Με ολοκαίνουργιους φορητούς υπολογιστές αποχώρησαν από τη Βουλή, πολλοί τέως βουλευτές, γεγονός που φέρνει σε δύσκολη θέση τη νέα Βουλή

 

Στην αγορά -ή και διάθεση ήδη αγορασμένων- 31 καινούργιων φορητών υπολογιστών, αξίας 550 ευρώ έκαστος (συσκευή και λογισμικό), για τις ανάγκες των νεοεκλεγέντων βουλευτών και εκπροσώπων των θρησκευτικών ομάδων προχωρεί τις επόμενες μέρες η Βουλή.

Παρότι θα μπορούσε να είχε αποφύγει το κόστος τουλάχιστον κατά το ήμισυ αν επέστρεφαν οι τέως βουλευτές, που διεκδίκησαν αλλά δεν τα κατάφεραν, τους φορητούς υπολογιστές που τους είχαν δοθεί πριν πέντε μήνες και ήταν σχεδόν καινούργιοι. Όπως πληροφορείται ο «Π», μόλις πριν πέντε μήνες τα οικονομικά δεδομένα ήταν τέτοια για να μπορεί η αρμόδια κοινοβουλευτική υπηρεσία να αλλάξει τους προηγούμενους υπολογιστές που είχε διαθέσει σε βουλευτές -και ήταν σχεδόν 10 χρονών- ωστόσο τέθηκε ζήτημα στον τέως πρόεδρο Γ. Ομήρου σχετικά με το κατά πόσο θα ήταν ορθότερο να εκλεγεί πρώτα η νέα Βουλή, έτσι ώστε να μην βρεθεί σε δύσκολη θέση το προσωπικό του νομοθετικού σώματος να ζητά πίσω υπολογιστές. Και αυτό γιατί οι υπολογιστές που αγοράζονται με κονδύλι από το υπ. Οικονομικών χρεώνονται στη Βουλή. Όπερ και εγένετο. Τελικά το υπουργείο Οικονομικών αντιλαμβανόμενο τη δύσκολη θέση των αρμόδιων υπηρεσιών της Βουλής να επικοινωνεί με τέως βουλευτές για τέτοιο θέμα, έδωσε την συγκατάθεσή του στο να θεωρηθεί ότι αυτοί οι υπολογιστές χαρίστηκαν για να μην παραμένουν χρεωμένοι στο νομοθετικό σώμα.

Πάντως όσον αφορά τους βουλευτές που δεν επρόκειτο να επαναδιεκδικήσουν, η Βουλή μερίμνησε να μην αλλάξουν υπολογιστή εξ ου και περίπου 15 υπολογιστές έμειναν αδιάθετοι και θα δοθούν τώρα στους νέους βουλευτές.

Για εφάπαξ

Στο μεταξύ, όπως έγραψε και προχθές ο «Φιλελεύθερος», μέχρι το τέλος της εβδομάδας το Γενικό Λογιστήριο θα αρχίσει την καταβολή του εφάπαξ ύψους 4 εκατ. ευρώ στους 28 βουλευτές οι οποίοι δεν επανεξελέγησαν ή δεν επανδιεκδίκησαν. Βουλευτές με συμπληρωμένη μία θητεία θα λάβουν αποζημίωση 75.728 ευρώ και βουλευτές με συμπληρωμένες δύο και πέραν θητείες θα πάρουν εφάπαξ 185.114 ευρώ. Την ίδια ώρα η ακάθαρτη σύνταξη για μια θητεία ανέρχεται στα 1.352 ευρώ και για δύο και πέραν θητείες η σύνταξη είναι ύψους 3.305 ευρώ και καταβάλλεται μετά τη συμπλήρωση του 60ού έτους.

 

Όλα αυτά γίνονται και οι πολίτες έχουν αηδιάσει με την πολιτική, με τελικό αποτέλεσμα να έχουν γυρίσει την πλάτη. Δυστυχώς με τέτοιες νοοτροπίες που καλλιεργούνται είμαστε καταδικασμένοι σαν λαός αλλά και σαν χώρα να οδηγούμαστε μέρα με την μέρα στο γκρεμό της ηθικής και κοινωνικής παρακμής.

Για να επανακτήσουμε τον σεβασμό από τον λαό, θα πρέπει όλοι να δείξουν ότι βρίσκονται κοντά στον λαό με σύνεση. Σαν πρώτο μέτρο ας αποδεχθούν όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα την πρόταση που θα καταθέσει το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) για αποκοπή του 13ου μισθού των βουλευτών, προς όφελος των ευπαθούντων συμπατριωτών μας.