Έντονοι υπήρξαν οι πολιτικοί διαξιφισμοί τη βδομάδα που μας πέρασε, αναφορικά με την πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ γι’ αλλαγή της απόφασης σχετικά με το Ενωτικό Δημοψήφισμα. Στο Ρινγκ αυτής της βδομάδας φιλοξενούμε τον Βουλευτή του ΑΚΕΛ και μέλος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής Γιώργο Γεωργίου, και τον εκπρόσωπο Τύπου του ΕΛΑΜ Γεάδη Γεάδη.

1. H απόφαση για μεταφορά της αρμοδιότητας για καθορισμό των επετείων στα σχολεία αποτελεί έμμεσα το πρώτο βήμα για ικανοποίηση των αιτημάτων του Ακιντζί και ένδειξη καλής θέλησης για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων;

2. Ποιους κινδύνους ελλοχεύει, κατά τη γνώμη σας, η παραχώρηση αρμοδιοτήτων της Βουλής σε Υπουργούς;

3. H σύμπραξη ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ στο εν λόγω ζήτημα αποσκοπεί παράλληλα στην περιθωριοποίηση των θέσεων του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου και του ΕΛAM;

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΡΩΤΗΣΗΣ 1
1. Εμείς, ως ΑΚΕΛ, δεν κρυφτήκαμε σε κανένα στάδιο. Τόσο κατά τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Παιδείας, όσο και κατά την ψήφιση αυτής της άκαιρης και πολιτικά σχιζοφρενικής τροπολογίας, αντιταχθήκαμε σθεναρά και προσπαθήσαμε να την αναιρέσουμε, συνειδητοποιώντας τις αρνητικές παρενέργειες που θα επέφερε. Οι συνομιλίες ευρίσκονταν σε ένα κρίσιμο στάδιο μετά και τις απαράδεκτες τουρκικές θέσεις, όπως κατατέθηκαν στη Γενεύη. Θέσεις που σε καμιά περίπτωση δεν απευθύνθηκαν σε ευήκοα ώτα κανενός από τους διεθνείς παράγοντες που σχετίζονται με τη λύση του Κυπριακού. Το ΕΛΑΜ, που κατέθεσε την τροπολογία, οι του λεγόμενου ενδιάμεσου που την υπερψήφισαν αλλά και ο ΔΗΣΥ, με την ποντιοπιλατική του στάση, άνοιξαν τη βαλβίδα διαφυγής στην τουρκική πλευρά και της έδωσαν το πρόσχημα να αποσυρθεί από τη διαπραγμάτευση. Παρά τις επιφυλάξεις μας για τον τρόπο που γίνεται η διόρθωση αυτού του πολιτικού παραλογισμού, ικανοποιώντας όχι τον Ακιντζί, αλλά την πολιτική ανάγκη να παραμείνει ζωντανή η διαδικασία της διαπραγμάτευσης, συναινέσαμε στην κατάθεση της πρότασης νόμου του ΔΗΣΥ. Αυτή τη στιγμή, πάνω από το Κόμμα και τους όποιους συναισθηματισμούς είναι η πατρίδα και η ανάγκη επανένωσης του τόπου.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΡΩΤΗΣΗΣ 2
Να υποπέσουν σε πολιτικές αυθαιρεσίες και να εισαγάγουν ρυθμίσεις που θα αλλοιώνουν τα πολιτικά δεδομένα και θα «βιάζουν» την ιστορική συνείδηση του λαού μας. Ο σημερινός Υπουργός δεν απέφυγε κατά το παρελθόν τέτοιες εκτροπές. Εμείς, για λόγους πολιτικούς και ιδεολογικούς, δεν διακείμεθα θετικά στην εκχώρηση εξουσιών και αρμοδιοτήτων του Κοινοβουλίου προς Υπουργούς και την εκτελεστική εξουσία, ιδιαίτερα τη σημερινή αλλά και γενικότερα. Θα παρακολουθούμε ζωηρά τη συμπεριφορά του Υπουργού γύρω από το ζήτημα και αν υπερβεί τα εσκαμμένα, διατηρούμε το δικαίωμα να επανέλθουμε για να αφαιρέσουμε, με νόμιμο τρόπο, αυτή του την εξουσία.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΡΩΤΗΣΗΣ 3
Εμείς, ποτέ δεν έχουμε συμπράξει με τον ΔΗΣΥ. Ούτε βοηθήσαμε ποτέ να ανέλθει στην εξουσία. Με τα δεκανίκια του λεγόμενου ενδιάμεσου τα κατάφερε για τρίτη φορά το 2013. Και, τώρα, είναι ο ΔΗΣΥ που «συνέπραξε», διά της επιτήδειας αποχής του, με το ΕΛΑΜ και τον λεγόμενο ενδιάμεσο χώρο και, τελικά, επέτρεψε να δημιουργηθεί αυτή η στρεβλή κατάσταση. Ο ΔΗΣΥ, με την πρότασή του, διορθώνει το δικό του πολιτικό λάθος και την, πρόσκαιρη, ελπίζω, παλινδρόμηση σε εθνικιστικές θέσεις. Γι’ αυτό το ζήτημα αλλά και γενικότερα σ’ ό,τι αφορά την πολιτική μας για τους τρόπους επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, έχουμε θέσεις καθάριες, πατριωτικά ορθές και διαχρονικά διαλεκτικές και συνετές. Δεν θέλουμε να περιθωριοποιήσουμε κανένα, παρά μόνο τις ακραίες, εθνικιστικές θέσεις, που οδηγούν στη διαιώνιση της κατοχής της πατρίδας μας. Ας επιτρέψουμε, μέσα από έναν τεκμηριωμένο, δημοκρατικό διάλογο να δοκιμαστούν όλων οι πολιτικές θέσεις από τον τελικό κριτή. Τον λαό…

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΕΑΔΗ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΡΩΤΗΣΗΣ 1
Κατ’ αρχάς να ξεκαθαρίσω ότι η (ν)τροπολογία του ΔΗΣΥ δεν είναι για μεταφορά της αρμοδιότητας για καθορισμό των επετείων, αλλά μόνο για τις ολιγόλεπτες αναφορές, γεγονός που μαρτυρεί ότι ψεύδονται όταν λένε για κατασπατάληση του σχολικού χρόνου. Γιατί πολύ απλά θα μετέφεραν όλες τις σχολικές γιορτές στην αρμοδιότητα του Υπουργού. Αντ’ αυτού δεν το έπραξαν, γιατί στόχος τους ήταν μόνο το Ενωτικό Δημοψήφισμα.

Δεν αποτελεί ένδειξη καλή θέλησης, αλλά ξεκάθαρα υποταγή των δύο μεγάλων κομμάτων στις υποδείξεις της κατοχικής ηγεσίας, της Βουλής ενός νόμιμου κράτους στις εντολές ενός παράνομου εκτρώματος και μετουσίωση των όσων συμφωνήθηκαν στα «μυστικά δείπνα» Αβέρωφ και Κυπριανού με τον Μουσταφά, όπως δήλωσε ο Μπουρτζιού.

Μετά λύπης μου παρατηρώ ότι κάποιοι, χωρίς κανένα ίχνος σεβασμού απέναντι στους προγόνους μας, θεωρούν ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας μας «λάθος» και, χωρίς αιδώ, μετατρέπονται οικειοθελώς σε ουρά της Τουρκίας και της κατοχής.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΡΩΤΗΣΗΣ 2
Για ιστορικούς σκοπούς να αναφέρω ότι τα θέματα της παιδείας ανήκαν στην εκατέρα κοινοτική συνέλευση, οι οποίες θα μπορούσαν να καθορίζουν τα δικά τους εκπαιδευτικά θέματα. Μετά το πραξικόπημα των Τουρκοκυπρίων του 1963, το οποίο δημιούργησε λειτουργικά προβλήματα, τα δικαιώματα αυτά εκχωρήθηκαν στο νομοθετικό σώμα στις 31/03/65.

Η παραμονή στη Βουλή και η ύπαρξη πολλών πολιτικών δυνάμεων διασφαλίζει την πολυφωνία που πρέπει να διέπει μια δημοκρατία, για να υπάρχει σταθερότητα. Αντιθέτως, ο συγκεντρωτισμός εξουσίας χαρακτηρίζει καθεστώτα τα οποία τα δύο μεγάλα κόμματα, δήθεν, δεν ασπάζονται, αλλά υιοθετούν χαρακτηριστικά τους, εξ όσων φαίνεται.

Ο κίνδυνος όμως που ελλοχεύει, είναι ότι πλέον κάθε εκλεγμένη κυβέρνηση θα καθορίζει το δικό της πρόγραμμα, αναλόγως της πολιτικής της γραμμής. Για παράδειγμα, στο τέλος μιας πενταετίας τα παιδιά μπορεί να κάνουν ειδική αναφορά στη φονική έκρηξη στο Μαρί και την επόμενη χρονιά να αλλάξει Κυβέρνηση, η οποία να αφαιρέσει την αναφορά για δικούς της πολιτικούς σκοπούς, με αποτέλεσμα να δημιουργήσουμε στο τέλος μια μαθησιακή σχιζοφρένεια.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΡΩΤΗΣΗΣ 3
Η συνταύτιση, θα έλεγα καλύτερα, των ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ στο συγκεκριμένο ζήτημα δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά απόρροια των πολιτικών τους, που ενώ προεκλογικά διαφωνούν (για να χωρίζουν τον λαό, συσπειρώνοντας τις κομματικές τους ψήφους), μετεκλογικά συμφωνούν. Δεν είναι άλλωστε τυχαίος και ο ορισμός που δόθηκε από τον απλό λαό, «ΔΗΣΑΚΕΛ».

Για τον ενδιάμεσο χώρο δεν μπορώ να απαντήσω, καθώς ούτε μας εκπροσωπεί, αλλά ούτε μας εκφράζει.

Όμως, αν η κίνηση αποσκοπεί στο να περιθωριοποιήσει το ΕΛΑΜ, έχουν επιλέξει τη λανθασμένη οδό, καθώς κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο, αφού χωρίζει άβυσσος απόψεων το Κίνημά μας, τόσο από το ΑΚΕΛ της δήθεν αριστεράς, όσο και από το νεοφιλελεύθερο πλέον ΔΗΣΥ. Ο λαός δεν μας εξέλεξε, για να είμαστε μια από τα ίδια, αλλά για να εκφράσουμε το κάτι διαφορετικό, για να ανακτήσουμε τη χαμένη εθνική του αξιοπρέπεια, την οποία θυσιάζουν στον βωμό των εντολών του κατοχικού ηγέτη. Ως εκ τούτου, τέτοιες σπασμωδικές και λανθασμένες κινήσεις δεν μας περιθωριοποιούν στην κοινωνία, αλλά εδραιώνουν το ΕΛΑΜ στις συνειδήσεις του απλού λαού, με αποτέλεσμα η ανταπόκρισή μας στην κοινωνία να μεγαλώνει με γοργούς ρυθμούς.

ΠΗΓΗ