Συγκλονιστικά είναι και τα νέα στοιχεία που παρατηρούνται στην Κυπριακή κοινωνία, με άμεσο μάλιστα αντίκτυπο στην πιο ευάλωτη ομάδα του πληθυσμού, νεολαία. Στοιχεία που πρέπει να θορυβήσουν τις αρμόδιες αρχές αλλά και τον καθένα μας προσωπικά. Δεν αναφέρουμε πολιτικάντηδες, αφού είναι γνωστό ότι δεν νοιάζονται για τίποτα και για κανέναν, ενώ θα μπορούσαμε να πούμε ότι τους βολεύει ένας λαός αποχαυνωμένος.  

Στην Ευρώπη παρατηρούνται τουλάχιστον 6.100 θάνατοι από υπερβολική δόση, κυρίως ηρωίνης και άλλων οπιοειδών, ενώ οι θάνατοι στην Κύπρο κατά το 2004- 2014 ήταν 160, αναφέρει, σε διακήρυξη του με την ευκαιρία της 26ης Ιουνίου 2015 το Κέντρο Ενημέρωσης και Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΝΘΕΑ).   «Το 2014 σημειώθηκαν 10 θάνατοι. Σε 2 περιπτώσεις ο θάνατος έγινε λόγω χρήσης άλλων οπιοειδών. Όσον αφορά τις μολυσματικές ασθένειες λόγω της προβληματικής χρήσης έχει μειωθεί στην Ευρώπη. Από την άλλη, στην Κύπρο η διάγνωση των μολυσματικών ασθενειών είναι σε χαμηλά επίπεδα εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν παραπέμπονται για εξέταση. Ωστόσο το ποσοστό επικινδυνότητας είναι μεγάλο, αφού 1 στους 4 χρήστες που βρίσκονται σε θεραπεία έχουν κάνει ενδοφλέβια χρήση έστω και μια φορά στη ζωή τους. Το 2014, διαγνώστηκαν 49 άτομα με ηπατίτιδα C», προσθέτει.   Αναφέρει, επίσης, ότι περίπου 1% των ενηλίκων στην Ευρώπη κάνει καθημερινή ή σχεδόν καθημερινή χρήση κάνναβης, ενώ στην Κύπρο τα άτομα που ζητούν θεραπεία για την Κκάνναβη αυξάνονται και φτάνουν το 75%.   «Επιπλέον αύξηση παρατηρείται και στις κατασχέσεις της κάνναβης. Παρουσιάζεται ανάμεσα στους νέους μια κουλτούρα αντίληψης της κάνναβης ως αβλαβούς ουσίας, η οποία διαδίδεται έντονα μέσω του διαδικτύου. Χρειάζεται παροχή αντικειμενικής πληροφόρησης εκ μέρους όλων των φορέων που ασχολούνται με το ζήτημα αυτό προς το κοινό. Όσον αφορά τη χρήση ηρωίνης, στην Κύπρο αποτελεί την δεύτερη ουσία κατάχρησης. Τα τελευταία τρία χρόνια, παρατηρείται αύξηση στα αιτήματα θεραπείας με κύρια ουσία τα άλλα οπιοειδή (π.χ «Oxycodone»). Από την άλλη όμως, παρατηρείται μείωση των κατασχέσεων ηρωίνης. Όσον αφορά την Κύπρο εμφανίζεται μια αυξητική τάση στα αιτήματα θεραπείας για την μεθαμφεταμίνη (4% το 2014)», προσθέτει.   Αναφέρει, παράλληλα, ότι με ανησυχία παρακολουθεί την εντεινόμενη διαφημιστική καμπάνια διάδοσης της μπύρας ανάμεσα στον γυναικείο πληθυσμό. «Επειδή η επίδραση του αλκοόλ στο γυναικείο οργανισμό διαφέρει από τον ανδρικό προτείνουμε την έναρξη διαφώτισης και ενημέρωσης ανάμεσα στις γυναίκες», συμπληρώνει.  

Καμπανάκι στα αυτιά όλων μας πρέπει να φτάσουν αυτές οι στατιστικές ή οποίες μετά και την τελευταία δημοσίευση με τίτλο “Που πάμε; Η Κύπρος πρωταθλήτρια στις αυτοκτονίες” θα πρέπει να αφυπνίσει τον καθένα μας.

Η πατρίδα μας κινδυνεύει, ενώ οι πολίτες μένουν ανοχύρωτοι και απροστάτευτοι στους διάφορους κινδύνους.

Έχουμε χρέος να προφυλάξουμε τον λαό μας…

Ας διερωτηθούν όλοι που οδηγούμαστε, όταν οι αυτοκτονίες είναι καθημερινό φαινόμενο, η μάστιγα των ναρκωτικών στα ύψη της, η υπογεννητικότητα εμφανέστατη, η εισροή μεταναστών αθρόα, ενώ την ίδια ώρα επίκειται και η σχετική όπως την αποκαλούν “λύση” με αποδοχή ακόμα και των εποίκων.    Το μέλλον μας προδιαγράφεται πιο ζοφερό από ποτέ…