Το Μέτωπο Νεολαίας του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.) διοργάνωσε το βράδυ της Κυριακής 27/10/2019 εκδήλωση μνήμης, τιμής και αντίστασης στη πλατεία μπροστά από την Επαρχιακή Διοίκηση στη Λεμεσό, τιμώντας όσους με σθένος αντιστάθηκαν το 1940 απέναντι στον Ιταλό εισβολέα, υπό την εθνική καθοδήγηση του Ιωάννη Μεταξά, ενώ παράλληλα τίμησε την μνήμη του τελευταίου ήρωα του Ελληνισμού, του Κωνσταντίνου Κατσίφα, ο οποίος δολοφονήθηκε άνανδρα την 28η Οκτωβρίου του 2018 από Αλβανούς αστυνομικούς.

Στην εκδήλωση που παρουσίαζε η συναγωνίστρια Άντρη Χατζηδημητρίου, πρώτος τον λόγο έλαβε ο Πρόεδρος του Μετώπου Νεολαίας του ΕΛΑΜ Λίνος Ιωάννης Χατζηγεωργίου, ο οποίος εξήρε την θυσία του τελευταίου ηρωομάρτυρα του Ελληνισμού Κωνσταντίνου Κατσίφα, που δολοφονήθηκε από τις Αλβανικές αρχές διότι ύψωσε την Ελληνική σημαία στη προαιώνια Ελληνική γη της Βορείου Ηπείρου, αποτελώντας πρότυπο αυτοθυσίας για κάθε Έλληνα Εθνικιστή και κυρίως τους νέους.

Επόμενος ομιλητής ο Επαρχιακός Λεμεσού Γιώργος Νικολάου, ο οποίος μίλησε για την 28η Οκτωβρίου το 1940,  το ηρωικό «ΟΧΙ» του Εθνικού ηγέτη Ιωάννη Μεταξά στον Ιταλό πρέσβη Γκράτσι, ενώ εξιστόρησε το έπος που ακολούθησε στα βουνά της Βορείου Ηπείρου και την αυτοθυσία των Ελλήνων στρατιωτών, που κέρδισαν τη μια μάχη μετά την άλλη, ξεφτιλίζοντας τον πανίσχυρο, κατά τα άλλα, Ιταλικό στρατό. Όπως υπογράμμισε, τα «ΟΧΙ» θέλουν γενναίους ηγέτες, όχι συμβιβασμούς και υποχωρήσεις.

Ακολούθως, στο βήμα ανέβηκε ο Οργανωτικός Λεμεσού Πέτρος Αυγουστή ο οποίος αναφέρθηκε στη Τουρκική επεκτατικότητα απέναντι στον Ελληνισμό, τόσο με την εισβολή του «Γιαβούζ» στην Κυπριακή ΑΟΖ, όσο και επί του εδάφους, υπογραμμίζοντας ότι η μόνη φωνή εθνικής Αντίστασης, τόσο θεσμικά, αλλά και στους δρόμους, είναι η πατριωτική φωνή του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου, που δεν συμβιβάζεται με την κατοχή, αλλά ορθώνει ανάστημα και διεκδικεί την Απελευθέρωση της πατρίδας μας.

Τελευταίος ομιλητής ο Πρόεδρος του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.) Χρίστος Χρίστου, ο οποίος μίλησε για την ηρωική συμμετοχή των Κυπρίων στον αγώνα των Ελλήνων κατά του ξένου εισβολέα κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ δεν λησμόνησε να αναφερθεί και στις υποσχέσεις των Βρετανών, ότι αν οι Κύπριοι συνέβαλαν στον Πόλεμο, θα έπαιρναν ως αντάλλαγμα τη πολυπόθητη ένωση με την Ελλάδα, υπόσχεση που δεν τήρησαν ποτέ.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ μιλώντας για τις τουρκικές προκλήσεις, εξήγησε κάποιες από τις προτάσεις που έχει καταθέσει στο Εθνικό Συμβούλιο, οι οποίες δεν έχουν εισακουστεί, με αποτέλεσμα να χάνουμε πολύτιμο έδαφος και χρόνο έναντι στη Τουρκία. Κλείνοντας, τόνισε ότι το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο δεν θα κάνει ούτε βήμα πίσω, αλλά έχοντας ως φάρο και οδηγό τους ένδοξους προγόνους μας, αλλά και τους τελευταίους ηρωομάρτυρες του Έθνους μας, θα αγωνιστούμε με σθένος για να διεκδικήσουμε τα ιστορικά μας δίκαια.

Η εκδήλωση έκλεισε με τον Αναπληρωτή Εκπρόσωπο Τύπου Σωτήρη Ιωάννου να κάνει προσκλητήριο Νεκρών και τους συναγωνιστές να αναφωνούν «Αθάνατος» στο άκουσμα του ονόματος των σύγχρονων ηρωομαρτύρων του Ελληνισμού.

Ακολούθησε δυναμική πορεία στο κέντρο της Λεμεσού από το Μέτωπο Νεολαίας του Κινήματος, στέλνοντας απ’ άκρη σ’ άκρη το μήνυμα της Εθνικής Αντίστασης.