Ο Μουσταφά Ακιντζί μετά από την συνάντηση του με τον Ειδικό Σύμβουλο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, φέρεται να έστειλε για ακόμη μια φορά ξεκάθαρα μηνύματα όσον αφορά στην παραμονή τουρκικών στρατευμάτων στο νησί σε περίπτωση λύσης. “Οι Ελληνοκύπριοι”, είπε, “να αφήσουν την απόλυτη προσέγγιση περί μηδενικού στρατού και μηδενικών εγγυήσεων. Θέλουμε να κατανοήσουν και οι ίδιοι ότι δεν πρόκειται με αυτή την προσέγγιση να οδηγηθούμε σε μια λύση”. Ακόμη μια σαφέστατη δήλωση του Μουσταφά ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει ούτε στο θέμα των στρατευμάτων και απορούμε πώς ο Νίκος Αναστασιάδης παρουσιάζεται τόσο αισιόδοξος ότι θα αποχωρήσουν όλα τα στρατεύματα με την λύση του κυπριακού.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο Μουσταφά επισήμανε ότι γνωρίζουν πως υπάρχει ένα όριο σε αυτά που θέλουν, αλλά οι Ε/κ πρέπει να δείξουν κατανόηση, «να μπορέσουν να καταλάβουν τις δικές μας ανησυχίες. Εάν ο ένας καταλάβει τις ανησυχίες του άλλου σε αυτό το νησί -ισότιμα, ελεύθερα και με ασφάλεια, ως κοινότητες, ως ίσες συνιστώσες πολιτείες- μπορούμε να ανοίξουμε τον δρόμο για το μέλλον με έναν ενεργό διαμοιρασμό στην ομοσπονδιακή εξουσία – αυτό θα είναι ένα σενάριο προς όφελος όλων». Για ποιες ανησυχίες μιλά ο Τουρκοκύπριος εκπρόσωπος και από ποιούς ανησυχούν; Δεν είναι η Τουρκία που εισέβαλε στην Κύπρο, σκότωσε, βίασε και κατέκτησε με την βία το 38% των εδαφών μας;

Γι’ αυτό, είπε, πρέπει να αξιολογήσουν αυτή την ευκαιρία «νούσιμα», γιατί βλέπουν πως η λύση του Κυπριακού θα ανοίξει νέους ορίζοντες στους Τ/κ, τους Ε/κ, στις σχέσεις Τουρκίας – Ελλάδας και Τουρκίας – ΕΕ. «Μια λύση που δεν θα περιλαμβάνει ασφάλεια, δεν μπορεί να είναι λύση, αυτό το ξέρουμε όλοι μας. Οι άνθρωποι, είτε κοινωνικά είτε ατομικά, θέλουν οπωσδήποτε την ανάγκη να αισθάνονται ασφαλείς. Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική επ’ αυτού».

Όλα αυτά που υποστηρίζει ο Μουσταφά Ακιντζί τα παρακολουθεί η διαπραγματευτική μας ομάδα; Την Κυριακή αναχωρούν για το Μοντ Πελεράν της Ελβετίας και από την Δευτέρα το πρωί ξεκινούν τις έντονες διαπραγματεύσεις για το εδαφικό. Έχουν στα υπόψην τους, όμως, ότι λίγα 24 ωρα προτού μεταβούν και οι Τουρκοκύπριοι Διαπραγματευτές στέλνουν ξεκάθαρα μηνύματα για παραμονή του κατοχικού στρατού; Οφείλουν να τα δούν διότι προειδοποιούμε για πολλοστή φορά ότι μας οδηγούν σε πολύ επικίνδυνα σημεία και τα πράγματα δεν είναι όπως θέλουν να μας τα παρουσιάσουν.