Σε κάποιες άλλες εποχές φαίνεται ζουν οι εγκάθετοι του δικτατορικού καθεστώτος της Κύπρου, αφού σε ανοικτό Εθνικό Μνημόσυνο για δολοφονηθέντες του 1974 απαγορεύτηκε στο Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) να καταθέσει στεφάνι εις μνήμη των ηρώων.

Πιο συγκεκριμένα, το μνημόσυνο τελέστηκε στον ιερό ναό Αγίου Χαραλάμπους στην Αγλαντζιά, από το Νέο Χωριό Κυθρέας, εις μνήμη των Κώστα Λαμπρία, Γιώργο Χατζηγιάννη, Κώστα Κωνσταντινίδη και Γιάννη Παπαγιάννη, οι οποίοι έπεσαν μαχόμενοι ενάντια στον βάρβαρο Τούρκο εισβολέα. Του Στέλιου Παναγή, ο οποίος το 1996 πυροβολήθηκε άνανδρα ενώ υπηρετούσε τη θητεία του σε φυλάκιο της Εθνικής Φρουράς. Καθώς επίσης και για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων έφεδρων εθνοφρουρών Κωνσταντίνου Ευθυμίου, Γιώργου Θεοδώρου και Στέλιου Ορφανίδη, τα ίχνη των οποίων χάθηκαν κατά τη δεύτερη φάση της εισβολής. Όπως επίσης και του Σάββα Αποστολίδη, το νεαρό παλικάρι που υπηρετούσε τη θητεία του στο 70ό Τάγμα Μηχανικού και θεάθηκε για τελευταία φορά στην περιοχή Καραβά – Λαπήθου, κατά τη διάρκεια της υποτιθέμενης ανακωχής, στις 6 Αυγούστου 1974. Παραδείγματα που αποδεικνύουν με τον πιο απεχθή τρόπο την φρικαλεότητα του αδελφού και φίλου, για κάποιους, Τούρκου εισβολέα.

Στο ετήσιο μνημόσυνο παρευρέθηκε αντιπροσωπεία του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.) για να αποτίσει φόρο τιμής στους ήρωες του Νέου Χωριού Κυθρέας.

Φαίνεται όμως η παρουσία μας στο χώρο του μνημόσυνου δεν ήταν αρεστή στους εγκάθετους του δικτατορικού καθεστώτος του Νίκου Ανανστασιάδη, που χωρίς αιτία και αφορμή μας απαγόρευσαν  να καταθέσουμε το στεφάνι. Φτηνή απάντηση που έδωσαν σαν δικαιολογία είναι ότι δεν πήραμε από πριν τηλέφωνο να δηλώσουμε ότι θα παρευρεθούμε, όμως στο κάλεσμα δεν γίνεται καμία αναφορά, ενώ είναι ξεκάθαρο ότι απευθύνεται πρόσκληση σε όλους όσους τιμούν την μνήμη τους (παρουσιάζουμε φωτογραφία του καλέσματος πιο κάτω). Αφού ζητήσαμε περαιτέρω εξηγήσεις η απάντηση είναι ότι επιτρέπεται να καταθέσουν στεφάνια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εκπρόσωποι Κοινοβουλευτικών κομμάτων και διάφορες οργανώσεις και σύλλογοι. Δηλαδή, για τους πάντες το μνημόσυνο ήταν ανοικτό, όχι όμως για το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.). Φαίνεται αυτό εννοούν κάποιοι Δημοκρατία.

Τα μέλη μας, επειδή δεν παρευρίσκονται στα μνημόσυνα για λίγα λεπτά δημοσιότητας, για τις κάμερες και για να αλιεύσουν ψήφους, αλλά γιατί νιώθουν και αισθάνονται βαθύτατα αυτό που πράττουν, προχώρησαν προς το σημείο όπου βρίσκεται το μνημείο για να αποτίσουν τις δέουσες τιμές. Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος μας, Γεάδης Γεάδη, κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.) εις μνήμη των ηρώων, πολύ πιο πριν ξεκινήσει η επίσημη κατάθεση των στεφάνων.

Η αντίδραση των εγκάθετων του δικτατορικού καθεστώτος ήταν άμεση και προκλητική, ξεκαθαρίζοντας την πολιτική τους ταυτότητα, τονίζοντας μας ότι δεν επιτρέπεται να καταθέσουμε στεφάνι πολύ πιο πριν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, λες και οι ήρωες ή το μνημείο είναι κτήμα τους. Ακολούθως απαίτησαν να αποσύρουμε το στεφάνι, όμως πήραν την πρέπουσα απάντηση, ότι δηλαδή το στεφάνι ήρθε για να τοποθετηθεί στον ανδριάντα των ηρώων και εκεί θα μείνει. Μετά από κάποια σθεναρή αντίδραση, ήρθε δεύτερη κοφτή απάντηση που σώπασε τις αντιδράσεις.

«Η δικτατορία σας δεν θα περάσει. Ότι και να κάνετε θα μας βρίσκετε μπροστά σας.»

Το μήνυμα μας είναι ξεκάθαρο και καλό είναι να φτάσει στα αυτιά όλων όσων δίνουν τέτοιες εντολές στους κόλακες τους, ότι με τέτοιες γελοίες πρακτικές , δεν πρόκειται να κάμψουν το αγωνιστικό μας φρόνημα.

kalesma 641d5

IMG 0989 09868

IMG 0990 a166b