Έκθεση 44 σελίδων για την κατάρρευση της Λαϊκής Τράπεζας, αποδίδει ευθύνες στον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, καθώς και στους προηγούμενους διοικητές της Κεντρικής Τράπεζας, Αθανάσιο Ορφανίδη και Πανίκο Δημητριάδη, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times.

Διαβάστε εδώ αυτούσια την έκθεση

Η αμερικανική εφημερίδα δημοσιεύει την έκθεση, την οποία συνοδεύουν σχετικά έγγραφα και αλληλογραφία και η οποία συμπεραίνει ότι «η Λαϊκή δεν βρισκόταν στον αναπνευστήρα μόνο κατά την παραμονή των εκλογών, αλλά για περίοδο τουλάχιστον δύο ετών», με αποτέλεσμα να στοιχίσει στους φορολογούμενους 1,8 δισεκατομμύρια Ευρώ, καθώς και ανείπωτες «παράπλευρες απώλειες».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η έκθεση με τίτλο «Πώς η κακοδιοίκηση μιας τράπεζας οδήγησε στην κατάρρευση της οικονομίας», με την ένδειξη «Εμπιστευτική» και με αναγραφόμενη ημερομηνία τον Οκτώβριο του 2014, κατηγορεί την προηγούμενη Κυβέρνηση και τους δύο προηγούμενους Διοικητές της ΚΤΚ για συγκάλυψη των προβλημάτων της Λαϊκής Τράπεζας, με στόχο να εξασφαλιστεί η έκτακτη στήριξη ύψους 10 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ.

Name

Επισημαίνεται ότι η έκθεση βασίζεται σε «πολλές χιλιάδες επίσημων εγγράφων», ενώ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «η Λαϊκή Τράπεζα ήταν αφερέγγυα πριν από το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων» και ότι «μετά το κούρεμα, η τράπεζα είχε λίγες ελπίδες να επιζήσει».

Οι συγγραφείς του άρθρου υποστηρίζουν ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση χρησιμοποίησε ως δικαιολογία τα προβλήματα της τράπεζας για να την κρατικοποιήσει, ενώ Ορφανίδης και Δημητριάδης παρέβλεψαν τα στοιχεία που αποδείκνυαν ότι η τράπεζα είχε καταρρεύσει, ώστε να εξασφαλίσουν έκτακτο δανεισμό από την ΕΚΤ.

Οι NYT αναφέρουν ότι τόσο ο κ. Ορφανίδης, όσο και ο κ. Δημητριάδης απορρίπτουν το βασικό ισχυρισμό της έκθεσης, ότι δηλαδή η Λαϊκή δεν ήταν φερέγγυα κατά τη διάρκεια της θητείας τους.

Στα τελικά συμπεράσματα της έκθεσης αναφέρεται ότι ο τότε Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας δεν έφερε αντίρρηση στο κούρεμα των ελληνικών ομολόγων κατά τις συναντήσεις του με τους εταίρους της Ευρωζώνης, διότι οι απώλειες που θα συνεπάγονταν για την Λαϊκή θα του έδιναν την ευκαιρία να κρατικοποιήσει την τράπεζα.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι σύμφωνα με τα έγγραφα, ο κ. Χριστόφιας φέρεται να λέει ότι «μπορεί και να την αγοράσω, να την κρατικοποιήσω. Το πρόβλημα είναι να βρεθούν τα χρήματα», καθώς και ότι «θα απευθυνθούμε στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να εξασφαλίσουμε δάνειο».

Προστίθεται ότι σύμφωνα με τα έγγραφα, όταν η Λαϊκή αποτάθηκε στην Κεντρική Τράπεζα για έκτακτη βοήθεια το φθινόπωρο του 2011, οι καταθέτες απέσυραν μεγάλα χρηματικά ποσά, ενώ ο δείκτης ρευστότητας είχε πέσει κάτω από το 4%, αντί του 20% που είναι το όριο.

«Όταν ο Ορφανίδης διαβεβαίωνε την ΕΚΤ ότι η Λαϊκή ήταν φερέγγυα, η τράπεζα είχε χρεοκοπήσει», αναφέρεται στην έκθεση.

Αποκαλύπτεται επίσης ότι η τράπεζα βρισκόταν σε τόσο κακή κατάσταση, που ο ελεγκτής της, η PriceWaterhouseCoopers, αρνήθηκε να υπογράψει τα αποτελέσματά της για το 2011, εκτός και αν λάμβανε επιστολή με εγγυήσεις της Κυβέρνησης, κάτι που έγινε.

Ακολούθως, αναφέρεται ότι ο Αθανάσιος Ορφανίδης παρουσίασε ένα σχέδιο ανάκαμψης για την Λαϊκή στους συναδέλφους του στην ΕΚΤ, ενώ προστίθεται ότι προέβλεπε κέρδη 1,6 δισ. ευρώ για την περίοδο 2013-2016 σε Κύπρο και Ελλάδα, τη στιγμή που, όπως σημειώνεται, κέρδη αυτής της τάξης δεν καταγράφηκαν ούτε κατά την περίοδο αιχμής, πριν από το 2010.

Όσον αφορά τον Πανίκο Δημητριάδη, η έκθεση του προσάπτει κατηγορίες, παράλληλα με τον κ. Ορφανίδη, ότι συμφώνησαν για το νομοσχέδιο που επέτρεπε το κούρεμα καταθέσεων, χωρίς να ενημερώσουν την νέα Κυβέρνηση επ’ αυτού.

Σε δήλωσή του, προστίθεται, ο κ. Δημητριάδης χαρακτήρισε τον ισχυρισμό της έκθεσης, ότι το κούρεμα είχε συμφωνηθεί πριν από τον Μάρτιο του 2013 από την προηγούμενη Κυβέρνηση και τον ίδιο, «όχι μόνο αβάσιμο, αλλά και αστείο».

Τέλος, η έκθεση αναφέρει ότι ο κ. Δημητριάδης υπεραμύνθηκε ενός σχεδίου για αύξηση της αξίας των εξασφαλίσεων της Λαϊκής, ώστε να μπορέσει να διασφαλίσει περαιτέρω δανεισμό, τηρώντας παράλληλα ενήμερο τον Πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Διαβάστε επίσης:

Κυβέρνηση: Διαλεύκανση αιτιών κατάρρευσης Λαϊκής