Η σημερινή μέρα, η 11η Αυγούστου, επαναφέρει στις μνήμες μας τα τραγικά γεγονότα του ’96 και την θυσία του Τάσου Ισαάκ. Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) τονίζει ότι δεν θα ξεχάσει και θα τιμά με κάθε τρόπο την μνήμη τους.

Εύλογα όμως μας γεννούνται κάποια ερωτήματα, όπως για την στάση της Κυβέρνησης να αρνείται να παραχωρήσει άδεια τοποθέτηση του μνημείου, επικαλούμενη το «καλό κλίμα». Διερωτόμαστε πιο είναι το «καλό κλίμα»; Μήπως η φωταγωγημένη σημαία στον Πενταδάκτυλο, μήπως οι προκλητικές δηλώσεις εκ μέρους των ηγετών της κατοχής, ή οι επεκτατικές ενέργειες της Τουρκίας;

Απαιτούμε, εις ένδειξη ελάχιστου φόρου τιμής, μέχρι της 14 Αυγούστου, ημέρα θυσίας του Σολωμού Σολωμού, να παραχωρηθεί άδεια εγκατάστασης του μνημείου στο οδόφραγμα της Δερύνειας πλησίον του σημείου που άφησαν την τελευταία τους πνοή οι δύο ηρωομάρτυρες μας.

Επίσης διερωτόμαστε γιατί η Κυβέρνηση έχει επιτρέψει να ξεχαστεί το θέμα έκδοσης των υπόπτων για δολοφονία. Στα πλαίσια του «καλού κλίματος» των συνομιλιών να απαιτήσουμε να μας παραδώσουν τους δολοφόνους, αλλιώς να εκθέσουμε το ψευδοκράτος και την Τουρκία διεθνώς. Όλα αυτά όμως επιτάσσουν εγρήγορση εκ μέρους της Κυβέρνησης και όχι ολιγωρία και εγκληματική διστακτικότητα, όπως πριν λίγα χρόνια στο Κιργιστάν όταν συνελήφθη ο Αρικλί, ένας εκ των υπόπτων.

Επί της ευκαιρίας, με βάση σημερινό δημοσίευμα ότι η Τουρκία απέστειλε επίσημο αίτημα για έκδοση των 8 υπόπτων για το πραξικόπημα, καλούμε την Κυβέρνηση να προτείνει αντάλλαγμα την παράδοση των 13 που καταζητούνται ως ύποπτοι για την δολοφονία του Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού.

Γεάδης Γεάδη

Εκπρόσωπος Τύπου

Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.)