Αγαπητοί εκπρόσωποι των Μέσων Ενημέρωσης,
Κυρίες και Κύριοι, να σας καλωσορίσουμε στην σημερινή μας παρουσίαση,

Οι φετινές μαύρες επέτειοι της τουρκικής εισβολής του ’74, μας βρίσκουν στον απόηχο της κλιμακούμενης τουρκικής προκλητικότητας στην περιοχή της περίκλειστης Αμμοχώστου, καθώς και των νέων αξιώσεων που τεχνηέντως προτάσσει, όπως είναι τα «δύο κράτη».

Υπενθυμίζουμε ότι ως Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο ΕΛΑΜ, απορρίπτουμε λύσεις τουρκικών προδιαγραφών όπως είναι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, καθώς και κάθε μορφή Ομοσπονδίας.

Πάγια θέση της Παράταξής μας είναι η επανατοποθέτηση του Κυπριακού στην ορθή του διάσταση, ως πρόβλημα εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής. Ως εκ τούτου θα πρέπει να επιδιώξουμε μια βιώσιμη, λειτουργική, δίκαιη, κυρίως όμως δημοκρατική λύση του Κυπριακού, που θα οδηγεί στην απελευθέρωση, όπως είναι το ενιαίο κράτος.

Αντιλαμβανόμενοι όμως την κρισιμότητα των στιγμών, αναφορικά με τα όσα συμβαίνουν στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, ως ΕΛΑΜ δεν θα μπορούσαμε να μείνουμε άπραγοι, αλλά έχουμε προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες:

– Έχουμε αποστείλει ενημερωτικές επιστολές σε όλες τις πρεσβείες, καθώς και τα ευρωπαϊκά κόμματα, καταδικάζοντας τις τουρκικές ενέργειες, την εισβολή και την  κατοχή, αξιώνοντας την αποχώρηση των Τουρκικών στρατευμάτων.

– Έχουμε καταθέσει υπόμνημα προτάσεων, εισηγήσεων και θέσεων προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, συγκεκριμένης στρατηγικής, όπου μεταξύ άλλων προτείνουμε:

  • Να αφαιρεθούν κλιμακωτά οι ταυτότητες των Τουρκοκυπρίων, ως αντισταθμιστικό μέτρο απέναντι στην διάνοιξη της περίκλειστης Αμμοχώστου.
  • Να προχωρήσουμε σε καταγγελία στην Ευρώπη, ζητώντας επιβολή ουσιαστικών οικονομικών, εμπορικών και άλλων κυρώσεων στην Τουρκία
  • Να απαιτήσουμε αποκοπή κάθε είδους χρηματοδότησης που δίνονται στο ψευδοκράτος, καθώς, εξ όσων φαίνεται, δεν συμβάλουν στην επίλυση του Κυπριακού.
  • Να γίνει καταγγελία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, απαιτώντας την άμεση παρέμβασή τους.
  • Να αξιοποιηθεί στο έπακρο η Γαλλική προεδρία
  • Να προχωρήσει στη μονομερή άσκηση βέτο σε ότι αφορά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας.
  • Να αξιοποιηθούν οι ξεχασμένες παροικίες Ελλήνων της Κύπρου σε διάφορες χώρες του εξωτερικού, με την δημιουργία ισχυρών lobby ικανών να επηρεάζουν αποφάσεις.
  • Να απαιτήσουμε από τους ευρωπαίους εταίρους μας την επιβολή εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, εκμεταλλευόμενοι την δημιουργία τουρκικής βάσης για μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) στα κατεχόμενα, καθώς και το χθεσινό επεισόδιο με την ρήψη πυροβολισμών σε σκάφος της λιμενικής, από τουρκικά … στην περιοχή Τηλλυρίας

Επιπλέον,

Σε περίπτωση εις την οποία ο Ταγίπ Ερντογάν, με το κατοχικό καθεστώς, υλοποιήσουν τις εξαγγελίες τους, καλώντας τους κατοίκους της Αμμοχώστου, να επιστρέψουν πίσω στις περιουσίες τους υπό τουρκική διοίκηση, κάτι που θα προκαλέσει αλυσιδωτά προβλήματα και θα έχει ολέθριες συνέπειες για το μέλλον του Κυπριακού, θα πρέπει να έχουμε έτοιμη απάντηση.

Γι’ αυτό καλούμε την Κυβέρνηση να προχωρήσει σε οριστικό κλείσιμο των οδοφραγμάτων.

Σε αντίθετη περίπτωση θα αναγκαστεί η Κυπριακή Δημοκρατία να έρθει σε ρήξη με τους ίδιους της τους πολίτες, εξαντλώντας κάθε αυστηρότητα, είτε θα παρακολουθεί αμέτοχη, χωρίς να αντιδρά, τις τουρκικές μεθοδεύσεις, γεγονός που θα την καθιστά συνυπεύθυνη.

Η Αντίδραση μας θα πρέπει να είναι άμεση και αποφασιστική, γιατί κανείς δεν θα αντιδράσει για εμάς, όταν εμείς οι ίδιοι δεν ορθώσουμε ανάστημα, διεκδικώντας τα ιστορικά, δίκαια και αναφαίρετα δικαιώματα της πατρίδας και του λαού μας.

Αποκορύφωμα των ενεργειών μας είναι η αντικατοχική εκδήλωση που θα πραγματοποιήσουμε την ερχόμενη Τρίτη, 20 Ιουλίου, στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, στις 7:30 το βράδυ.

Καλούμε όλους τους Έλληνες της Κύπρου, όλους όσους ασπάζονται τον αγώνα μας, να ενώσουν τις φωνές τους μαζί μας.

Να συμμετέχουν, για να διατρανώσουμε ειρηνικά,  την αντίθεση μας στην Τουρκική εισβολή του ΄74 και την συνεχιζόμενη κατοχή της μισής μας πατρίδας.

Χρίστος Χρίστου
Πρόεδρος
Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.)