Ζούμε σε μια εποχή όπου η φιλοπατρία, το αίσθημα εθνικής υπερηφάνειας και το αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε ανθρώπου να διαφυλάξει την εθνική ταυτότητα του λαού του και την ακεραιότητα της πατρίδας του, χαρακτηρίζεται ως «ακραία και μισαλλόδοξη συμπεριφορά». Αρκετοί φωστήρες της εθνικοφροσύνης, αρκετοί εκ των οποίων σήμερα στο κόμμα του Δημοκρατικού Συναγερμού, όταν τους καταλογίζεις ευθύνες για την υποχωρητική τους στάση στο εθνικό μας ζήτημα, σε αποκαλούν εθνικιστή. Όσον αφορά εμάς του ΕΛΑΜίτες, αποτελεί τιμή και υπερηφάνεια να κατέχουμε τον τίτλο του Έλληνα Εθνικιστή. Εμείς δεν θεωρούμε τον Εθνικισμό ως κάτι το αρνητικό. Το ζήτημα είναι ότι εδώ και δεκαετίες διεξάγονται έντονες διεργασίες από ορισμένους κύκλους ώστε να δαιμονοποιήσουν τον Εθνικισμό, ούτος ώστε να υλοποιηθούν με μεγαλύτερη ευκολία τα ανεπαίσχυντα σχέδιά τους, εις βάρος της πατρίδας μας. Σε αυτό το άρθρο θα αποδείξω με αδιάψευστα στοιχεία το γεγονός πως οι ήρωες του ένδοξού Εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ, διακατέχονταν από εθνικιστικές αντιλήψεις.

Η Ιδεολογία μας είναι ο Λαϊκός Εθνικισμός. Για εμάς η Πατρίδα παραμένει η υπέρτατη αξία. Έχουμε ως επίκεντρο τον αγώνα για αναγέννηση του Έθνους και την διαφύλαξη της εθνικής παράδοσης και κληρονομιάς. Εθνικισμός σημαίνει προσήλωση στο έθνος και στα εθνικά ιδεώδη. Για εμάς, η παράδοση, τα ιστορικά δίκαια του Έθνους μας και η Ιδέα της Ελληνικότητας αποτελούν τις υπέρτατες αξίες, μέσω των οποίων βιώνουμε τον κόσμο και προσεγγίζουμε την έννοια πολιτισμός. Αγωνιζόμαστε για το εμείς και όχι για το εγώ. Η ιδεολογία μας τάσσετε ενάντια στον ατομικισμό, τον φιλοτομαρισμό, στην καλοπέραση του υλικού ευδαιμονισμού, στον ωφελιμισμό, στον ραγιαδισμό και στην ηττοπάθεια. Αγωνιζόμαστε για το καλό του συνόλου, δηλαδή για την πρόοδο της κοινωνίας μας. Έννοιες όπως τιμή, ήθος, καθήκον, θάρρος, εθνοκεντρισμός, αυτοθυσία, προσφορά προς το σύνολο, ο ηρωικός τρόπος ζωής και η αλληλεγγύη προς τους  συμπατριώτες μας, αποτελούν βασικά συστατικά στοιχεία του Λαϊκού Εθνικισμού. Ο Εθνικισμός πιστεύει πως η Λευτεριά αποκτιέται με διεκδικητικό αγώνα, με θυσίες και όχι με υποχωρήσεις και οδυνηρούς συμβιβασμούς.

Σε ένα γραπτό κείμενο που έστειλε προς τον πατέρα του ο 17χρονος μαθητής της ΕΟΚΑ, Πετράκης Γιάλλουρος, γράφει: «Δεν συμφωνώ αγαπητέ μου πατέρα στο ότι ένας άνθρωπος πρέπει πρώτα να κοιτάξει για τον εαυτό του και ύστερα για την πατρίδα του. Τότε αυτός, καταντά άκρως εγωιστής, τομαριστής και μπορώ να πω αναίσθητος. Διότι όταν δεν κυριαρχεί μέσα του το αίσθημα της φιλοπατρίας, το ευγενέστερο των αισθημάτων, δεν είναι δυνατό να κυριαρχεί κανένα άλλο ευγενές αίσθημα… Εξ άλλου, αγαπητέ μου πατέρα, η ορμή του ανθρώπου προς την ύλη, δηλαδή τον πλούτο και την καλοπέραση και η ικανοποίηση τούτη, δεν προσφέρει την πραγματική ευτυχία του ανθρώπου. Την απόλυτη ευτυχία προσφέρει στους ανθρώπους και ιδίως όταν είναι Έλληνες, η ορμή προς τα ανώτερα ιδανικά την αγάπη προς την Πατρίδα και τον πόθο ακόμη και να θυσιαστεί για την ελευθερία της που είναι και δική του ατομική ελευθερία και αξιοπρέπεια».

Ο Πετράκης, όπως βλέπουμε, τάχθηκε ξεκάθαρα ενάντια στον υλιστικό τρόπο ζωής, στον ατομικισμό και εξηγά στον πατέρα του πως η καλοπέραση δεν προσφέρει την πραγματική ευτυχία του ανθρώπου. Τα λόγια του Πετράκη Γιάλλουρου, φανερώνουν την εθνικιστική ιδιοσυγκρασία του.

Γεώργιος Γρίβας Διγενής: «Τα τραύματα στους αγώνες είναι παράσημα. Τιμή σε αυτούς που τα φέρουν. Η αδράνεια και ο φιλοτομαρισμός είναι γνώρισμα και ένδειξη σαπίλας, εθνικής και κοινωνικής. Ντροπή σε αυτούς που τα προτιμούν ενώ οι άλλοι αγωνίζονται και πέφτουν».
Ο αρχηγός του Εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ, επισημάνει μέσα από τα γραπτά του, πως οι άνθρωποι πρέπει να αγωνίζονται για τα δίκαια της πατρίδας και του γένους τους, διακατεχόμενοι από πνεύμα ηρωισμού, αυτοθυσίας και αυταπάρνησης. Ο Γρίβας τονίζει πως ο ατομικισμός (φιλοτομαρισμός) και η αδιαφορία, αποτελούν ύψιστο κακό, όπως ακριβώς επισημάνει και η Εθνικιστική κοσμοθεωρία.

Πιο κάτω θα αναδείξω το έντονο εθνοκεντρικό-ελληνοκεντρικό πνεύμα που διακατείχε τους αγωνιστές της ΕΟΚΑ. Ο Εθνοκεντρισμός είναι το βασικότερο συστατικό στοιχείο του Λαϊκού Εθνικισμού.

Ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης στο τελευταίο γράμμα του δηλώνει: «Θ’ ακολουθήσω με θάρρος τη μοίρα μου. Ίσως αυτό να ‘ναι το τελευταίο μου γράμμα. Μα πάλι δεν πειράζει. Δεν λυπάμαι για τίποτα. Ας χάσω το καθετί. Μια φορά κανείς πεθαίνει. Θα βαδίσω χαρούμενος στην τελευταία μου κατοικία. Τι σήμερα, τι αύριο; Όλοι πεθαίνουν μια μέρα. Είναι καλό πράγμα να πεθαίνει κανείς για την Ελλάδα. Ώρα 7:30. Η πιο όμορφη μέρα της ζωής μου. Η πιο όμορφη ώρα. Μη ρωτάτε γιατί».

Ο Γρηγόρης Αυξεντίου το 1949 βρίσκεται στην Ελλάδα προσπαθώντας να περάσει στην Σχολή Ευελπίδων. Στην μητέρα του γράφει: «Μη λυπάσαι μητέρα που έφυγα απ’ την αγκαλιά σου, γιατί τώρα βρίσκομαι στην αγκαλιά της Ελλάδος, της πιο τιμημένης μάνας του κόσμου».

Κυριάκος Μάτσης: «Μοναδική ιδεολογία πρέπει να είναι η ιδεολογία της Ελλάδας, μοναδικό σύμβολο η ελληνική γαλανόλευκη πάνω στην οποία βρίσκεται απεικονισμένο το πραγματικό ιδανικό του Έλληνα, η πίστη του στην πατρίδα και στη Θρησκεία. Ας της δώσουμε το κάθε τι. Και την ζωή μας ακόμα, γιατί αν πραγματικά μια φορά κανείς πεθαίνει, το να πεθαίνει για την Ελλάδα, θεία είναι η δάφνη…»

Όσον αφορά τους δήθεν εθνικόφρονες της ηγεσίας του Δημοκρατικού Συναγερμού, που καπηλεύονται τους εθνικούς αγώνες και τις θυσίες των αγωνιστών της ΕΟΚΑ για να αφαιμάξουν ψήφους, το ίδιο το κόμμα αυτοπροσδιορίζεται ως ένα φιλελεύθερο κόμμα. Το βασικότερο συστατικό στοιχείο της φιλελεύθερης ιδεολογίας είναι ο ατομικισμός. Έννοιες όπως τιμή, ήθος, καθήκον, θάρρος, εθνοκεντρισμός, αυτοθυσία, προσφορά προς το σύνολο, ο ηρωικός τρόπος ζωής και η αλληλεγγύη προς τους όμαιμους συμπατριώτες μας, δεν αποτελούν συστατικά στοιχεία της φιλελεύθερης ιδεολογίας. Σύμφωνα με τον πολιτικό επιστήμονα Andrew Heywood «Ο ατομικισμός είναι η βασική αρχή της φιλελεύθερης ιδεολογίας. Αντανακλά μια πίστη στην υπέρτατη σημασία του ατόμου έναντι οποιασδήποτε κοινωνικής ομάδας ή συλλογικού σώματος(έθνους κτλ). Επιτέλους ας σταματήσουν οι υποκριτές της ηγεσίας του ΔΗΣΥ να καπηλεύονται τις θυσίες των Εθνικιστών αγωνιστών της ΕΟΚΑ..

Οι Εθνικιστές αγωνιστές της ΕΟΚΑ, ακολούθησαν τον δρόμο της αυτοθυσίας, της τιμής και της αξιοπρέπειας. Δεν συμβιβάστηκαν με τον κατακτητή, ούτε λιγοψύχησαν στις κρίσιμες στιγμές. Αγωνίστηκαν μέχρι τέλους για τα δίκαια της πατρίδας και του λαού μας. Διεκδικήσαν όσα δικαιωματικά μας ανήκουν χωρίς οδυνηρούς συμβιβασμούς και υποχωρήσεις. Εμείς, οι Έλληνες Εθνικιστές του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου, θα σταθούμε εμπόδιο στους ξένους και εγχώριους δυνάστες που επιβουλεύονται τις τύχες του Κυπριακού Ελληνισμού. Θα αγωνιστούμε μέχρι τέλους για μια Κύπρο Ελεύθερη και Ελληνική.

Σωτήρης Παπακυριακού
Μέτωπο Νεολαίας
Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.)