Στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, κεντρικό ζήτημα αποτέλεσαν οι δυο προτάσεις νόμου που κατέθεσε ο Δημοκρατικός Συναγερμός και που αφορούσαν τον να αποκλειστεί ο Γενικός Ελεγκτής από τον Συνεργατισμό.
Να υπενθυμίσουμε ότι η Κεντρική Συνεργατική Τράπεζα, μετά την διάσωσή της από τους Κύπριους φορολογούμενους με 1,7 δις ευρώ, αποτελεί και κρατική εταιρεία αφού η Κυπριακή Δημοκρατία κατέχει το 99% των μετοχών της.
Ως κρατική εταιρεία, υπάγεται στον διαχειριστικό και οικονομικό έλεγχο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, του γνωστού Γενικού Ελεγκτή. Ένας έλεγχος που είναι παραπάνω από αναγκαίος, αφού η όποια κακή ή αμελής διαχείριση του Συνεργατισμού πλήττει άμεσα τα συμφέροντα του Κύπριου φορολογούμενου, στον οποίο και ανήκει. Να σημειωθεί ότι ο έως τώρα έλεγχος, έχει βρει σωρεία παρατυπιών, όπως προσλήψεις με ”ασυνήθιστες” διαδικασίες, αμοιβές των 100.000 και πάνω χιλιάδων ευρώ το χρόνο σε στελέχη της Τράπεζας και άλλες τέτοιες περιπτώσεις κακής και πλημμελούς διαχείρισης.
Ο έλεγχος αυτός φαίνεται να μην αρέσει σε συγκεκριμένα συμφέροντα, τα οποία βρήκαν πρόσωπο και στήριξη στον Δημοκρατικό Συναγερμό. Οι προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ απαγόρευαν στον Γενικό Ελεγκτή να προβαίνει σε οποιοδήποτε έλεγχο στον Συνεργατισμό με επιχειρήματα το λιγότερο έωλα που δεν αξίζει κάποιος να αναφερθεί.
Ενώ πριν την σημερινή ολομέλεια όλα τα κόμματα πλην του Δημοκρατικού Συναγερμού φέρονταν να απορρίπτουν τις προτάσεις αυτές, κατατέθηκαν τροπολογίες από το Δημοκρατικό Κόμμα και το ΑΚΕΛ, που δεν στερούν από τον Γενικό Ελεγκτή τη δυνατότητα να ελέγχει τον Συνεργατισμό αλλά έθεταν νέο πλαίσιο με περιορισμούς. Οι περιορισμοί αυτοί είναι σίγουρο ότι θα είναι τροχοπέδη στον όποιο έλεγχο προσπαθήσει να προχωρήσει ο Γενικός Ελεγκτής από δω και πέρα στον Συνεργατισμό. Ήδη,πριν τεθούν οι συγκεκριμένοι περιορισμοί, η διοίκηση της Κεντρικής Συνεργατικής Τράπεζας δεν συνεργαζόταν με τον γενικό Ελεγκτή και αρνείτο να παραχωρήσει τα στοιχεία που αυτός ζητούσε προφασιζόμενοι γελοίες δικαιολογίες.
Μετά από σχεδόν 3 ώρες, τα κόμματα ΑΚΕΛ, ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ συμφώνησαν σε κοινό κείμενο και υπερψήφισαν τις συγκεκριμένες προτάσεις όπως τροποποιήθηκαν. Το ΕΛΑΜ μέσω του βουλευτή του Λίνου Παπαγιάννη κατήγγειλε τις διεργασίες αυτές, δήλωσε ότι το ΕΛΑΜ στηρίζει το θεσμό του Γενικού Ελεγκτή και θεωρεί απαράδεκτο το να μπαίνουν φραγμοί στο έργο του όσον αφορά τον Συνεργατισμό που ανήκει πια στον Κύπριο φορολογούμενο.
Παρά την καταψήφιση των προτάσεων αυτών από τους βουλευτές του ΕΛΑΜ, καθώς και τους βουλευτές άλλων κομμάτων (δύο βουλευτές του ΑΚΕΛ ντράπηκαν να συνεργήσουν στο ”έγκλημα” αυτό και καταψήφισαν), οι αλλαγές πέρασαν σημειώνοντας μια μεγάλη νίκη της αδιαφάνειας επί της διαφάνειας, της ανεξέλεγκτης διαχείρισης κρατικού χρήμα έναντι του ελέγχου και της λογοδοσίας.