Μετά από εισήγηση του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ) και άλλων κομμάτων, συζητήθηκε στην Επιτροπή Υγείας της βουλής (μέλος της οποίας είναι ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου) το φλέγον θέμα που αφορά τον πληθυσμιακό έλεγχο και το ανιχνευτικό πρόγραμμα όσον αφορά την πρόληψη του καρκίνου του μαστού.

Πάγια θέση μας είναι πως πρέπει να υπάρξει μείωση του ηλικιακού ορίου από τα 50 έτη, όπως είναι σήμερα, στα 45 αν όχι και στα 40. Όπως επίσης και αύξηση του ηλικιακού ορίου από τα 69 στα 74.

Την ίδια στιγμή έχουμε επισημάνει ότι θα πρέπει να αυξηθεί και η συχνότητα για το τεστ Παπανικολάου. Άμεσα θα πρέπει να μπορούν και οι προσωπικοί γιατροί, που σήμερα δυστυχώς δεν έχουν τη δυνατότητα, να αποστέλλουν τις γυναίκες για μαστογραφία.

Από το 1998 μέχρι το 2018 έχουν εντοπιστεί 11.000 περιστατικά γυναικών με καρκίνο του μαστού, ένα περίπου 16% είναι κάτω από την ηλικία των 44 χρόνων και αυτός είναι περίπου ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης! Το θέμα αυτό θα απασχολήσει και πάλι την αρμόδια Επιτροπή Υγείας της Βουλής.

Καλούμε κυβέρνηση και Υπουργείο Υγείας να προχωρήσουν άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να διαφυλαχθούν οι ζωές χιλιάδων γυναικών γιατί η πρόληψη είναι τελικά η πιο αποτελεσματική θεραπεία.