Σε δοκιμές νέων βαλλιστικών πυραύλων εγχώριας σχεδίασης και παραγωγής προχωράει η Τουρκία. Σύμφωνα με τον υπουργό άμυνας της Τουρκίας , Φικρί Ισίκ, ο τουρκικός στρατός προχώρησε στη δοκιμή του πυραύλου Bora, στην Μαύρη θάλασσα, η οποία στέφθηκε με επιτυχία.

Η ανάπτυξη βαλλιστικών βλημάτων από την τουρκική αμυντική βιομηχανία δεν είναι κάτι καινούριο για όσους ασχολούνται έστω και ερασιτεχνικά με τα θέματα άμυνας και εξοπλισμών. Από τις αρχές του 2000 η Τουρκία είχε εκφράσει την πρόθεσή της για ανάπτυξη βαλλιστικών συστημάτων, τα οποία θα μπορούν να πλήττουν στόχους στην ενδοχώρα του αντιπάλου.

Στις 29 Ιανουαρίου 2017 ο ιστότοπος του Υφυπουργείου Αμυντικών Βιομηχανιών (SSM) της Τουρκίας ανέφερε την ανάθεση σύμβασης στην κρατική εταιρεία Roketsan για την ανάπτυξη του βαλλιστικού βλήματος B (Bora). Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι πως η σχετική σύμβαση -άγνωστου μέχρι στιγμής προϋπολογισμού- ανατέθηκε προ επταετίας και συγκεκριμένα στις 23 Νοεμβρίου 2009. Στην ίδια ανάρτηση αναφέρθηκε πως οι παραδόσεις στον τουρκικό στρατό «συνεχίζονται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα» χωρίς να διευκρινιζόταν αν πρόκειται για πρωτότυπα ή βλήματα παραγωγής του συστήματος.

Στις 2 Φεβρουαρίου 2017 δημοσίευμα της εφημερίδας Aydinlik φιλοξένησε την ακόλουθη δήλωση του Υποπτεράρχου ε.α. Beyazıt Karataş: «Πρόκειται για την τρίτη φάση του προγράμματος συμπαραγωγής βλημάτων με την κινεζική China Precision Machinery Import-Export Corporation (CPMIEC), η οποία κατασκευάζει επίσης τα αντιαεροπορικά συστήματα που απορρίψαμε. Τα βλήματα κατασκευάζονται σε συνέχεια των βλημάτων Kasırga και Yıldırım και στο πλαίσιο συμφωνίας που υπεγράφη το Νοέμβριο του 2009. Το 2014 εκτελέστηκε δοκιμαστική βολή στην Μαύρη Θάλασσα και η ανάπτυξή του ολοκληρώθηκε πρόσφατα γι΄αυτό και παραδίδεται στις Ένοπλες Δυνάμεις αυτές τις μέρες. Το Bora είναι βελτιωμένο σε σχέση με τα προηγούμενα που κατασκευάσαμε με μεταφορά τεχνογνωσίας, έχει βεληνεκές πάνω από 300 km και μεγαλύτερη ακρίβεια χάρη στο GPS. Αυτά είναι τα βλήματα με το μεγαλύτερο βεληνεκές που διαθέτουμε μέχρι σήμερα».

Φωτογραφία που αναρτήθηκε σε τουρκικό διαδικτυακό φόρουμ στις 5 Μαΐου 2016 και φέρεται να απεικονίζει το σύστημα Bora του Τουρκικού Στρατού. To όχημα εκτόξευσης είναι πιθανότατα εγχώριας παραγωγής τύπου ΒΜC 525-44 (8×8).

Δεδομένου ότι η επέκταση βεληνεκούς σε τέτοιας κατηγορίας βλήματα δε θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολη διαδικασία, εκτιμάται πως το μέγιστο επιχειρησιακό βεληνεκές του συστήματος Bora υπερβαίνει κατά πολύ τα 300 km. Kαθόλου τυχαία, η ανακοίνωση του SSM, λίγες ημέρες πριν τη Διεθνή Αμυντική Έκθεση IDEX 2017 στο Άμπου Ντάμπι, όπου παρουσιάστηκε από την Roketsan η εξαγωγική έκδοση του συστήματος με βλήμα που φέρει την επωνυμία Khan, διαμετρήματος 610mm, βάρους 2.500kg και καθοδήγησης GNSS/INS, επί οχημάτων εκτόξευσης MAN.

ωτογραφίες από το διαφημιστικό φυλλάδιο της Roketsan που παρουσιάστηκε στη Διεθνή Αμυντική Έκθεση IDEX 2017 στο Άμπου Ντάμπι, για τo βαλλιστικό βλήμα Khan, που φημολογείται ότι αποτελεί την εξαγωγική (βλ. υποβαθμισμένη) έκδοση του Bora.

Η ανάπτυξη τέτοιων συστημάτων από πλευράς Τουρκίας θα πρέπει να πονοκεφαλιάσει και τους επιτελείς της Εθνικής Φρουράς. Το Bora δίνει την ικανότητα στην Τουρκία να πλήξει στόχους στις ελεύθερες περιοχές με σχετική ακρίβεια, χτυπώντας από τα παράλια της Μ. Ασίας δίνοντάς μας ελάχιστα περιθώρια αντίδρασης. Ελπίζουμε να “έχουν γνώση οι φύλακες”…

Πληροφορίες και φωτογραφίες από τον έγκυρο ιστότοπο e-Amyna