Σε δηλώσεις προέβη ο Πρόεδρος του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.) εξερχόμενος από το Προεδρικό μέγαρο, σχετικά με το ΓΕΣΥ, την δικαιοσύνη, το ταμείο υδρογονανθράκων, αλλά και την Ελληνικότητα της Μακεδονίας.

Ακολουθούν αυτούσιες οι δηλώσεις του Προέδρου του ΕΛΑΜ:

Θα ξεκινήσω πρώτα από το θέμα του ΓεΣΥ, για να αναφέρω ότι τα νομοσχέδια που το αφορούν είναι από τα λίγα που ψηφίστηκαν ομόφωνα από όλα τα κόμματα και τέθηκαν χρονοδιαγράμματα για την εφαρμογή τους. Εμείς από τη πλευρά μας, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την άμεση εφαρμογή του ΓεΣΥ, αλλά παράλληλα όπως έχουμε τονίσει, πρέπει να παρθούν μέτρα για τις άμεσες ανάγκες που υπάρχουν ειδικά στα δημόσια νοσηλευτήρια.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρομαι στα τμήματα Πρώτων Βοηθειών όλων των νοσοκομείων, τα οποία πρέπει να στελεχωθούν ακόμη περισσότερο σε ελλείψεις ειδικού εξοπλισμού που είναι απαραίτητος για τη λειτουργία των νοσοκομείων. Αναφέρομαι επίσης στο τμήμα Πρώτων Βοηθειών του Μακάριου Νοσοκομείου που δεν υπάρχει και είναι ένα θέμα το οποίο η κυβέρνηση πρέπει να  εξετάσει άμεσα, γιατί εδώ και δεκαετίες ακούμε για ένα τμήμα που θα ασχολείται μόνο με παιδιά, αλλά δεν έχει μέχρι σήμερα υλοποιηθεί. Ευελπιστούμε σε μια θετική έκβαση για το εν λόγω ζήτημα και από κει και πέρα οποιαδήποτε εμπόδια εμφανίζονται στο να υλοποιηθούν τα εν λόγω νομοσχέδια, θα πρέπει τόσο το υπουργείο όσο και η κυβέρνηση αλλά και ο ΟΑΥ να τα δουν και να τα ξεπεράσουν. Δεν νοείται μια πολιτεία να είναι έρμαιο εκβιασμών του οποιουδήποτε.

Σε ότι αφορά το θέμα της δικαιοσύνης, ακούσαμε για το κώδικα δεοντολογίας. Όμως τα πράγματα για εμάς είναι πολύ πιο απλά. Τόσο οι δικαστές όσο και ο κάθε δημόσιος αξιωματούχος ή πολιτικό πρόσωπο, νομίζω γνωρίζει τι είναι επιτρεπτό και τι όχι, χωρίς να χρειάζεται γραπτός κώδικας. Από κει και πέρα, για μας η Δικαιοσύνη είναι κάτι το οποίο αφορά όλο το λαό και το αντιμετωπίζουμε όπως το αντιμετωπίζει κάθε πολίτης. Οφείλει η δικαιοσύνη να είναι δίκαιη προς όλους τους πολίτες, είτε αυτοί είναι πλούσιοι είτε φτωχοί, είτε κατέχουν αξιώματα είτε όχι. Στη συγκεκριμένη περίπτωση επειδή ήμουν και στην Επιτροπή Θεσμών όταν εξετάσαμε το θέμα, υπάρχουν δημόσιες καταγγελίες, οι οποίες θα πρέπει να εξεταστούν. Μόνο έτσι θα κλείσει αυτό το κεφάλαιο και θα μπορέσουμε να επανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών, τουλάχιστον σε ότι αφορά τον θεσμό της δικαιοσύνης, γιατί για τους υπόλοιπους υπάρχει μεγάλη κρίση.

Σχετικά με το Ταμείο Υδρογονανθράκων για το οποίο υπάρχει σχετικό νομοσχέδιο, που θα προχωρήσει τις επόμενες εβδομάδες, θέλω να τονίσω ότι τόσο η κυβέρνηση, αλλά και τα κόμματα, μιλούν για ένα ταμείο βασισμένο στο Νορβηγικό μοντέλο. Αυτό είναι μια λανθασμένη αντίληψη, αφού διαφαίνεται ότι το Ταμείο είναι βασισμένο στις τουρκικές απαιτήσεις και ο στόχος είναι να εξυπηρετηθεί μόνο η τουρκοκυπριακή πλευρά. Δεν είναι δυνατόν τη στιγμή που βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες στην ΑΟΖ και αφορούν το οικονομικό μέλλον της ΚΔ, η ίδια η πολιτική ηγεσία του τόπου να διαχωρίζει τους πολίτες βάση θρησκεύματος και βάση εθνικής ταυτότητας, για το σε ποιους θα παραχωρήσει τα κέρδη που θα προέλθουν μελλοντικά από αυτή την εξόρυξη. Η θέση του ΕΛΑΜ λοιπόν είναι κάθετη: το Ταμείο είναι ένα και καλύπτει όλους του πολίτες της ΚΔ. Οτιδήποτε άλλο απορρέει εκ του πονηρού και εξυπηρετεί τούρκικες διεκδικήσεις, που προέρχονται από τη περίοδο του Μοντ Πελεράν.

Θα ολοκληρώσω με ένα άλλο θέμα, το οποίο δεν συζητήθηκε στη σημερινή συνάντηση, αλλά εμείς θεωρούμε υψίστης σημασίας και είναι το θέμα του ονόματος της Μακεδονίας. Τις τελευταίες μέρες ο Ελληνισμός δέχτηκε μια ταπεινωτική ήττα. Εμείς δεν συμφωνούμε σε καμία περίπτωση με τη κυβέρνηση του κ. Νίκου Αναστασιάδη, που στήριξε τη κυβέρνηση Τσίπρα σε αυτούς τους χειρισμούς. Για εμάς η Μακεδονία είναι ΜΙΑ και είναι ΕΛΛΗΝΙΚΗ!

Ελπίζω και εύχομαι να μην διαχειριστούμε το Κυπριακό πρόβλημα με τον ίδιο τρόπο. Είναι ένα θέμα για το οποίο θα καταθέσουμε και σχετική πρόταση νόμου, καθώς οποιαδήποτε στιγμή στο μέλλον φτάσουμε σε σημείο για λύση του Κυπριακού προβλήματος, να πρέπει υποχρεωτικά και με δημοψήφισμα να περάσει από την έγκριση του Κυπριακού λαού. Σε διαφορετική περίπτωση, κινδυνεύουμε να πάθουμε αυτό που συνέβηκε τώρα στο θέμα της Μακεδονίας.