Τη βεβαιότητα ότι στα επόμενα χρόνια μεγάλη μερίδα του κυπριακού Ελληνισμού θ’ ακολουθήσει το ΕΛΑΜ, εκφράζει ο πρόεδρος του Κινήματος και υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Χρίστος Χρίστου, εκφράζοντας ταυτόχρονα την εκτίμηση πως στις προεδρικές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής η υποψηφιότητά του μπορεί να καταλάβει την 4η θέση. 

Σε μεγάλη συνέντευξή του στον REPORTER, ο Χρίστος Χρίστου υποδεικνύει πως η μόνη καθαρή αντιομοσπονδιακή φωνή στην Κύπρο είναι το ΕΛΑΜ, και υποστηρίζει πως η μόνη λύση που μπορεί να υπάρξει στο Κυπριακό είναι το ενιαίο κράτος.

Ο κ. Χρίστου, αν και δεν κατονομάζει, φωτογραφίζει ποια δύο επιτελεία προσέγγισαν το ΕΛΑΜ στην αρχή της προεκλογικής περιόδου προκειμένου να μην συμμετέχει στις προεδρικές εκλογές, ενώ παράλληλα απορρίπτει για το Κίνημά του τον όρο ρατσιστικό ή ναζιστικό.

Ξεκαθαρίζει επίσης τη σχέση του ΕΛΑΜ και του ιδίου με την Χρυσή Αυγή, εξηγώντας ακόμη και γιατί δεν υπάρχουν, όπως αναφέρει, τουρκοκυπριακά κόμματα.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας Χρίστου Χρίστου στον REPORTER

-Υπήρξε εξ’ όσων γνωρίζουμε αρκετός προβληματισμός στο ΕΛΑΜ, κατά πόσο το Κίνημά σας θα εκπροσωπείτο από κομματικό ή εξωκομματικό υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές. Γιατί τελικά καταλήξατε στη δική σας υποψηφιότητα;  
-Είχαμε προβεί σε διάφορες εσωκομματικές διαδικασίες, υπήρξαν συνεδρίες του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κεντρικής Επιτροπής, και τελικά αποφασίστηκε να είμαι εγώ εκείνος, ο οποίος θα εκπροσωπήσει το ΕΛΑΜ ως υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές. Σε αυτή την πορεία είχαμε συναντήσει διάφορες ανεξάρτητες προσωπικότητες, οι οποίες θεωρήσαμε ότι θα μπορούσαν να εκπροσωπήσουν, τόσο το ΕΛΑΜ όσο και οποιονδήποτε άλλο πολίτη θα επιθυμούσε να στηρίξει αυτή την προσπάθεια. Κατά την πορεία των συζητήσεων όμως υπήρξε προτροπή των ιδίων όπως είμαι εγώ αυτός, ο οποίος θα εκπροσωπήσει το ΕΛΑΜ και να έχω τη δίκη τους στήριξη. Έτσι λήφθηκαν οι αποφάσεις των συλλογικών οργάνων, καθώς υπήρχε επίσης και η απαίτηση από τα στελέχη και τα μέλη του Κινήματος, όπως το εκπροσωπήσω εγώ. Έτσι λάβαμε και την τελική μας απόφαση, και με αυτή πορευόμαστε.

-Μια απόφαση που μέχρι στιγμής, τουλάχιστον δημοσκοπηκά, φαίνεται να δικαιώνεται. Ποιος είναι ο εκλογικός στόχος που θέτετε από άποψης ποσοστού που ευελπιστείτε να εξασφαλίσετε; 
-Η καλύτερη δημοσκόπηση θα είναι στις 28 Ιανουαρίου. Όμως, έχουμε αρκετά θετικά μηνύματα σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία, και χωρίς να μιλήσω για αριθμούς και ποσοστά, θεωρούμε ότι μπορούμε να είμαστε στην 4ηθέση. Η δική μας υποψηφιότητα αποκτά μια δυναμική, μιλάμε με τον κόσμο για τα καθημερινά του προβλήματα, είμαστε δίπλα από τους πολίτες εκεί που υποφέρουν και προσπαθούμε να τους στηρίξουμε. Αυτό είναι κάτι που άρχισε να αναγνωρίζεται από την κοινή γνώμη και θεωρώ ότι θα μας δώσει μιαν επιπλέον ώθηση όσον αφορά τις προεδρικές εκλογές.

-Πόσο βοήθησε η κοινοβουλευτική παρουσία του Κινήματός σας, ώστε να μάθουν καλύτερα οι πλατιές μάζες του πληθυσμού τι είναι το ΕΛΑΜ; 
-Αυτή τη στιγμή κλείνουμε περίπου 18 μήνες κοινοβουλευτικής παρουσίας και κοινοβουλευτικής δράσης. Μας δόθηκε η δυνατότητα ν’ ακουστούν οι θέσεις μας και η πολιτική μας γραμμή σε διάφορα ζητήματα απ’ ότι προηγουμένως, με αποτέλεσμα μια μεγάλη μερίδα κόσμου, της οποίας είχαν καλλιεργήσει λάθος εντύπωση όσον αφορά το ΕΛΑΜ, να καταλάβει στην πορεία πως όσα λέγονταν ήταν ψέματα, πως το πραγματικό μας πρόσωπο είναι πολύ διαφορετικό από εκείνο που παρουσίαζαν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσουμε προς το μέλλον με νέες αξιώσεις.

«Αυτοί που μας προσέγγισαν…»
-Γιατί αρνείστε να κατονομάσετε ποια επιτελεία σας προσέγγισαν, προκειμένου το ΕΛΑΜ να μην είχε συμμετοχή στις προεδρικές εκλογές; 
-Αυτό το όποιο είπα επανειλημμένως, είναι πως όποιος έχει το πολιτικό θάρρος, ας το παραδεχθεί ο ίδιος. Εάν επιθυμώ να το πράξω και να αποκαλύψω ποιοι είναι, μπορώ οποιαδήποτε στιγμή να το κάνω. Όμως δεν θέλω με κανένα τρόπο να επηρεάσω τις καταστάσεις όσον αφορά τις εκλογές, και με κανένα τρόπο να επηρεαστεί και το ΕΛΑΜ από την πιθανότητα να το αντιληφθούν ως κάτι το λάθος τα υπόλοιπα επιτελεία. Καλώ ακόμη και τώρα όλους όσοι το έπραξαν, αν έχουν το σθένος και το πολιτικό θάρρος, να βγουν οι ίδιοι και να το πουν.

-Γιατί όμως να επηρεαστεί αρνητικά το ΕΛΑΜ αν αποκαλύψετε ποιοι σας προσέγγισαν; 
– Το ΕΛΑΜ δεν θα επηρεαστεί αρνητικά. Λέγοντας να επηρεαστεί κάποιος αρνητικά, ίσως να είναι αυτή η πρόφαση για να μας επιρρίψουν την οποιαδήποτε ευθύνη σχετικά με τα αποτελέσματα. Άρα λοιπόν, δεν θέλουμε να μετέχουμε σε αυτό το παιχνίδι.

-Τα δικά τους αποτελέσματα; 
-Πιθανόν.

-Το γεγονός ότι παρόλο που τους ρίξατε το γάντι, κανένα από τα άλλα επιτελεία δεν παραδέχθηκε και δεν παραδέχεται ότι σας προσέγγισε πώς το ερμηνεύετε; Το γεγονός δηλαδή ότι αφήνουν να αιωρείται πως πιθανόν τα πράγματα να μην είναι όπως τα περιγράφετε εσείς…  
-Θέλω να ξεκαθαρίσω το εξής. Έτσι κι’ αλλιώς αυτές οι προτροπές από τα δύο επιτελεία δεν έγιναν αποδεχτές, έχουν απορριφθεί τα όσα έχουν θέσει προς εμάς. Απ’ εκεί και πέρα θεωρώ ότι όποιος το έπραξε, πρέπει ν’ αναλάβει την ευθύνη ο ίδιος. Έχω ξεκαθαρίσει, αλλά το επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά. Δεν είπα ποτέ ότι εγώ έχω συναντηθεί με προέδρους άλλων κομμάτων. Είναι κάτι το οποίο δεν έγινε. Αυτό όμως το οποίο έγινε, είναι η προσέγγιση την οποία έχω εξηγήσει. Όσον αφορά το ποιος λέει ψέματα, εγώ σας δηλώνω κατηγορηματικά ότι δεν λέω ψέματα. Άρα, κάποιοι άλλοι ψεύδονται.

-Γιατί πιστεύετε ότι δεν θέλουν να παραδεχθούν αυτοί που σας προσέγγισαν ότι σας προσέγγισαν;  
-Θα ήταν καλό αυτή η ερώτηση να γίνει ακριβώς προς τα υπόλοιπα επιτελεία. Ο λόγος που το αποκρύπτουν ποιος είναι; Τι επιδιώκουν; Μήπως επιδιώκουν να έχουν τη στήριξη του ΑΚΕΛ στο δεύτερο γύρο; Αν αυτό επιδιώκουν, ας βγουν στον κόσμο και να το δηλώσουν.

-Έτσι όπως το θέτετε πάντως απομένει ένα επιτελείο να υποψιαστούμε πως αυτό σας προσέγγισε; 
-Όχι, απομένουν δύο επιτελεία.

-Αν θεωρήσουμε ότι ο Νίκος Αναστασιάδης θα βρίσκεται στον δεύτερο γύρο, απομένει ο Σταύρος Μαλάς και ο Νικόλας Παπαδόπουλος. Ο κ. Μαλάς ξεκαθάρισε πως ούτε για αστείο δεν θα σας προσέγγιζε και άλλωστε έχει ήδη τη στήριξη του ΑΚΕΛ…
-Ούτε ο Νίκος Αναστασιάδης μπορεί να εκλεγεί Πρόεδρος από μόνος του.

-Και θ’ αποταθεί στο ΑΚΕΛ αν είναι στον δεύτερο γύρο εκτιμάτε; 
-Εγώ έχω θέσει μια ερώτηση και είναι καλό να το διευκρινίσουν στον κόσμο. Εάν οι εναπομείναντες δύο υποψήφιοι έχουν σκοπό να συμπράξουν με το ΑΚΕΛ για τη νέα Κυβέρνηση.

«Δεν τους έχουμε ανάγκη»
-Το γεγονός ότι όλες οι πολιτικές δίνουν την εντύπωση πως θεωρούν οποιονδήποτε διάλογο ή οποιανδήποτε μορφής συνεργασίας με το ΕΛΑΜ ως περίπου απαγορευμένη, δεν σας ενοχλεί; 
-Μπορώ να πω ότι πολιτικά ίσως να μας ενοχλεί. Αλλά έστω και με αυτόν τον τρόπο, διευκρινίζουν και οι ίδιοι, θέλοντας ή μη, ένα πράγμα. Ότι δεν είμαστε οι ίδιοι, ότι το ΕΛΑΜ όντως διαφέρει από τα υπόλοιπα κόμματα και αν δεν θέλουν να έχουν καμία σχέση μαζί μας, στο τέλος της ημέρας είναι πολύ ευχάριστο διότι δεν θα χρειαστεί ούτε εμείς να έχουμε σχέση με ανθρώπους, οι οποίοι εμπλέκονται σε σκάνδαλα.

-Το λέτε αυτό επειδή γνωρίζετε ότι δεν θα βρίσκεστε στον δεύτερο γύρο, οπόταν για να το πω έτσι υπεραπλουστευμένα, δεν τους έχετε ή δεν θα τους έχετε ανάγκη; 
– Ότι δεν τους έχουμε ανάγκη σε καμία περίπτωση, αυτό είναι απόλυτα βέβαιο. Ξεκαθαρίζω όμως ακόμα ένα πράγμα. Τα υπόλοιπα κόμματα και όσοι έχουν τοποθετηθεί με αυτόν τον τρόπο εναντίον του ΕΛΑΜ, λέγοντας ότι δεν θέλουν να έχουν καμία επαφή μας, τους το επιστρέφουμε. Ούτε εμείς θέλουμε να έχουμε καμία επαφή. Έτσι κι’ αλλιώς φέρουν βαρύτατες ευθύνες για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος αυτή τη στιγμή, αρχίζοντας από την οικονομική κρίση, αλλά και στο εθνικό θέμα και σε όλα τα υπόλοιπα ζητήματα. Οπότε για μια ακόμη φορά ξεκαθαρίζουμε τη θέση μας.

«Απευθυνόμαστε κατευθείαν στους πολίτες»
-Λέτε πως ούτε εσείς έχετε ανάγκη τους υπόλοιπους. Θέλω να σας ρωτήσω το εξής. Από τη στιγμή που ένα κόμμα συμμετέχει σε μια εκλογική διαδικασία και πολύ περισσότερο σε προεδρικές εκλογές, φαντάζομαι ότι το κάνει όχι απλώς για χάρη της συμμετοχής, αλλά με την όποια προοπτική έχει να καταστεί- αν όχι τώρα, κάποτε- κόμμα εξουσίας. Πώς το ΕΛΑΜ θα μεγαλώσει και θα γίνει κόμμα εξουσίας, παραμένοντας και μελλοντικά, είτε με δική του επιλογή είτε με επιλογή των άλλων, πολιτικά απομονωμένο; 
-Εμείς αυτό το οποίο κάνουμε και αυτό το οποίο θα κάνουμε και στο μέλλον, είναι να απευθυνόμαστε κατευθείαν στους πολίτες. Θεωρούμε ότι όλα αυτά τα παιχνίδια της διαπλοκής με στόχο να έχει ο καθένας το δικό του μερίδιο στην εξουσία, έχουν οδηγήσει σε αυτές τις καταστάσεις, τις οποίες βιώνουμε καθημερινά. Άρα, ο δικός μας στόχος είναι η κατευθείαν επαφή με τον πολίτη, η κατευθείαν επαφή με τον λαό. Και είμαστε σίγουροι ότι τα επόμενα χρόνια μεγάλη μερίδα του κυπριακού Ελληνισμού θα ακολουθήσει το ΕΛΑΜ.

-Πώς πείθετε και τι κάνετε όμως για να πείσετε τους πολίτες εκείνους, που ενώ μπορεί να συμφωνούν μαζί σας για παράδειγμα στο Κυπριακό, κάποιες θέσεις σας επί άλλων θεμάτων κρίνονται από αυτούς ως ακραίες και λειτουργούν αποτρεπτικά από το να έρθουν και αυτοί κοντά σας; 
-Προσπαθούμε να εξηγήσουμε και να αναλύσουμε τις θέσεις μας πολύ καλύτερα. Γιατί αυτό που έχουμε εντοπίσει και βρίσκουμε μπροστά μας καθημερινά, συνομιλώντας και συζητώντας με τους πολίτες, είναι ότι πολλά πράγματα δεν τα έχουν ξεκάθαρα στο μυαλό τους. Θα πω ένα παράδειγμα για να γίνω πιο κατανοητός όσον αφορά την μεταναστευτική πολιτική και τι επιδιώκουμε σχετικά με την παρουσία αλλοδαπών στην Κύπρο. Πάρα πολλής κόσμος είχε λάθος εντύπωση και λάθος εικόνα. Αυτό που επιδιώκουμε να εφαρμόσουμε ως Κίνημα, είναι μια σωστή μεταναστευτική πολιτική, εφαρμογή της νομοθεσίας εκεί που αυτή τη στιγμή δεν εφαρμόζεται και προβλέπει απέλαση των παράνομων μεταναστών, καθορισμό του ανώτατου αριθμού ξένων εργατών οι οποίοι μπορούν να βρίσκονται στην Κύπρο, και ταυτόχρονα, μείωση των επιδομάτων που δίνονται αυτή τη στιγμή και ανέρχονται σε χιλιάδες ευρώ για τον καθένα ξεχωριστά. Όταν τα εξηγείς και τα αναλύεις τους πολίτες, αρχίζουν να αντιλαμβάνονται πως υπάρχει και σοβαρότητα και υπευθυνότητα από πλευράς του εθνικιστικού Κινήματος. Απλώς όλα αυτά τα χρόνια που δεν είχαμε την ευκαιρία να είμαστε στο προσκήνιο και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, φρόντισαν κάποιοι άλλοι να μιλήσουν για εμάς και καλλιέργησαν μια εντελώς λανθασμένη εικόνα.

Η μόνη καθαρή αντιομοσπονδιακή φωνή
-Όσον αφορά το Κυπριακό, είναι γνωστό ότι διαφωνείτε με τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, την ομοσπονδία γενικότερα, και τάσσεστε υπέρ του ενιαίου κράτους. Γιατί όμως ο ψηφοφόρος να επιλέξει εσάς και όχι για παράδειγμα τον Νικόλα Παπαδόπουλο ή τον Γιώργο Λιλλήκα, που επίσης δεν αποδέχονται τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία; 
-Ο κ. Παπαδόπουλος και ο κ. Λιλλήκας δεν απορρίπτουν σε καμία περίπτωση τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Ο κ. Παπαδόπουλος μιλά για σωστό περιεχόμενο στην ομοσπονδία, ο κ. Λιλλήκας μιλά για τη διζωνική, ίσως πολυφερειακή ομοσπονδία, άρα η θέση τους δεν είναι ξεκάθαρη και δεν είναι και σαφής. Σε επίπεδο εξαγγελιών, ο κάθε υποψήφιος πιθανόν να λέει ό,τι θέλει. Σε επίσημο επίπεδο, εκεί που καθορίζεται η γραμμή που ακολουθούμε στο εθνικό πρόβλημα, στο Εθνικό Συμβούλιο, όποιος το επιθυμεί θα πρέπει να το ξεκαθαρίσει. Εμείς έχουμε καταθέσει τη δική μας άποψη, εισήγηση και θέση, θα το πράξουμε και στο μέλλον όποτε απαιτηθεί, διότι ακριβώς 43 χρόνια διαβουλεύσεων με βάση τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία δεν έχουν οδηγήσει σε κανένα θετικό αποτέλεσμα. Θα πρέπει λοιπόν να επανεξετάσουμε τη στάση μας και να επανατοποθετήσουμε το Κυπριακό στην ορθή του βάση. Το πρόβλημα της Κύπρου είναι η εισβολή και η συνεχιζόμενη κατοχή εκ μέρους της Τουρκίας. Εμείς θεωρούμε ότι μόνο με τη λύση του ενιαίου κράτους θα υπάρξει βιώσιμη, δίκαιη και μακροχρόνια επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Κύπρος. Είναι δικαίωμα του κάθε λαού, στηριζόμενο και στην αρχή της αυτοδιάθεσης των λαών, που αναφέρεται στον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, να ζητήσει την απελευθέρωση της πατρίδας του. Έχουμε το δικαίωμα να ζήσουμε ελεύθεροι και αυτό θα επιδιώξουμε. Εμείς θεωρούμε ότι η μόνη καθαρή αντιομοσπονδιακή φωνή είναι η φωνή του ΕΛΑΜ. Από την πρώτη μέρα της ίδρυσής μας έχουμε απορρίψει τη λύση με βάση τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, έχοντας εξ’ αρχής δηλώσει ότι είμαστε υποστηριχτές του ενιαίου κράτους. Δηλαδή, υπέρ της απελευθέρωσης της πατρίδας μας και της συνέχισης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

-Ωστόσο, από την άλλη λένε πως μια τέτοια προσπάθεια αναζήτησης λύσης στη βάση του ενιαίου κράτους, πιθανότερο είναι να οδηγήσει σε κάτι το οποίο και εσείς έχετε ξεκαθαρίσει πως δεν επιθυμείτε, τη διχοτόμηση…
-Ξεκαθαρίζω για μια ακόμη φορά πως δεν είμαστε οπαδοί της διχοτόμησης. Θεωρώ ότι έχουμε τη δυνατότητα να επανατοποθετήσουμε το Κυπριακό στην ορθή του βάση, χρησιμοποιώντας όλα εκείνα τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα οποία είναι υπέρ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Υπάρχει άλλωστε και το ενδεχόμενο να βρεθούμε μπροστά σε αυτή την εξέλιξη χωρίς να το επιδιώκουμε. Αν για παράδειγμα στις επόμενες συνομιλίες για το Κυπριακό η τουρκική πλευρά παρουσιαστεί με τη θέση ότι «εμείς δεν συζητούμε πλέον στα πλαίσια της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, θα επιδιώξουμε κάτι άλλο ως λύση», τότε η δική μας ηγεσία θα βρεθεί μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο και θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη και να έχει τις απαντήσεις έτοιμες για την οποιαδήποτε εξέλιξη. Για να υπάρξει επίσημη διχοτόμηση, θα πρέπει και οι δύο πλευρές να το αποδεχθούν. Εμείς σε καμία περίπτωση δεν αποδεχόμαστε να νομιμοποιήσουμε τα τετελεσμένα της εισβολής και της κατοχής στην πατρίδα μας. Αν δεν το υπογράψουμε και δεν συμφωνήσουμε εμείς οι ίδιοι ως Έλληνες της Κύπρου, να είσαστε σίγουροι πως κανένας δεν μπορεί να μας το επιβάλει.

-Γιατί τότε επιλέξατε να είστε απόντες από τις δυο πιο πρόσφατες κρίσιμες στιγμές του Κυπριακού, τη Γενεύη και το Κρανς Μοντάνα; Θα μπορούσε να σας πει κανείς πως ο λαός σας έστειλε στη Βουλή και κατ’ επέκταση στο Εθνικό Συμβούλιο για να είστε παρόντες και να προωθείτε τις θέσεις σας και όχι να απουσιάζετε…  
-Αν θυμάστε, είχαν προηγηθεί συζητήσεις στο Εθνικό Συμβούλιο όσον αφορά τη συμμετοχή όλων των κομμάτων στις συνομιλίες. Η δική μας τοποθέτηση ήταν ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έπρεπε να ήταν παρών στις συγκεκριμένες συνομιλίες, εκτός και αν καθοριζόταν το πλαίσιο συζήτησης. Η Τουρκία ζήτησε την πενταμερή και η δική μας πλευρά αποδέχθηκε. Η Τουρκία έθεσε στο τραπέζι την παραμονή των εποίκων, τη συνέχιση των εγγυήσεων, την παραμονή των στρατευμάτων και να αποκτήσουν 80 εκατομμύρια Τούρκοι πολίτες τις τέσσερις βασικές ελευθερίες στην Κύπρο. Το μήνυμα που θέλαμε να στείλουμε λοιπόν πριν καν αρχίσουν αυτές οι συνομιλίες, ήταν, προσέξετε, σε βάρος του κυπριακού Ελληνισμού εκτυλίσσεται ένα νέο παιχνίδι. Εμείς δικαιωθήκαμε στο τέλος της ημέρας, διότι και όσοι έχουν συμμετάσχει μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αυτή τη στιγμή αντιμάχονται μεταξύ τους για τι ακριβώς είπαν, τι ακριβώς έγινε και το τι ακριβώς συζητήθηκε. Και για όσους θυμούνται, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποκάλεσε συμπαραστάτες και συνοδοιπόρους τους αρχηγούς των υπολοίπων κομμάτων, οι οποίοι βρέθηκαν στο Κρανς Μονάντα και στη Γενεύη. Εμείς, δεν είμαστε συνοδοιπόροι στην προσπάθεια ξεπουλήματος στην Κύπρο. Εμείς λέμε ότι αυτή η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, πρέπει να σταματήσει. Άρα λοιπόν γιατί να είμαστε παρόντες σε αυτό το παιχνίδι;

Το ιδανικό οικονομικό μοντέλο 
-Για να αλλάξουμε κεφάλαιο, ποια είναι η βασική σας φιλοσοφία όσον αφορά το οικονομικό μοντέλο της Κύπρου; 
-Εμείς πιστεύουμε ότι το μοντέλο που υπήρχε πριν από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και μιλώ για το μοντέλο της μεικτής οικονομίας, ήταν το ιδανικό για τον τόπο μας. Ήταν η περίοδος και η εποχή όπου η Κύπρος ευημερούσε, δεν υπήρχε σχεδόν καθόλου ανεργία, η κάθε οικογένεια και ο κάθε άνθρωπος μπορούσαν να ζήσουν αξιοπρεπώς και μπορούσε και η οικονομία μας να ορθοποδήσει. Αυτή τη στιγμή, η πορεία την οποία ακολουθούμε όσον αφορά την οικονομία, θεωρούμε ότι χρειάζεται βελτίωση σε ουσιώδεις τομείς. Ξεκινώντας από τα δάνεια και προχωρώντας στους τομείς της επιχειρηματικότητας, της βιομηχανίας, του τουρισμού κτλ, έχουμε προτάσεις και θέσεις για όλα τα ζητήματα.

 -Όπως για παράδειγμα; 
-Ξεκινώντας από το θέμα του δανεισμού, αυτή τη στιγμή πέραν του 40% των δανείων ανήκει στην κατηγορία των μην εξυπηρετούμενων. Η δική μας πρόταση εστιάζεται στο να εισαχθεί συγκεκριμένη νομοθεσία που να επιβάλλει στους τραπεζικούς οργανισμούς το κούρεμα των τόκων, δηλαδή των υπερχρεώσεων που όλα αυτά τα χρόνια έχουν διογκώσει το αρχικό ποσό που δανείστηκε ο κάθε πολίτης, είτε για να κτίσει το σπίτι του είτε για να ανοίξει μια επιχείρηση. Με αυτόν τον τρόπο θα πετύχουμε συρρίκνωση των δανείων σε τέτοιο βαθμό, ώστε να μπορέσουν πλέον  οι δανειολήπτες να ανταποκρίνονται στις δανειακές τους υποχρεώσεις. Θα ωφελήσει και τους δύο συμβαλλόμενους, τόσο τους τραπεζικούς οργανισμούς όσο και τους πολίτες, ενώ θα δώσει και μια νέα ώθηση στην κυπριακή αγορά, διότι θα αρχίσουν τα δάνεια να εξυπηρετούνται, θα αρχίσει το χρήμα να κυκλοφορεί ξανά και γενικά να βελτιώνονται οι συνθήκες. Είναι μια πρόταση η οποία εμείς πιστεύουμε πως είναι άκρως ρεαλιστική, δεν θα στοιχίσει στο κράτος ούτε ένα ευρώ. Την ίδια ώρα, γίνονται συζητήσεις για να πωληθούν τα κόκκινα δάνεια σε ξένες εταιρείες. Θα μπορούσαμε στην ίδια τιμή που θα πωλούσαμε τα δάνεια σε ξένες εταιρείες, να τα προσφέρουμε στον κάτοχο του δανείου και μετά, αν δεν μπορεί να το πληρώσει ο ίδιος, να απευθυνθούμε αλλού. Περαιτέρω, έχουμε καταθέσει πρόταση που αφορά την ανάπτυξη επιχειρήσεων πέραν από τα αστικά κέντρα. Για επιχειρήσεις οι οποίες θα αναπτυχθούν σε απόσταση πέραν των 40 χιλιομέτρων από τα μεγάλα αστικά κέντρα, θα πρέπει να δοθούν φορολογικά κίνητρα. Μείωση ή κατάργηση του εταιρικού φόρου. Με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρουμε να προσφέρουμε θέσεις εργασίας στην ύπαιθρο, στην ορεινή Κύπρο, κρατώντας τους κατοίκους των περιοχών αυτών στον τόπο τους και αντιμετωπίζοντας με τον τρόπο αυτό και το πρόβλημα της αστυφιλίας.

-Συνεπώς θα μπορούσατε να πείτε πως έχετε μια ολοκληρωμένη κοινωνικοοικονομική πολιτική με την οποία πορεύεστε, όχι μόνο ενόψει των προεδρικών εκλογών αλλά και γενικότερα;   
-Ακριβώς. Έχουμε καταθέσει ακόμα δύο προτάσεις στη Βουλή οι οποίες περιμένουμε να εξεταστούν από τις αρμόδιες Επιτροπές. Η μία πρόταση αφορά τον κατώτατο μισθό, ο οποίος εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να ανέλθει στα 1200 ευρώ για να μπορέσει ο οποιοσδήποτε άνθρωπος να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του. Έχουμε επίσης καταθέσει πρόταση για την κατώτατη σύνταξη, η οποία εισηγούμαστε να ανέλθει στα 800 ευρώ. Και πάλι οι λόγοι είναι λόγοι επιβίωσης των πολιτών. Έχουμε καταθέσει επίσης και μια τρίτη πρόταση, που αφορά τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Μια νομοθεσία που υπάρχει σε αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά όχι στην Κύπρο. Άνθρωποι που εργάζονται σε σκληρά επαγγέλματα όπως η γεωργία, η κτηνοτροφία, οι οικοδομές, θα πρέπει να συνταξιοδοτούνται στα 58 έτη γιατί καταβάλλουν μεγάλο μέρος της ενέργειάς τους όλα αυτά τα χρόνια, είναι δουλειές οι οποίες απαιτούν σωματική κούραση και ιδιαίτερες σωματικές αντοχές, όποτε πρέπει να τους δώσουμε τη δυνατότητα μετά τα 58 έτη να ξεκουραστούν.

«Εθνικισμός δεν σημαίνει ρατσισμός»
-Το ΕΛΑΜ είναι ένα εθνικιστικό Κίνημα. Είναι και ρατσιστικό; 
-Εθνικισμός δεν σημαίνει ρατσισμός. Εθνικισμός σημαίνει η αγάπη προς το δικό σου και όχι το μίσος για κανέναν. Άρα λοιπόν δεν αποδεχόμαστε τον όρο ρατσισμός, όπως δεν αποδεχόμαστε τον όρο ναζισμός ή φασισμός. Εμείς αυτοπροσδιορίζομαστε, είμαστε ένα εθνικιστικό Κίνημα, η πολιτική μας ταυτότητα είναι ξεκάθαρη και θεωρούμε ότι οι ιδεολογικοί μας πρόγονοι είναι αυτοί οι οποίοι αντιστάθηκαν κάποτε στους Γερμανούς και στους Ιταλούς.

-Επειδή λέγονται και γράφονται πολλά, ποια είναι τελικά η πραγματική σχέση του ΕΛΑΜ και δη του προέδρου του με την Χρυσή Αυγή; 
-Έχω πει και στο παρελθόν ότι έχουμε άριστη συνεργασία και ότι παλαιότερα εγώ υπήρξα στέλεχος του Λαϊκού Συνδέσμου Χρυσή Αυγή. Στα ίδια πλαίσια που ο ΔΗΣΥ έχει συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία ή το ΑΚΕΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, έτσι και εμείς έχουμε συνεργασία με τον Λαϊκό Σύνδεσμο Χρυσή Αυγή. Είμαστε και τα δύο εθνικιστικά κινήματα, έχουμε να αντιμετωπίσουμε προβλήματα από κοινού ως ενιαίος Ελληνισμός και επιβάλλεται να συνεργαζόμαστε και να έχουμε σχέσεις. Απ’ εκεί και πέρα, ας δουν οι υπόλοιποι με ποιους συνεργάζονται και ας σταματήσουν να κατηγορούν το ΕΛΑΜ για τις επιλογές του. Το ΕΛΑΜ δεν έχει κάνει καμία επιλογή που να στρέφεται καθ’ οιοδήποτε τρόπο εναντίον των συμφερόντων των Ελλήνων της Κύπρου. Άλλοι όμως έχουν τέτοιου είδους σχέσεις. Την ίδια στιγμή που κατηγορούν εμάς για επαφή με τον Λαϊκό Σύνδεσμο Χρυσή Αυγή, δεν έχουν κανένα πρόβλημα να συνευρίσκονται με τ/κ κόμματα ή με τουρκικά κόμματα ή διάφορους ευρωπαϊκούς πολιτικούς σχηματισμούς, οι οποίοι στο παρελθόν είχαν λάβει θέση εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας και είχαν στηρίξει τις τούρκικες απαιτήσεις.

«Δεν υπάρχουν τ/κ κόμματα»
-Επειδή μιλήσατε για τις συναντήσεις με τα τ/κ κόμματα, εσείς ως ΕΛΑΜ δεν θα βρισκόσασταν ποτέ με ένα από αυτά, με στόχο για παράδειγμα να πείσετε για τη δική σας προσέγγιση στο Κυπριακό; 
-Για να υπάρχει κόμμα, πρέπει να υπάρχει αναγνωρισμένο κράτος. Στην Κύπρο, στην κατεχόμενη περιοχή, έχει ιδρυθεί ένα παράνομο καθεστώς. Τα δικά μας κόμματα αποδέχονται ότι σε αυτό το παράνομο καθεστώς μπορούν να λειτουργήσουν θεσμοί. Δεν υπάρχουν θεσμοί, δεν υπάρχουν κόμματα στα κατεχόμενα. Έμμεσα αναγνωρίζουν την ίδια την κατοχή της πατρίδας μας. Και όταν λέω δεν υπάρχουν θεσμοί, δεν εννοώ μόνο κόμματα. Ούτε αστυνομία υπάρχει, ούτε βουλή ούτε εμπορικά επιμελητήρια ούτε οτιδήποτε άλλο.

-Μα εδώ συνομιλούμε με τον ηγέτη τους για να λύσουμε το Κυπριακό…
-Συνομιλούμε με τον ηγέτη της κατοχής. Εμείς λέμε ότι δεν πρέπει να τον αναγνωρίζουμε…

-Στην τελική όμως με ποιον θα συνομιλήσουμε για να λύσουμε το Κυπριακό, ακόμα και στη βάση του ενιαίου κράτους που προτείνετε εσείς; 
-Ο πρώτος με τον οποίον πρέπει να συνομιλούμε πάντοτε είναι η Τουρκία. Απ’ εκεί και πέρα ο Τ/κ ηγέτης είναι ο ηγέτης της κατοχής και ως τέτοιος πρέπει να αντιμετωπίζεται. Δεν θα δεχθούμε σε καμία περίπτωση ότι εκπροσωπεί ένα κράτος.

-Μα κανείς δεν αποδέχεται κάτι τέτοιο…
-Όταν παρευρίσκεσαι ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε επίσημες συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού και αποδέχεσαι να βρίσκεσαι στο ίδιο επίπεδο με τον κατοχικό ηγέτη, νομίζω ρίχνεις τον πήχη και έμμεσα παραδέχεσαι ότι μπορεί να εκπροσωπεί ένα νόμιμο καθεστώς. Εμείς ως ΕΛΑΜ τονίζουμε πως σε καμία περίπτωση δεν αποδεχόμαστε ότι οι εκπρόσωποι των Τ/κ έχουν πολιτικά αξιώματα.

Ο Αρχιεπίσκοπος και το ΕΛΑΜ 
-Φθάνοντας στο τέλος θα ήθελα να σας ρωτήσω: Έχετε την ευχή και τις ευλογίες και του Αρχιεπισκόπου σε αυτήν την προεκλογική προσπάθεια που καταβάλλετε; 
-Ο Αρχιεπίσκοπος στηρίζει και υποστηρίζει τα εκκλησιαστικά του καθήκοντα και την επαφή με τον Θεό. Θεωρώ όμως ότι και ο ίδιος έχει την θέση την οποία έχει το ΕΛΑΜ όσον αφορά την επίλυση του Κυπριακού. Η Εκκλησία της Κύπρου όμως έχει πάντοτε επαφές με όλα ανεξαιρέτως τα πολιτικά κόμματα. Η δική μας άποψη είναι ότι η Εκκλησία έχει λόγο και μπορεί να εκφέρει άποψη και γνώμη για όλα τα ζητήματα που αφορούν την Κύπρο. Δεν θα στερήσουμε αυτό το δικαίωμα ούτε στον σημερινό Προκαθήμενο της Εκκλησίας ούτε σε οποιονδήποτε άλλο μελλοντικά.

-Καταληκτικά, ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους ψηφοφόρους ενόψει των προεδρικών εκλογών;
-Οι πολίτες έχουν στη δημοκρατία το όπλο και το δικαίωμα της ψήφου. Καλό είναι στις 28 Ιανουαρίου να το χρησιμοποιήσουν ανάλογα και να επιλέξουν αν θέλουν να συνεχίσει να υπάρχει το παλιό, το κομματικό κατεστημένο, με τα ίδια πρόσωπα, τις ίδιες νοοτροπίες, τις ίδιες φιλοσοφίες, τις ίδιες πολιτικές, ή αν θα επιδιώξουν να υπάρξει μια πραγματική αλλαγή. Εάν επιλέξουν το δεύτερο, πρέπει να σταθούν συμπαραστάτες στην πορεία που ακολουθεί το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο.

ΠΗΓΗ