Εξηγήστε τους αριθμούς και είμαι αισιόδοξος ότι θα καταλάβουν ακόμη και αν αυτό πλήττει την προσωπική τους ατζέντα».

Στοιχεία για την πορεία των αναδιαρθρώσεων δανείων

Συγκεκριμένα:

– 51% των δανείων που κατέχουν άνεργοι έχει αναδιαρθρωθεί.

– Συνολικά το 46% των δανείων ανέργων αναδιαρθρώθηκε, ακόμη και εάν δεν ήταν μή εξυπηρετούμενο (περιλαμβάνει εξυπηρετούμενα δάνεια, όταν υπάρχει άλλο εισόδημα από σύζυγο κτλ).

– Στη λιανική τραπεζική / μικροί δανειολήπτες, αναδιαρθρώθηκε το 25% του συνόλου των δανείων μη εξυπηρετούμενων και εξυπηρετούμενων.

– Από τα μη εξυπηρετούμενα της λιανικής τραπεζικής αναδιαρθρώθηκε το 57% των δανείων.

Έχουμε εξασφαλίσει και τα στοιχεία που αφορούν στους 30 μεγάλους δανειολήπτες της Τράπεζας Κύπρου, το αρχικό ποσό των οποίων υπολογίζεται κοντά στα 6 δισεκατομμύρια ευρώ.

– 11 περιπτώσεις αξίας 1 δισ. έχουν αναδιαρθρωθεί και εξυπηρετούνται.

– 4 περιπτώσεις αξίας 550 εκ. έχουν κλείσει με διορισμό διαχειριστή ή ρευστοποίηση της εταιρείας.

– Για 18 περιπτώσεις αξίας 2 δισ. τρέχει διαδικασία ολοκλήρωσης νομικών εγγράφων μετά από προφορική συμφωνία με την ολοκλήρωση των οικονομικής φύσεως διαπραγματεύσεων.

– 9 περιπτώσεις αξίας 800 εκ. βρίσκονται σε αρχικό στάδιο διαπραγματεύσεων και χωρίζει τις δύο πλευρές μεγάλη απόσταση.

– Σε 3 περιπτώσεις αξίας 500 εκ. υπάρχει μεγάλο χάσμα και οδηγούνται στους νομικούς για λήψη αποφάσεων.