Με την κυπριακή οικονομία, ένα χρόνο μετά την “διάσωσή” της, ασχολείται σε άρθρο του το περιοδικό Economist.

Συγκεκριμένα στο δημοσίευμα αναγράφεται πως το “τραύμα” της περσινής άνοιξης, όταν οι τράπεζες είχαν κλείσει για σχεδόν δύο εβδομάδες και είχαν επιβληθεί περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, αναμενόταν να έχει συντριπτική επίδραση στην Κύπρο. Η οικονομία του νησιού πράγματι υποφέρει με μείωση του ΑΕΠ, παρόλα αυτά, σχολιάζει ο Economist, η ύφεση ήταν ηπιότερη από την πρόβλεψη της τρόικας για περαιτέρω μείωση του ΑΕΠ και αυτό οφείλεται στα άλλα δυνατά σημεία της οικονομίας, πλην της στήριξης στις τράπεζες, όπως είναι ο τουρισμός και οι υπηρεσίες προς επιχειρήσεις.

Αναφέρεται επίσης, η προαναγγελθήσα άρση όλων των περιορισμών στα κεφάλαια στο εσωτερικό της χώρας αυτή την άνοιξη. Ενώ τονίζεται, ότι παρά τις ενθαρρυντικές ενδείξεις, ήταν πρόωρη η διατύπωση από τον Νίκο Αναστασιάδη της άποψης ότι η χώρα οδεύει προς ένα νέο οικονομικό θαύμα. Συγκεκριμένα το περιοδικό αναφέρει πως τώρα η τρόικα εκτιμά ότι η οικονομία θα έχει χειρότερη επίδοση το 2014, αναμένεται ύφεση 4,8% ενώ η αρχική πρόβλεψη ήταν 3,9%.

Το βρετανικό περιοδικό καταλήγει με σχόλιο του Σερ Χριστόφορου Πισσαρίδη, ότι όσο ο κύριος δανειστής της χώρας παραμένει χτυπημένος, αναφερόμενος στην τράπεζα Κύπρου, την οποία ο Economistχαρακτηρίζει ως μαύρο σύννεφο πάνω από την κυπριακή οικονομία, είναι δύσκολο να δει κανείς πώς η Κύπρος μπορεί να πραγματοποιήσει μία βιώσιμη ανάκαμψη. Το τελικό σχόλιο του περιοδικού είναι ότι «αν και η οικονομία έχει υποστεί μικρότερο από το αναμενόμενο πλήγμα, παραμένει στη εντατική». 

Το μέλλον διαγράφεται δυσοίωνο και την ίδια στιγμή ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σπεύδει να προλάβει καταστάσεις σκορπώντας ψεύτικες ελπίδες στον λαό ότι προβλέπει οικονομική ανάκαμψη και θαύματα, μη τολμώντας να αντικρύσει την αλήθεια η οποία δεν είναι άλλη από την αθλιότητα στην οποία έχει βυθίσει την Κύπρο το μνημόνιο.