Η Κύπρος βρίσκεται ενώπιον ακόμη ενός μεγάλου κοινωνικού προβλήματος. Δεκάδες παιδιά πέφτουν κάθε χρόνο θύματα απαγωγής από τον έναν τους γονέα, υπήκοο τρίτης χώρας, και μεταφέρονται μέσω κατεχομένων, από όπου και διαφεύγουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία των απαγωγέων χρησιμοποιούν το αεροδρόμιο των κατεχομένων ταξιδεύοντας με τα παιδιά ως ομήρους κυρίως, σε αραβικές χώρες, αφήνοντας πίσω τους Κύπριους γονείς σε απόγνωση.Το θέμα των απαγωγών παιδιών γονέων νυμφευμένων με υπηκόους τρίτων χωρών είναι ένα ακόμη πρόβλημα που προκύπτει και χρειάζεται άμεση επέμβαση από το ίδιο το κράτος μας.

Τα στοιχεία σοκάρουν διότι οι περιπτώσεις αυτές δεν είναι μεμονωμένες αλλά δεκάδες. Μόνο τα τελευταία δύο χρόνια σημειώθηκαν περισσότερες από 50 (ναι καλά διαβάσατε) απαγωγές από την Κυπριακή Δημοκρατία.  Συγκεκριμένα, για το το 2016 υπήρξαν 29 υποθέσεις, (16 υποθέσεις αρπαγής, 8 κατακράτησης, 4 απαγωγής και μια κλοπής), ενώ το 2015 υπήρξαν 24 υποθέσεις. Γονείς οι οποίοι περνούν καθημερινά το δικό τους Γολγοθά  κατήγγειλαν ότι δεν λαμβάνουν την κατάλληλη στήριξη από το κράτος. Ασφαλώς και το θέμα των οδοφραγμάτων εμφανίζεται εκ νέου στο προσκήνιο και για πολλοστή φορά οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας λόγω ακριβώς της ύπαρξης των οδοφραγμάτων αδυνατούν να κινητοποιηθούν και να δράσουν εγκαίρως.

Ανδρέας Θεοφυλάκτου

Υπεύθυνος Γραφείου Τύπου ΕΛΑΜ