Η κατάθεση του κ. Ορφανίδη δημιούργησε περισσότερα ερωτήματα από όσα έλυσε. Ο κ. Ορφανίδης δεν απάντησε ουσιαστικά σε καμία ερώτηση η οποία τέθηκε, αλλά απάντησε με γενικόλογα, τα οποία θεωρώ δεν καλύπτουν σε κανένα βαθμό την ευθύνη που είχε ο ίδιος, να μας εξηγήσει τον τρόπο με τον οποίο λειτούργησε και κατέληξε η Κύπρος στην οικονομική καταστροφή του 2013.

Διετέλεσε επί πέντε χρόνια διοικητής και το μόνο πράγμα που είπε και το οποίο θα εξετασθεί είναι ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες και πιο συγκεκριμένα της Κυβέρνησης Χριστόφια.

Εμείς συμφωνούμε ότι υπάρχουν και πολιτικές ευθύνες οι οποίες κάποια στιγμή πρέπει να αναληφθούν από αυτούς τους οποίους έφταιξαν, από αυτούς που οδήγησαν τον κόσμο στην οικονομική ανέχεια, από αυτούς τους οποίους κούρεψαν τις καταθέσεις των Κυπρίων και να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Έχει όμως και ο κ. Ορφανίδης προσωπικές ευθύνες, τις οποίες αρνείται να αναλάβει και εμείς στο βαθμό που μας επιτρέπει το κοινοβουλευτικό μας έργο, θα απαιτήσουμε αυτές οι ευθύνες να αναληφθούν και όποιοι και όσοι είναι αυτοί να οδηγηθούν στην δικαιοσύνη.

Χρίστος Χρίστου

Πρόεδρος και Βουλευτής Λευκωσίας

Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.)