Παρουσία του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη και της Υπουργού Εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου παρουσιάστηκε χθες Τρίτη (06/06) στην Επιτροπή Εργασίας της Βουλής η αναλογιστική μελέτη για την βιωσιμότητα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Ο κύριος Γεωργιάδης ξεκαθάρισε ότι τα 7,6 δις ευρώ που “δανείστηκε” το κράτος από το Ταμείο των Κοινωνικών Ασφαλίσεων τα τελευταία χρόνια δεν πρόκειται να επιστραφούν, αφού κάτι τέτοιο, όπως είπε, θα αύξανε σε απαγορευτικό βαθμό το δημόσιο χρέος. Αυτό που θα κάνει το κράτος, σύμφωνα με τον Υπουργό των Οικονομικών είναι να εγγυάται, ότι σε περιπτώσεις που το ταμείο χρειαστεί κάποιο ποσό για την καταβολή των συντάξεων ή των προνοιακών επιδομάτων, το ποσό αυτό θα καλύπτεται από κρατικά έσοδα.

Με λίγα λόγια, οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι της Κύπρου, οφείλουν να “χωνέψουν”, ότι οι Κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών, σπατάλησαν τα χρήματα που κατέβαλαν αυτοί κάθε μήνα για τις συντάξεις τους, σε μισθούς, έργα και άλλες δαπάνες ώστε να “ικανοποιούν” τους ψηφοφόρους-πολίτες και να επανεκλέγονται για να συνεχίσουν να απολαμβάνουν τα προνόμια της εξουσίας. Για να είμαστε πιο ξεκάθαροι, αυτό που συμβαίνει είναι ότι το ταμείο είναι μείον και οι συντάξεις καλύπτονται από τις εισφορές των σημερινών εργαζομένων, αφού τα λεφτά των απόμαχων της ζωής, έκαναν φτερά!

Αυτό που τους μένει, είναι η υπόσχεση των κυβερνώντων, ότι, αν στο μέλλον, για οποιονδήποτε λόγο οι συντάξεις κινδυνεύσουν, η Κυβέρνηση θα έρθει να τις καλύψει από άλλα έσοδα του. Μιλάμε για την ίδια Κυβέρνηση που ξεκαθάριζε σε όλους τους τόνους πως δεν πρόκειται να γίνει κούρεμα καταθέσεων! Είναι αλήθεια πως η υπόσχεση αυτή του Υπουργού δύσκολα μπορεί να καθησυχάσει έστω και έναν συνταξιούχο!

Από την άλλη, η Υπουργός Εργασίας, δήλωσε περήφανα, ότι σύμφωνα με την αναλογιστική μελέτη που παρουσιάστηκε, το Ταμείο των Κοινωνικών Ασφαλίσεων είναι βιώσιμο έως και το 2080. Αυτό που δεν είπε η κυρία Υπουργός, ήταν ότι, η βιωσιμότητα αυτή, δεν έγινε κατορθωτή λόγω των τρομερών πολιτικών αυτής ή κάποιας άλλης Κυβέρνησης, ούτε λόγω των έξυπνων κινήσεων κάποιου Υπουργού.

Το Ταμείο των Κοινωνικών Ασφαλίσεων σώθηκε καθαρά με τα χρήματα των εργαζομένων, δηλαδή με την αύξηση των εισφορών. Να θυμίσουμε ότι έχουν γίνει ήδη 2 αυξήσεις των εισφορών (1,3% τον Απρίλιο του 2009 και 1,3% τον Απρίλιο του 2014), ενώ έχουν προγραμματιστεί άλλες 3 ισόποσες αυξήσεις τα επόμενα 15 χρόνια. Άρα κανένας πολιτικός και καμία Κυβέρνηση δεν πέτυχε την βιωσιμότητα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, παρά μόνο ο ιδρώτας και ο κόπος των ίδιων των εργαζομένων που θυσιάζουν μεγαλύτερο μέρος των απολαβών τους για να πληρώσουν τα “σπασμένα”.

Πέραν των ανωτέρω ζητημάτων, μέσα από την παρουσίαση της αναλογιστικής μελέτης για το Ταμείο των Κοινωνικών, προέκυψε και κάτι ακόμη ιδιαίτερα ανησυχητικό. Σε όλα τα πιθανά σενάρια για την πορεία του Ταμείου, ο δείκτης γεννητικότητας παρέμεινε σταθερός σε ποσοστό κάτω του 2,1 ο οποίος είναι ο κατώτερος με βάση τον οποίο επιτυγχάνεται η αναπλήρωση του πληθυσμού. Συγκεκριμένα σε όλες τις διαστάσεις της μελέτης υπολογίστηκε ο σημερινός δείκτης που βρίσκεται στο χαμηλότατο 1,3 κάτι που δείχνει την συνεχή μείωση του πληθυσμού του τόπου μας. Είναι, πλέον, επίσημη η παραδοχή της Κυβέρνησης ότι η Κύπρος μετατρέπεται σταδιακά σε χώρα γερόντων και το σημαντικότερο είναι ότι αποδέχεται πως η “μάχη” του δημογραφικού έχει οριστικά χαθεί. Σε κανένα σημείο της παρουσίασης της μελέτης αυτής δεν ειπώθηκε από οποιονδήποτε εκπρόσωπο της Κυβέρνησης ότι θα υπάρξει οποιαδήποτε επίσημη προσπάθεια αναστροφής της καταστροφικής αυτής κατάστασης.

Για το ΕΛΑΜ, το δημογραφικό αποτελεί ζήτημα επιβίωσης του Ελληνισμού στην Κύπρο και δεν θα δεχτεί ποτέ ότι η μοίρα του λαού μας είναι να “σβήσει” με το πέρασμα των χρόνων. Η Κυβέρνηση και οι αρμόδιες υπηρεσίες οφείλουν να καταστρώσουν άμεσα εθνική στρατηγική καταπολέμησης του δημογραφικού προβλήματος και να την παρουσιάσουν στην Βουλή.