Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, σε δηλώσεις ύστερα από συνάντησή του με εκπροσώπους των τουρκοκυπριακών “κοινοβουλευτικών” κομμάτων και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κατοχικός ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου, επισήμανε πως η ελληνοκυπριακή πλευρά έστειλε μήνυμα μέσω του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο, Έσπεν Μπαρθ Άιντα όπως η Τουρκία πρέπει “να αποσύρει τα πλοία της για τρεις μήνες”.  Ανέφερε δε, πως η Τουρκία διεξάγει τις σεισμογραφικές έρευνες εκ μέρους του κατοχικού μορφώματος και πρόσθεσε πως η Τουρκία δεν θα κάνει πίσω επειδή οι Ελληνοκύπριοι το ζητούν αυτό. “Αυτή η προϋπόθεση είναι απαράδεκτη”, τόνισε. Ο Ντερβίς Έρογλου είπε ακόμη πως η ελληνοκυπριακή πλευρά ζητά “πολλή γη” και διερωτήθηκε πού θα ζήσουν οι Τουρκο”κύπριοι” εάν η τουρκο”κυπριακή” πλευρά την δώσει. Θέλουν το Ριζοκάρπασο, τη Μόρφου, όλη τη νότια Μεσαορία και τη μισή βόρεια Μεσαορία, ισχυρίστηκε. Υποστήριξε εξάλλου πως η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει την υποστήριξη που ανάμενε από τη διεθνή κοινότητα σε σχέση με την αναστολή των διαπραγματεύσεων. Ο κατοχικός ηγέτης δήλωσε ότι κατά τη συνάντηση με τα τουρκο”κυπριακά” κόμματα αντάλλαξαν απόψεις και αξιολόγησαν “την απόφαση της ελληνοκυπριακής πλευράς σε σχέση με τα οκτώ μέτρα” αντίδρασης για τις παραβιάσεις της Τουρκίας. Ενώ δεν παρέλειψε να ξαναναφέρει πως ο Νίκος Ανανστασιάδης πρέπει να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις, χωρίς οποιαδήποτε προϋπόθεση και πρόσθεσε πως δεν είναι δυνατόν να εξευρεθεί συμφωνία μέσω της διπλωματίας του “πήγαινε-έλα”.

Συμπλήρωσε επίσης πως κατά τις συναντήσεις στο Greetree, το Piri Reis έκανε σεισμολογικές έρευνες εκ μέρους της τουρκο”κυπριακής” πλευράς και πως πλοία των ναυτικών δυνάμεων της Τουρκίας βρίσκονται στη Μεσόγειο για πολλά χρόνια. Προσθέτοντας πως η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προκειμένου να ξεκινήσει η τρίτη φάση, να καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις μέσα σε μια καθορισμένη χρονική περίοδο και να ανακοινωθεί μια συμφωνία στο λαό, εάν αυτό γίνει εφικτό.

Σε ερώτηση σχετικά με τη δήλωση του Τούρκου Πρωθυπουργού, Αχμέτ Νταβούτογλου, περί “δυο κρατών”, ο Ντερβίς Ερογλου επισήμανε πως εάν η ελληνοκυπριακή πλευρά ισχυρίζεται πως κατέχει ολόκληρο το νότιο τμήμα του νησιού, αυτό σημαίνει πως ολόκληρο το βόρειο τμήμα ανήκει στους Τουρκο”κύπριους”.

Καταλήγοντας ο κατοχικός ηγέτης ισχυρίστηκε πως η ελληνοκυπριακή πλευρά θέλει να καταστήσει τους Τουρκο”κύπριους” μειονότητα και να στείλει όσους Τούρκους έχουν την “υπηκοότητα” του ψευδοκράτους πίσω στην Τουρκία, προσθέτοντας πως οι Τουρκο”κύπριοι” δεν μπορούν να ζήσουν με βάση μια τέτοια λύση.