Στο Δικαστήριο της Χάγης προσέφυγε το νησί Μαυρίκιος ως προς τη νομιμότητα των βρετανικών βάσεων στην περιοχή του Αρχιπέλαγους Chago, με το διεθνές δικαστήριο να κρίνει το καθεστώς ως λανθασμένη πρακτική, καλώντας το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει το συντομότερο.

Σύμφωνα με το Δικαστήριο η αποικιοκρατία αποτελεί παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και αναγνωρίζει το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης όλων των Λαών.

Νομικοί που σχολίασαν τη συγκεκριμένη απόφαση αναφέρουν ότι πρόκειται για μία ιστορική στιγμή στην προσπάθεια τερματισμού της αποικιοκρατίας και στην προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της αυτοδιάθεσης και της εφαρμογής του διεθνούς δικαίου.

Μπροστά σε όλες αυτές τις καταιγιστικές εξελίξεις η Κύπρος οφείλει να κρατήσει αποφασιστική στάση και να απαιτήσει το αυτονόητο, την αποχώρηση δηλαδή των Βρετανικών Βάσεων από την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Άλλωστε το Κίνημά μας από την πρώτη μέρα ιδρύσεως του είχε θέσει επί τάπητος το ζήτημα αποχώρησης των Βρετανικών Βάσεων. Είναι ξεκάθαρο πως οι γενικότερες εξελίξεις, Brexit και απόφαση Δικαστηρίου της Χάγης, κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση και είναι καιρός η πολιτική ηγεσία να αναλάβει πρωτοβουλίες και να απαιτήσει την αποχώρηση των Βρετανικών Βάσεων από την Κύπρο.