«Και εις ένα Κύριον Ιησούν Χριστόν, τον Υιόν του Θεού τον μονογενή, τον εκ του Πατρός γεννηθέντα προ πάντων των αιώνων˙ Φως εκ Φωτός, Θεόν αληθινόν εκ Θεού αληθινού, γεννηθέντα, ου ποιηθέντα, ομοούσιον τω Πατρί, δι’ ου τα πάντα εγένετο».

Για το γεγονός της Γέννησης του Χριστού οπό την Παρθένο Μαρία, ο Ευαγγελιστής Λουκάς αναφέρει: «Τον καιρό  εκείνο βασίλευε ο Καίσαρας Αύγουστος,  ο οποίος εξέδωσε διάταγµα  να γίνει  απογραφή των υπηκόων του και  έτσι ξεκινούσαν ο κάθε άνθρωπος στο µέρος πού γεννήθηκε για να καταγραφτεί  στους καταλόγους. Ξεκίνησε και ο Ιωσήφ µε την  Μαρία, απόo την Ναζαρέτ της Γαλιλαίας  για να πάνε στη Βηθλεέμ της Ιουδαίας απ’ όπου καταγόταν  ο Ιωσήφ, µε σκοπό να καταγραφτούν  στα βιβλία της πόλεως. Και  ενώ ήταν εκεί στη Βηθλεέµ, έφτασε η ώρα του τοκετού της Μαρίας.  Επειδή όµως, λόγω της απογραφής, πήγε τόσος κόσµος  που δεν µπόρεσαν να βρούν  δωμάτιο για να µείνουν και  κατάληξαν σε  ένα σπήλαιο, που  ήταν µάνδρα προβάτων.

Εκεί στο σπήλαιο µαζί µε τα ζώα γεννήθηκε ο Μεσσίας και τον  «σπαργάνωσεν και ανέκλινεν αυτόν εν τη φάτνη».

Ο Λουκάς ακόµα αναφέρει ότι την παγερή εκείνη  νύχτα  πού γεννήθηκε ο Χριστός,  έγιναν μεγάλα και θαυμαστά πράγµατα. Ότι  άνοιξαν οι ουρανοί και   κατέβαιναν και ανέβαιναν  άγγελοι του Θεού ψάλλοντες « δόξα εν υψίστης Θεώ και επί γης ειρήνη, εν ανθρώποις ευδοκία».

Mε  τη γέννηση του  Χριστού, η Μαρία έγινε μητέρα σε µικρή  ηλικία και  όµως συμπεριφέρθηκε σαν µεγάλη και έµπειρη µητέρα µε τη βοήθεια του δίκαιου  Ιωσήφ  ανάθρεψε τον  µικρό  Ιησού  και γνώρισε χαρές αλλά και λύπες, όταν τον συνόδευε  στις περιοδείες του. Η Παρθένος Μαρία  ήπιε το ποτήρι των θλίψεων όσο καµιά άλλη μητέρα στον κόσµο. Είδε το μονάκριβο γιό της να τον δικάζουν, να τον εξευτελίζουν µε  φτυσίµατα και να δέχεται την φραγγέλωση.

Τον  είδε να λυγίζει κάτω από το βάρος του σταυρού, γεµάτο πληγές και αίµατα. Τον είδε καρφωμένο  στο σταυρό στο µέσο δύο κακούργων να πεθαίνει σαν κοινός εγκληματίας.

Αυτές τις μέρες, από την αρχή σχεδόν του Δεκεμβρίου μέχρι και τα Θεοφάνεια, όλοι μιλούν για «το πνεύμα των Χριστουγέννων». Στολίδια, λαμπιόνια, ετοιμασίες, δώρα, αγορές, χαρά και προσμονή σε πρόσωπα μικρών και μεγάλων, στοιχειοθετούν αυτό το σκηνικό. Ένα πανηγύρι φωτός, χρωμάτων, μυρωδιών και διαφορετικής απ’ ότι τον υπόλοιπο χρόνο διάθεσης, έρχεται να αλλάξει για λίγες μέρες την ζωή μας, αλλά και την όψη των σπιτιών, των δρόμων, των πόλεων.

Το πνεύμα των Χριστουγέννων δεν είναι για τους πολλούς παρά ένα πνεύμα καταναλωτικό, μια συγκυρία κοινωνικών συναναστροφών και καταναλωτικής μανίας. Μια εικόνα και μια πρακτική που, δυστυχώς, μας έχει έρθει και αυτή από έξω, από τις κοινωνίες που δεν έχουν κάτι βαθύτερο μέσα τους, που έχουν ξεχάσει τον Θεό, που έχουν λησμονήσει oτι γιορτάζουμε ακριβώς την Γέννηση του Θεανθρώπου και κατά συνέπεια δεν μπορούν να κατανοήσουν τη σημασία αυτού του γεγονότος στην ίδια τους τη ζωή.

Να μην ξεχνούμε φυσικά και την διπλανή πόρτα! Μια πόρτα που με το άνοιγμα της αντικρίζουμε, αδέλφια Έλληνες της Κύπρου να δυστυχούν  από ανεργία, φτώχια, φόβο για την προσωπική τους ασφάλεια, από έγκλημα, ναρκωτικά, από κλοπές όσο για την ιδιωτική τους περιουσία, την αξιοπρέπεια και περηφάνια. Μέλλον αβέβαιο όπου το φιλότιμο, οι αξίες της ζωής αλλά και την αξιοπρέπεια να προσπαθούν και αυτά να μας τα κλέψουν!

Και για όλα αυτά σίγουρα υπεύθυνοι για το κατάντημα μας είναι και κάποιοι πολιτικοί με ασπίδα και προστασία τα κόμματα τους όπου εδώ και χρόνια το μόνο που κάνουν είναι πάρτι εκατομμυρίων !!

Μπορεί όμως κύριοι να έχουμε άδειο το τραπέζι των Χριστουγέννων, όχι όμως άδειες τις καρδιές που η Ελληνορθόδοξη Πίστη δεν θα ξεριζωθεί ΠΟΤΕ!

Το πνεύμα των Χριστουγέννων, πώς μπορεί να είναι άλλο από το πνεύμα της Γέννησης του Χριστού; Πώς μπορεί να απουσιάζει ο εορτάζων από μια γιορτή; Πώς μπορούμε να μιλάμε για αγάπη και να ευχόμαστε ειρήνη κι ευτυχία, χωρίς τον Χριστό που έχει την δύναμη να την προσφέρει; Αυτός που ήρθε ανάμεσά μας κι έγινε άνθρωπος μόνο και μόνο για να μας προσφέρει αυτά τα αγαθά, πού τόσο ποθεί η καρδιά όλων, και να μας διδάξει τον τρόπο για να τα αποκτήσουμε. Μας έδειξε ότι η ευτυχία και η αγάπη δεν βρίσκονται στα χρήματα, ούτε στην ευδαιμονία, ούτε στις καθώς πρέπει κοινωνικές συναναστροφές, ούτε στην δύναμη, ούτε στην εξουσία, ούτε στην περιχαράκωση της ζωής μας πίσω από τύπους και κοινωνικούς συμβιβασμούς. Με την παρουσία του, με την Γέννησή του και με την ζωή του μας έδειξε πως την μεγαλύτερη αξία έχουν οι παιδικές ψυχές, από τις οποίες απουσιάζει το άγχος της καθημερινότητας, η αγωνία για κοινωνική καταξίωση, το κυνήγι του χρήματος ή η υποκρισία στην επικοινωνία. Μας παρότρυνε να γίνουμε και πάλι παιδιά, δηλαδή ειλικρινείς, άνθρωποι της αγάπης, ειρηνοποιοί, με πραγματική αξία.

Αν αναζητούμε λοιπόν να βρούμε κάποιο νόημα τούτες της ημέρες, που θα μας συνοδεύει όλο το χρόνο και όλη μας τη ζωή, δεν έχουμε παρά να μιμηθούμε τους βοσκούς και τους Μάγους που ταπεινά τον προσκύνησαν στο σπήλαιο της Βηθλεέμ, δεν έχουμε παρά να βρούμε την χαμένη αθωότητα, αυτή που βρίσκεται στα καθαρά μάτια των παιδιών.

Δεν θα μπορούσαμε ποτέ να έχουμε το Θεό Πατέρα, αν δεν γινόμασταν πρώτα παιδιά του. Κι ο Θεός έστειλε το μονάκριβο παιδί του, για να γίνει η ζύμη της υιοθεσίας μας, να ενωθούμε μαζί του και να του μοιάσουμε. Και ο μεν Ιησούς Χριστός παραμένει το μοναδικό φυσικό παιδί του Θεού Πατρός, διότι αυτός μόνο έχει τη φύση του Θεού. Έτσι, με τον ερχομό του Χριστού στο κόσμο, από δούλοι γίναμε ελεύθεροι, από ξένοι ή αλλότριοι του Θεού γίναμε δικοί του, μπορούμε να έχουμε κι εμείς το Θεό Πατέρα και να είμαστε συγκληρονόμοι με το Χριστό.

Ας θυμόμαστε πως αξία έχει Η ΑΓΑΠΗ ,Η ΕΚΤΙΜΗΣΗ ,Ο ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΤΑΠΕΙΝΟΤΗΤΑ. Δώρα που δεν στοιχίζουν χρήματα μα κατάθεση ψυχής. Αυτό νοιαστείτε πιότερο γονείς, παιδιά, φίλοι και συγγενείς.

ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΔΩΣΕ ΚΑΙ Ο ΘΕΟΣ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΣΤΑΥΛΟ ΜΕ ΤΑΠΕΙΝΟΤΗΤΑ

ΤΟΝ ΣΩΤΗΡΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΓΕΝΟΥΣ!…

Απολυτίκιο :

« γέννησίς σου Χριστ Θες μν, νέτειλε τ κόσμ, τ φς τ τς γνώσεως· ν ατ γρ οτος στροις λατρεύοντες, π στέρος διδάσκοντο, σ προσκυνεν, τν λιον τς δικαιοσύνης, κασ γινώσκειν ξ ψους νατολήν, Κύριε δόξα σοι».

ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΛΑΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ (Ε.ΛΑ.Μ.) ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΙΑ!

Ιωσήφ Κορφιάτης, Αναπληρωτής Επαρχιακός ΕΛΑΜ Λευκωσίας