Άρθρο που δημοσιεύθηκε στην Κυριακάτικη ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Το 2019 ήταν η χρονιά που χαρακτηρίστηκε από τσουνάμι εκποιήσεων από τα τραπεζικά ιδρύματα. Ο νόμος που ψήφισαν ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ παρείχαν υπερόπλα στις Τράπεζες ώστε να προχωρούν με συνοπτικές διαδικασίες στις εκποιήσεις πρώτων κατοικιών για συμπατριώτες μας.

Το 2020 αναμένεται να είναι ακόμη χειρότερο για τους δανειολήπτες που εμπίπτουν στην κατηγορία των «κόκκινων δανείων». Και αυτό γιατί με γοργούς ρυθμούς άρχισε να εφαρμόζεται η μέθοδος των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, πρακτική που θα επιταχύνει τις εξώσεις και θα περιορίσει τις αντιδράσεις.

Το ΕΛΑΜ, σε αυτό το ευαίσθητο για το Λαό μας ζήτημα κινήθηκε σε δύο άξονες χρησιμοποιώντας στο έπακρο το μέτρο των δυνατοτήτων του, με μοναδικό γνώμονα το καλώς νοούμενο συμφέρον των συμπολιτών μας. Από την πρώτη στιγμή ταχθήκαμε ενάντια στις εκποιήσεις πρώτων κατοικιών γιατί γνωρίζαμε πως θα δημιουργήσει αλυσιδωτές συνέπειες στον κοινωνικό ιστό της Κύπρου. Χιλιάδες συμπατριώτες μας προσφυγοποιούνται για δεύτερη φορά, ενώ η Κύπρος της «ανάπτυξης» και της «ευημερίας» γεμίζει με στρατιές ανέργων και αστέγων.

Από τη μια λοιπόν το Κίνημά μας, χρησιμοποιώντας το θεσμικό του ρόλο, στάθηκε σταθερό στη θέση του καταψηφίζοντας όλα τα νομοσχέδια και τις προτάσεις νόμου που στόχευαν στην εξυπηρέτηση των Τραπεζών και τη θυματοποίηση των πολιτών.

Δεν μείναμε όμως στην καταψήφιση των κυβερνητικών νομοσχεδίων αλλά καταθέσαμε ολοκληρωμένο πλάνο τόσο στον Υπουργό Οικονομικών, όσο και στο Κοινοβούλιο για τη διαχείριση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων. Κάποιες από τις προτάσεις τις οποίες θεωρούμε πιο σημαντικές είναι:

  • Κατηγοριοποίηση των κακοπληρωτών σε στρατηγικούς, αλλά και σε πολίτες που πραγματικά αδυνατούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους.
  • Διαγραφή των υπερχρεώσεων και των τόκων υπερημερίας από τα δάνεια.
  • Προσφορά της περιουσίας στον αρχικό δανειολήπτη στην τιμή που αυτό θα πωληθεί σε ξένες εταιρείες. Δεν είναι δυνατόν ένα δάνειο που στοιχίζει π.χ 100.000 ευρώ να πωλείται σε μια ξένη εταιρεία στην τιμή των 20.000 ευρώ και η Τράπεζα να αρνείται να κάνει την ίδια προσφορά στον δανειολήπτη.
  • Παροχή κινήτρων στους καλοπληρωτές και κούρεμα κατά 15% των δανείων τους. Το ποσοστό αυτό αφορά τους τόκους που επιβάλλει η Τράπεζα και όχι το ποσό που δανείστηκαν.

Επίσης, χωρίς κομματικές ή ιδεολογικές αγκυλώσεις στηρίξαμε προτάσεις από άλλα κόμματα οι οποίες θεωρούμε πως κινούνται προς την ορθή κατεύθυνση και το συμφέρον των πολιτών.

Ο δεύτερος άξονας στον οποίο κινήθηκε το ΕΛΑΜ ήταν η ενεργή παρουσία σε χώρους όπου οι «προβληματικές» νομοθεσίες εφαρμόζονταν. Πιο συγκεκριμένα το Κίνημά μας στάθηκε δυναμικά στο πλευρό εκατοντάδων συμπολιτών μας και απέτρεψε εκποιήσεις όπου αυτό χρειάστηκε. Για αυτόν ακριβώς το λόγο οι Τράπεζες ενεργοποίησαν το ηλεκτρονικό σύστημα εκποιήσεων.

Το ΕΛΑΜ δεν έμεινε στα λόγια. Όπου χρειάστηκε στάθηκε ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές. Όπου εμφανιζόταν η ανάγκη η παρουσία μας και μόνο αποτελούσε εμπόδιο για τις Τράπεζες. Και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε και μέσα στο 2020, απέναντι στις ηλεκτρονικές εκποιήσεις.

Η ηθική του Κινήματος και η Ιδεολογία μας μας επιβάλουν να σταθούμε στην πρώτη γραμμή. Πέραν όμως αυτών το Δίκαιο του αγώνα οδηγεί τις ενέργειές μας. Οι προτάσεις μας δεν έχουν ως σκοπό την εκμετάλλευση, αλλά την άρση της. Ο σκοπός μας δεν είναι να εξυπηρετήσουμε τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, αλλά να σώσουμε τους δυσπραγούντες συμπατριώτες μας.

Τα μέτρα τα οποία προτείνουμε έχουν ως στόχο την αποφυγή νέων κυμάτων προσφύγων, αστέγων και ανέργων. Τα όσα καταθέσαμε μετατρέπουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε εξυπηρετούμενα, με αποτέλεσμα να επωφελούνται τόσο ο δανειολήπτης όσο και ο τραπεζικός τομέας εξομαλύνοντας την δυσμενή κατάσταση στην οποία έχουμε οδηγηθεί σήμερα. Κατάσταση για την οποία δεν φέρει ευθύνη ο πολίτης, αλλά του επιβάλλουμε να την πληρώσει.

Κλείνοντας, εύχομαι σε όλους Καλή Χρονιά με κάθε προσωπική και οικογενειακή ευτυχία και υγεία, καθώς και στην Πατρίδα μας Καλή Λευτεριά.

Υ.Γ. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές έγινε γνωστό ότι η Κυπριακή Δημοκρατία απώλεσε σχεδόν 100 εκατομμύρια ευρώ από τις αγορές καυσίμων από τα κατεχόμενα. Πλήγμα και για το ίδιο το κράτος αλλά και για τους πρατηριούχους καυσίμων που με μαθηματική ακρίβεια καταστρέφονται. Μακάρι η πολιτική μας ηγεσία να ήταν τόσο ευαίσθητη για τα χρήματα που δίνουμε στο κατοχικό καθεστώς και να έπραττε όπως έπραξε με τη διάσωση των τραπεζών εις βάρος του Λαού.

 

Χρίστος Χρίστου
Πρόεδρος ΕΛΑΜ
Βουλευτής Λευκωσίας