Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Εθνικό Συμβούλιο ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε σχέση με τα όσα τεκταίνονται στο Κυπριακό.

Παράλληλα ενημερωθήκαμε ότι δεν επιθυμεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, να τον συνοδέψουν οι πολιτικοί αρχηγοί στην Ελβετία. Θεωρούμε αδικαιολόγητες και παράλογες τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από ορισμένα κόμματα της αντιπολίτευσης, για την μη πρόσκλησή τους στην Ελβετία, δεδομένου ότι πριν λίγες μέρες όλοι δήλωναν ότι δεν συμφωνούν στο να μεταφερθούν οι συνομιλίες στο εξωτερικό και σήμερα θέλουν να τον συνοδέψουν. Φαίνεται κάποιοι διαφωνούν για χάριν της διαφωνίας.

Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) από την πρώτη στιγμή τάχθηκε ενάντια στις συνομιλίες και ξεκαθαρίζει την πρόθεσή του ότι δεν θα αποδεχόταν την οποιαδήποτε πρόσκληση για συνοδεία του Προέδρου.

Δηλώνουμε για ακόμα μια φορά, ότι σαν Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) διαφωνούμε κάθετα στο συγκεκριμένο πλαίσιο συνομιλιών. Εξ όσων ενημερωθήκαμε, διακρίνουμε ότι στην προσπάθεια να υπάρξει ισότητα και συγκλίσεις, θα δημιουργηθούν τεράστιες ανισότητες, προκαλώντας ένα συγκρουσιακό πεδίο, καθιστώντας την προτεινόμενη «λύση» μη βιώσιμη, με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε στην κατάρρευση.

Στο Εθνικό Συμβούλιο αλλά και γενικότερα, όλα τα πολιτικά κόμματα πλην του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.) αναλώνονται στις διάφορες πτυχές λύσεις του Κυπριακού στην συγκεκριμένη βάση, απορριπτικοί και μη, γεγονός που καταμαρτυρεί ότι όλοι λίγο ή πολύ ενστερνίζονται την Ομοσπονδία. Κάποιοι δεν αποδέχονται Διζωνική Δικοινοτική λύση, αλλά όχι και την Ομοσπονδία, στον αντίποδα όμως το Κίνημά μας είναι η μοναδική πολιτική δύναμη που δεν αποδέχεται ούτε την Διζωνική, ούτε την Δικοινοτική, αλλά ούτε και την Ομοσπονδία.

Εμείς ως Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) προτείνουμε ενιαίο κράτος, μια θέση την οποία καταθέσαμε στο Εθνικό Συμβούλιο, αφού μόνο έτσι θα μπορέσει να υπάρξει η οποιαδήποτε λύση. Άλλωστε τα παραδείγματα, τα οποία δεν πρέπει να αγνοούμε, δείχνουν ότι όπου εφαρμόστηκε ομοσπονδία στηριγμένη σε Εθνοτικές, ακόμα και γλωσσικές διαφορές, αυτή κατάρρευσε.

*Δηλώσεις ΜΜΕ*

Γεάδης Γεάδη

Εκπρόσωπος Τύπου

Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.)