Πολλοί εισηγούνται πως με την λύση του Κυπριακού η πίτα του τουρισμού θα μεγαλώσει και ότι δεν θα υπάρξει απώλεια τουριστικού ρεύματος στις ελεύθερες περιοχές. Αυτή η εκτίμηση είναι επιπόλαια. Στη περίπτωση λύσης τύπου ΔΔΟ το βόρειο κρατίδιο θα λειτουργεί ανταγωνιστικά, με την Τουρκία βασικά να ελέγχει την οικονομία των κατεχομένων όπου θα επιδοτεί εκεί τις διάφορες τουριστικές και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της με σκοπό να καταστρέψουν την ήδη πληγείσα ανταγωνιστικότητα των τουριστικών επιχειρήσεων στις ελεύθερες περιοχές. Να μην ξεχνάμε ότι πολλά ξενοδοχεία στην Κύπρο έχουν χρεοκοπήσει και πολλές μικρές τουριστικές επιχειρήσεις στη δική μας πλευρά σήμερα περνούν δύσκολες μέρες. Αυτό θα είναι το τελευταίο χτύπημα για πολλές μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις στις ελεύθερες περιοχές.

Παράδειγμα το άνοιγμα των οδοφραγμάτων το 2003. Ενώ το 2002 ήταν ρεκόρ αφίξεων για την Κύπρο, 2,7 εκατατομμύρια ρεκόρ που υπάρχει μέχρι και σήμερα, είδαμε μία ραγδαία διολίσθηση από τότε για τα επόμενα 10 χρόνια κατεβαίνοντας το 2010 στα 1,9 εκατομμύρια, ενώ στα κατεχόμενα είδαμε μία ραγδαία αύξηση φτάνοντας από 93.000 τουρίστες το 2001 στο 1,3 εκατομμύρια το 2014. Εάν κάνουμε τον υπολογισμό θα δούμε ότι βασικά επί 13 χρόνια επιχορηγούμε τον τουρισμό των κατεχομένων. Δεν χρειάζεται να είναι και κανένας ειδικός στα θέματα τουρισμού για να αντιληφθεί τι επέρχεται με μία λύση που βασικά θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Τουρκίας. Ο Νίκος Ανανστασιάδης είπε σε προ ημερών αναφορά του για τον τουρισμό “ότι μία επανενωμένη Κύπρος θα διαθέτει πιο ολοκληρωμένο τουριστικό προϊόν και θα μπορεί να διεισδύσει σε αγορές, στις οποίες σήμερα δεν έχει παρουσία”.

Για ενημέρωση των πολιτών, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει τουριστικές και οικονομικές συναλλαγές με όλες τις χώρες του κόσμου εκτός από τους εξωγήινους και από την Τουρκία και δεν υπάρχει κανένα πρόσκομμα στην προσέλκυση άλλων αγορών. Κάτι περίπου ανάλογο, ανέφερε και ο πρόεδρος του ΔΗ.ΣΥ, ότι δηλαδή η Πάφος θα πλημμυρίσει από Τούρκους τουρίστες αφού εκεί υπάρχει μία αγορά 80 εκατομμυρίων. Να αναφέρουμε ότι, ο εξερχόμενος τουρισμός από Τουρκία περιορίζεται κυρίως προς την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη. Οι Τούρκοι για καλοκαιρινές διακοπές επισκέπτονται τα παράλια της Αλικαρνασσού, της Αττάλειας και του Μαρμαρά και όχι της κατεχόμενης ή ελεύθερης Κύπρου.

Το τουριστικό προϊόν της Κύπρου είναι προβληματικό λόγω της ανεπάρκειας της πολιτικής αυτών που διακυβέρνησαν αυτό τον τόπο και της απληστίας της κυπριακής οικονομικής ελίτ και όχι λόγω της απουσίας Τούρκων τουριστών. Οι τιμές των ξενοδοχείων και γενικότερα των τουριστικών υπηρεσιών θα είναι κατά πολύ φθηνότερες στο Τουρκο”κυπριακό” συνιστών κρατίδιο από τις αντίστοιχες στο Ελληνοκυπριακό. Αναμένεται, λοιπόν, μια απότομη στροφή και μετατόπιση του τουριστικού ρεύματος από το Ελληνοκυπριακό συνιστών κράτίδιο προς το τουρκο”κυπριακό” συνιστών κρατίδιο. Αυτό θα οφείλεται στο διαφορετικό νομοθετικό πλαίσιο των δύο συνιστώντων κρατιδίων, καθώς και στο χαμηλότερο κόστος ζωής και στα φτηνότερα εργατικά χέρια του Τουρκο”κυπριακού” συνιστώντος κρατιδίου. Αυτό θα έχει σαν άμεσο αποτέλεσμα στις ελεύθερες περιοχές το κλείσιμο επιχειρήσεων και την αύξηση στην ανεργία, το εμπόριο, την γεωργία και την κτηνοτροφία.

Οι τουριστικές πλέον επενδύσεις θα επικεντρωθούν στο βόρειο τμήμα της Κύπρου με αποτέλεσμα η αξίες των ακινήτων στις ελεύθερες περιοχές να εκμηδενιστούν. Οι τουριστικές επιχειρήσεις στα κατεχόμενα εδάφη μας είναι χτισμένες σε κλεμμένη γη των Ελλήνων και του κυπριακού κράτους, οι οποίες εδόθησαν απο τους εισβολείς δωρεάν κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου στους χρήστες σφετεριστές. Αυτά γίνονται, όταν στις ελεύθερες περιοχές σήμερα οι μικρές τουριστικές επιχειρήσεις υφίστανται επαχθή βάρος, λόγου του κόστους του χρήματος, της υπέρμετρης φορολόγησης και της οικονομικής καταβάρθρωσης. Με την λύση Ομοσπονδίας, δεν πρόκειται να γίνουμε Χαβάη, ούτε και Χονγκ Κονγκ αλλά μία ακόμα επαρχία Νεοθωμανών.

Μάριος Βασιλείου

Μέλος Πολιτικού Συμβουλίου

Εθνικού Λαικού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ)