Τις μέρες που προηγήθηκαν της έναρξης της Ιταλικής επίθεσης, η Ιταλική αεροπορία σχεδόν καθημερινά έβαλε με βομβαρδισμούς κατά των Ελληνικών θέσεων. Ειδικότερα κατά την 8η Μαρτίου προσέβαλε με πυρά της συγκεντρώσεις προσωπικού των εφεδρειών, θέσεις πυροβολικού, σταθμούς διοικήσεως και παρατηρητήρια.

Στις 9 Μαρτίου, ύστερα από σφοδρή προπαρασκευή πυροβολικού και αεροπορίας, στις 06:30 π.μ, ξεκίνησε η Ιταλική επίθεση.

Η επίθεση εκδηλώθηκε σε ολόκληρο το τομέα της Ι Μεραρχίας. Μετά από σκληρό αγώνα εκ του συστάδην, τη πρώτη μέρα οι Ιταλοί είχαν πετύχει να καταλάβουν μονάχα ένα ύψωμα, το οποίο βρισκόταν εκτός της αμυντικής τοποθεσίας, έχοντας όμως υποστεί τρομερές απώλειες. Στους υπόλοιπους τομείς, οι Ελληνικές Μεραρχίες είχαν πετύχει την απόκρουση των Ιταλικών επιθέσεων και είχαν διατηρήσει τις θέσεις τους.

Ο Μουσολίνι παρακολουθούσε απογοητευμένος την έκβαση των μαχών αφού έβλεπε ότι για πολλοστή φορά οι ελπίδες του για νίκη εξανεμίζονταν. Τη πρώτη μέρα της Εαρινής Επίθεσης, αιχμαλωτίστηκε βαριά τραυματισμένος και ο Ιταλός Ταγματάρχης Πελεγκρίνι ο οποίος ήταν και διακεκριμένος καθηγητής του Πανεπιστημίου και μέλος του Μεγάλου Φασιστικού Συμβουλίου. Οι μόνες λέξεις που πρόλαβε να ψιθυρίσει ήταν : «τα πράγματα δε πάνε καθόλου καλά για την Ιταλία».

Την επομένη, οι Ιταλοί επανέλαβαν τις επιθέσεις τους με καταιγιστικά πυρά, προσβάλλοντας τις θέσεις της Ι Μεραρχίας. Εκδηλώθηκαν επιθέσεις με σκοπό την κατάληψη υψωμάτων, χωρίς όμως επιτυχία. Οι Έλληνες μαχητές παρέμεναν στις θέσεις τους ακλόνητοι, συντρίβοντας τις επιθέσεις του εχθρού.

Τις επόμενες μέρες οι επιθέσεις των Ιταλών συνεχίστηκαν, με τις Ελληνικές δυνάμεις να αναχαιτίζουν και να αποδεκατίζουν τον εχθρό. Οι Ιταλοί αναγκάστηκαν να παραδοθούν άοπλοι. Συνολικά συνελήφθησαν περίπου 520 αιχμάλωτοι, ενώ οι νεκροί έφταναν περίπου τους 250.

Ο Μουσολίνι ανήσυχος για τις συνεχείς αποτυχίες, διέταξε την διάθεση όλων των μέσων στο μέτωπο της Αλβανίας. Το πρωί της 13ης Μαρτίου, βομβαρδίστηκε ολόκληρος ο τομέας της Ι Μεραρχίας, ενώ κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας τα Ελληνικά τμήματα βάλλονταν από 31 Ιταλικά αεροσκάφη δίωξης. Ο αγώνας εξελίχθηκε σκληρός με τις Ελληνικές Δυνάμεις να εκτελούν αντεπιθέσεις και οι ηρωικοί υπερασπιστές κατάφεραν να ανατρέψουν και πάλι τον εχθρό.