Η Κύπρος, ως ένα μικρό κράτος, θα πρέπει να φροντίσουμε να έχουμε κοινά συμφέροντα με μεγάλες δυνάμεις. Όταν τα συμφέροντά σου συμπίπτουν με αυτά των μεγάλων δυνάμεων, τότε οι ισχυροί φροντίζουν να σε προστατεύουν, όχι επειδή σε συμπαθούν, αλλά διότι προστατεύοντας εσένα διαφυλάττουν ταυτόχρονα και τα δικά τους συμφέροντα. Για παράδειγμα οι Αμερικανοί προστάτευαν τους Κούρδους όταν αυτοί τους ήσαν χρήσιμοι στη Συρία, μέχρι που τους εγκατέλειψαν όταν δεν είχαν πια κάποιο όφελος από αυτούς. Οι Κούρδοι ήταν χρήσιμοι για τις ΗΠΑ μόνο για κάποιο διάστημα. Η Τουρκία των 80 εκατομμυρίων και του ΝΑΤΟ, μακροπρόθεσμα τους είναι πιο χρήσιμη σαν σύμμαχος και συνεπώς η άδεια που της έδωσαν για να μπει στη Συρία ήταν αναμενόμενη.

Στα δικά μας τώρα. Η Κύπρος, για να αποφύγει αυτό που έπαθαν οι Κούρδοι, για να μην γίνει αναλώσιμη δηλαδή από τρίτους, θα πρέπει να δημιουργήσει ισχυρές συμμαχίες που θα κρατήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο. Κάτι τέτοιο μπορεί να επιτύχει ο αγωγός EastMed. Τι είναι ο αγωγός EastMed; Επιφανειακά μιλώντας, είναι μια μεγάλη ενεργειακή αρτηρία, σχεδιασμένη να μεταφέρει ένα μέρος του φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου προς τις ευρωπαϊκές αγορές μέσω Κύπρου και Κρήτης. Η υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδίου θα έχει τεράστια στρατηγική σημασία για Κύπρο και Ελλάδα, αφού αυτός ο υποθαλάσσιος αγωγός θα συνδέει σε επιχειρησιακό επίπεδο Κύπρο, Ελλάδα και Ισραήλ. Μέσω αυτής της σύνδεσης κερδίζουμε τη στενή συνεργασία μας με την περιφερειακή δύναμη που ονομάζεται Ισραήλ, η οποία με αυτό τον τρόπο μπορεί να καταστεί προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Το Ισραήλ, λόγω των συμφερόντων που έχει με τον αγωγό EastMed, μπορεί και κυρίως προτίθεται να εξολοθρεύσει κάθε απειλή και κίνδυνο που ενδεχομένως να παραμονεύει για την Κυπριακή Δημοκρατία.

Να σημειωθεί πως το έργο τυγχάνει ένθερμης υποστήριξης των ΗΠΑ, αφού στην περίπτωση που δεν υλοποιηθεί, θα ευνοηθεί η Τουρκία και η Ρωσία μέσω των οποίων περνά ο αγωγός TurkStream. Οι ΗΠΑ δεν ευνοούν κάτι τέτοιο αφού ο αγωγός μέσω Τουρκίας έρχεται από τη Ρωσία, κάτι που θα ενισχύσει τον ενεργειακό ρόλο της δεύτερης στην Ευρώπη. Εμείς με τη σειρά μας δεν ευνοούμαστε με την ενίσχυση του ενεργειακού ρόλου της Τουρκίας στην Ευρώπη. Οι ΗΠΑ και η Κύπρος, σίγουρα δεν θέλουν μια ολόκληρη ήπειρο να εξαρτάται ενεργειακά από τη Μόσχα και την ασταθέστατη Τουρκία αντίστοιχα. Μέσω του EastMed εμπλέκουμε τα αμερικανικά, ισραηλινά και ευρωπαϊκά συμφέροντα με τα δικά μας. Οι Αμερικανοί και οι Ισραηλινοί, προστατεύοντας την κυπριακή ΑΟΖ και τον EastMed από τουρκική επίθεση, θα προστατεύουν ταυτόχρονα τα ίδια τους τα συμφέροντα. Οι ευρωπαϊκές χώρες θα είναι επίσης στο πλευρό της Κύπρου αφού θα έχουν επενδύσει αρκετά σε αυτό τον αγωγό.

Είναι αυτονόητο πως όλα αυτά είναι εντελώς διαφορετικά με το θέμα των Κούρδων γι’ αυτό όσοι θελήσουν να επικρίνουν το σχέδιο με σχόλια του τύπου “οι Αμερικανοί δεν είναι της εμπιστοσύνης” είτε δεν γνωρίζουν από πολιτική και στρατηγική και δεν έχουν καταλάβει περί τίνος πρόκειται, είτε κινούνται γύρω από σκοπιμότητες. Να σημειώσουμε πως ο νούμερο ένα κατακριτής του αγωγού EastMed είναι η Τουρκία ενώ αντίθετη άποψη έχει και το ΑΚΕΛ το οποίο στηρίζει σχέδια για αγωγό μέσω του κατακτητή. Εκτός από το ΑΚΕΛ, για αγωγό μέσω Τουρκίας έκανε λόγο και ο πατριωτικός ΔΗΣΥ με αναφορές του κ.Αβέρωφ Νεοφύτου. Τα δύο μεγάλα κόμματα, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ υποστηρίζουν πως στο πλαίσιο της λύσης του κυπριακού, θα δώσουμε μεταξύ άλλων, το φυσικό αέριο να πάει στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας, ασχέτως αν με αυτό τον τρόπο θα ισχυροποιήσουμε την Τουρκία για να μπορεί να επηρεάζει περισσότερο την Ευρώπη (κάτι που θα μπορούσαμε να κάνουμε εμείς με τον EastMed). ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ λοιπόν λένε ναι στην ΔΔΟ, ναι στην εκ περιτροπής προεδρία, όχι στη συμμαχία με ΗΠΑ, Ισραήλ και Ευρώπη, όχι στον EastMed. Ενώ η λογική λέει εδραίωση του EastMed και υπογραφή αμυντικών συμμαχιών, η ιδεοληψία τους λέει ΔΔΟ και προτεκτοράτο της Άγκυρας. Δυστυχώς η πολιτική ηγεσία διακατέχεται από άγνοια και για αυτό ευθύνεται πρώτος ο λαός, ο οποίος πρέπει να προβληματιστεί για τις ηγεσίες του.

Παναγιώτης Παντελίδης