Όλα αυτά τα χρόνια πορευόμαστε με κρυστάλλινες και ξεκάθαρες θέσεις, χωρίς μισόλογα και κούφιες υποσχέσεις, ενώ στον αντίποδα, βλέπουμε τους τρεις επικρατέστερους υποψηφίους (των δημοσκοπήσεων) να έχουν κοινές θέσεις και πολιτικές, χωρίς καμία ουσιαστική διαφορά, δηλώνει ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ και υποψήφιος πρόεδρος της Δημοκρατίας, Χρίστος Χρίστου.

Όλη η συνέντευξη πιο κάτω:

Σε συνέντευξη στη Cyprus Times, ο Χρίστος Χρίστου υποδεικνύει ως στόχο αύξηση των ψηφοφόρων του ΕΛΑΜ, κάτι που θα στείλει μηνύματα και θα αποτελέσει δικλίδα ασφαλείας απέναντι στο πολιτικό κατεστημένο. Αναφέρει επίσης ότι το ΕΛΑΜ θα στείλει επιστολή στους δύο υποψήφιους που θα περάσουν στον δεύτερο γύρο, στην οποία μεταξύ άλλων θα θέτουν ερωτήματα στην βάση πολιτικών θέσεων. «Ως Παράταξη δεν αποκλείσαμε ποτέ κανένα. Ως εκ τούτου είμαστε ανοικτοί σε διάλογο με το οποιοδήποτε κόμμα, όπως άλλωστε επιτάσσει η δημοκρατία», δηλώνει.

Δύο μήνες απομένουν μέχρι τις προεδρικές εκλογές, ποιο κλίμα εισπράττετε από τις επαφές σας με τους πολίτες;

Αν και βρισκόμαστε αρκετά κοντά στις προεδρικές εκλογές εντούτοις οι πολίτες είναι ακόμη προβληματισμένοι, άρα τα δεδομένα είναι αρκετά ρευστά, καθώς τους απασχολούν πάρα πολλά ζητήματα της επικαιρότητας, ενώ την ίδια στιγμή δεν βλέπουν λύσεις στα καθημερινά προβλήματα που ταλανίζουν την κοινωνία, όπως είναι η ακρίβεια, το μεταναστευτικό, το κράτος δικαίου, η κοινωνική πολιτική και πολλά άλλα. Ο λαός μέρα με την μέρα, αγκαλιάζει όλο και περισσότερο την Παράταξή μας, το ΕΛΑΜ, αφού βλέπει ότι είμαστε καθημερινά δίπλα στον λαό, σε αντίθετα με τους υπόλοιπους που βλέπουν τους πολίτες μόνο σε προεκλογικές περιόδους.

Ποιο είναι το κυρίαρχο ζητούμενο σε αυτές τις εκλογές; Γιατί κάποιος να επιλέξει να ψηφίσει εσάς;

Υπάρχουν πολλά ζητούμενα που είναι κυρίαρχα σε αυτές τις εκλογές, όπως είναι το Κυπριακό, το μεταναστευτικό, τα σκάνδαλα, η οικονομία και η ακρίβεια, καθώς και πολλά άλλα. Σε αντίθεση με όλους τους υπόλοιπους, που δηλώνουν ότι δεν μπορούν να κάνουν και πολλά, εμείς δηλώνουμε έτοιμοι να κάνουμε πάρα πολλά για να λύσουμε τα καθημερινά τους προβλήματα. Στο ερώτημα «γιατί κάποιος να επιλέξει να ψηφίσει εμάς» η απάντηση είναι απλή και αυτές αποτελούν οι κρυστάλλινες και ξεκάθαρες θέσεις του ΕΛΑΜ, που χωρίς μισόλογα και κούφιες υποσχέσεις, πορευόμαστε όλα αυτά τα χρόνια. Στον αντίποδα, βλέπουμε τους τρεις επικρατέστερους υποψηφίους (σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις) να έχουν κοινές θέσεις και πολιτικές, χωρίς καμία ουσιαστική διαφορά.

Είναι η δεύτερη φορά που διεκδικείτε το κορυφαίο πολιτειακό αξίωμα. Με ποια φιλοδοξία;

Είναι πραγματικότητα ότι είναι η δεύτερη φορά που διεκδικώ το κορυφαίο πολιτειακό αξίωμα, γιατί θέλουμε να δώσουμε στον λαό, στους ψηφοφόρους και στους υποστηρικτές μας εναλλακτική επιλογή, απέναντι στους υποψηφίους του κατεστημένου. Σε μια ομολογουμένως δύσκολη εκλογική μάχη, δεν επιλέγουμε να κρυφτούμε πίσω από ποσοστά άλλων για να καλύψουμε αδυναμίες, δεν επιλέγουμε να ξεπουλήσουμε τις θέσεις και τις απόψεις μας, στον βωμό της «καρέκλας» ή κάποιου Υπουργείου, όπως πράττουν πολλά άλλα κόμματα.

Είμαστε εκεί, παρουσιάζοντας το δικό μας πολιτικό πρόγραμμα ζητώντας από τον λαό να μας τιμήσει με την ψήφο του, για να τον τιμήσουμε και εμείς με τις πράξεις μας! Γενικότερα, θεωρούμε πιο τίμιο να κατέλθεις υποψήφιος με τις θέσεις σου, έστω και αν οι πιθανότητες εκλογής σου να είναι μειωμένες, αλλά τουλάχιστον να δώσεις μια μάχη για τα πολιτικά σου πιστεύω. Είναι κάτι που εκτιμά η κοινωνία.

Είστε αρκετά ρεαλιστής για να γνωρίζετε ότι οι πιθανότητες εκλογής σας είναι ελάχιστες. Ποιος είναι ο στόχος και ποιο το μέτρο σύγκρισης; Το 6.78% των βουλευτικών του 2021 ή το 5.65% των προεδρικών του 2018;

Στις Προεδρικές του 2018 είχαμε ποσοστό 5,56%, στις Ευρωεκλογές του 2019 είχαμε 8.25% και στις Βουλευτικές του 2021 είχαμε 6,78%. Τα ποσοστά όμως δεν παίζουν κάποια ιδιαίτερη σημασία, αλλά οι αριθμοί. Η πραγματικότητα ποια είναι; Η πραγματικότητα βρίσκεται στους αριθμούς, που λένε την αλήθεια. Για να είναι πιο σαφής. Στις Προεδρικές του 2018 είχαμε 21.846, στις Ευρωκλογές του 2019 (που σύμφωνα με τα αποτελέσματα είχαμε το μεγαλύτερο ποσοστό) είχαμε 23.167, ενώ στις Βουλευτικές του 2021 είχαμε 24.255.

Αυτό που θέλω να καταδείξω είναι ότι ως Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) έχουμε μια σταθερή αύξηση ψηφοφόρων σε κάθε εκλογική διαδικασία, γεγονός που μας έχει κατατάξει πλέον ως την τέταρτη κοινοβουλευτική δύναμη της Κύπρου.  Άρα στο ερώτημά σας, ο στόχος μας είναι αύξηση των ψηφοφόρων μας που θα στείλει μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση και θα αποτελέσει δικλίδα ασφαλείας απέναντι στο πολιτικό κατεστημένο.

Έχετε δηλώσει ότι ένα δυνατό ΕΛΑΜ στον πρώτο γύρο θα μπορεί να αποτελέσει ισχυρό μοχλό πίεσης στην νέα κυβέρνηση προς όφελος του τόπου και του λαού μας. Με ποιο τρόπο; Θα επιχειρήσετε να εμβολιάσετε θέσεις των δύο που θα προκριθούν στον δεύτερο γύρο;

Έχω δηλώσει το αυτονόητο, καθώς ένα ισχυρό ΕΛΑΜ, όπως έχω προαναφέρει θα αποτελέσει δικλίδα ασφαλείας. Δεν θα μιλήσω με υποθέσεις, αλλά θα μιλήσω με συγκεκριμένα αποτελέσματα. Να θυμίσω σε όλους ότι κανείς δεν μιλούσε για το τεράστιο πρόβλημα του μεταναστευτικού, ενώ εμάς μας κατηγορούσαν με διάφορους άσχημους χαρακτηρισμούς. Η ραγδαία άνοδος του ΕΛΑΜ  είχε ως αποτέλεσμα όλοι να αντιληφθούν το τεράστιο πρόβλημα με τους λαθρομετανάστες, να συμφωνήσουν μαζί μας, ενώ η Κυβέρνηση έχει προχωρήσει στην υιοθέτηση μερικών εκ των προτάσεων που έχουμε καταθέσει.

Να θυμίσω τον καθορισμό κατώτατης σύνταξης και κατώτατου ορίου μισθού για όλα τα επαγγέλματα, που η Κύπρος ήταν η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που δεν είχε πλαίσιο. Με την είσοδο του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.) στην Βουλή των Αντιπροσώπων το 2016, το θέσαμε για πρώτη φόρα και εν τέλει έχει προχωρήσει.

Να θυμίσω την νέα στρατηγική στο Κυπριακό, που ενώ όλοι ήταν εγκλωβισμένοι σε ένα εσφαλμένο πλαίσιο συνομιλιών, το ΕΛΑΜ έχει καταδείξει ότι υπάρχει και άλλος δρόμος, προτείνοντας λύση Ενιαίου Κράτους. Τα παραδείγματα είναι πάρα πολλά. Αυτό που θέλω να δείξω όμως είναι ότι, ένα ισχυρό ΕΛΑΜ μπορεί να επηρεάσει τις πολιτικές όλων, προς όφελος της κοινωνίας.

 Προσβλέπετε και σε συμμετοχή στην κυβέρνηση, εάν προκύψει πρόταση ή είναι κάτι που απορρίπτετε εκ προοιμίου;

Δεν μπορώ προκαταβάλω την απόφαση των συλλογικών μας οργάνων. Μεταξύ των δύο γύρων, υπάρχει μια εβδομάδα όπου θα συνέλθουν τα συλλογικά μας όργανα και θα λάβουμε δημοκρατικά τις δικές μας αποφάσεις. Ως Παράταξη δεν αποκλείσαμε ποτέ κανένα. Ως εκ τούτου είμαστε ανοικτοί σε διάλογο με το οποιοδήποτε κόμμα, όπως άλλωστε επιτάσσει η δημοκρατία. Γι’ αυτόν και θα στείλουμε και σχετική επιστολή στους δύο εναπομείναντες υποψηφίους, όπου μεταξύ άλλων θα θέτουμε τα δικά μας ερωτήματα στην βάση πολιτικών θέσεων. Από την άλλη, να δούμε ποιοι σέβονται πραγματικά την δημοκρατία και θα έρθουν να συνομιλήσουμε με το ΕΛΑΜ, αφήνοντας στην άκρη φασιστικές μεθόδους και αυταρχικές τοποθετήσεις των παλαιότερων χρόνων που έλεγαν «εμείς δεν συνομιλούμε με το ΕΛΑΜ». Ας δείξουν στην πράξη ότι σέβονται τον θεσμό της δημοκρατίας.

Σε πρόσφατη συνέντευξή σας, έχετε πει ότι όλα τα κόμματα του κατεστημένου και της διαφθοράς, «στηρίζουν έναν εκ των τριών βασικών διεκδικητών της προεδρίας, που είναι όλοι απλά κλώνοι της ίδιας διακυβέρνησης και της ίδιας πολιτικής φιλοσοφίας». Δεν σας προβληματίζει ότι αυτά τα κόμματα εξασφαλίζουν νομιμοποίηση από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών;

Εδώ ακριβώς είναι που οι ψηφοφόροι πρέπει να αντιληφθούν πως: ως κυρίαρχος λαός, πρέπει να τιμωρήσουν με την ψήφο τους όλους αυτούς που τον έφεραν στην σημερινή κατάσταση. Την ακρίβεια, τα ατιμώρητα σκάνδαλα, το Μεταναστευτικό, τις εκποιήσεις και πολλά άλλα. Καλώ τους συμπατριώτες και συμπατριώτισσές μας να αναλογιστούν ποιο κόμμα στέκεται διαχρονικά δίπλα τους και ποιο κόμμα αποτελεί την φωνή τους και λέει πάντα την αλήθεια διεκδικώντας γι αυτούς. Το ΕΛΑΜ είναι το μόνο κόμμα που δεν εμπλέκεται σε σκάνδαλα και που λέει όλα όσα οι υπόλοιποι κρύβουν από τον λαό. Η απόφαση λοιπόν ανήκει στον λαό τον οποίον καλούμε να κάνει δεύτερες σκέψεις για το καλό της πατρίδας μας και των παιδιών μας, για την επιβίωση μας στον δοκιμαζόμενο τόπο μας. Την Κύπρο των αγίων και των ηρώων την μετέτρεψαν κάποιοι σε Κύπρο των σκανδάλων, της διαφθοράς και της έκπτωσης ηθών και αξιών.

Θέλω να σας θυμίσω ότι η κυρία Αννίτα Δημητρίου, εξελέγη πρόεδρος της Βουλής και με τη ψήφο των βουλευτών του ΕΛΑΜ, μαζί και με άλλα κόμματα στα οποία αποδίδετε το χαρακτηρισμό περί κατεστημένου και διαφθοράς.

Για την εκλογή της κ. Δημητρίου, να θυμίσω απλά τα γεγονότα. Με τα δεδομένα όπως διαμορφώθηκαν κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας, το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο αξιοποίησε στο ακέραιο τον ρυθμιστικό του ρόλο ως η τέταρτη πολιτική δύναμη της Κύπρου, εκλέγοντας την νέα Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων. Την ίδια στιγμή, με την ψήφο του το ΕΛΑΜ έφραξε τον δρόμο στο ΑΚΕΛ για να καταλάβει το δεύτερο τη τάξει αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όμως, από την πρώτη κιόλας στιγμή δηλώσαμε ευθαρσώς ότι με την ψήφο μας δεν δίνουμε λευκή επιταγή σε κανέναν. Όπως άλλωστε αποδείξαμε, η Παράταξή μας συνέχισε να πορεύεται με προμετωπίδα τις βασικές της αρχές αναφορικά με το Κυπριακό, την οικονομία, το μεταναστευτικό, την θρησκεία, τον θεσμό της οικογένειας, την κοινωνική πολιτική, την μηδενική ανοχή στα σκάνδαλα και την διαφθορά.

Για να είμαστε όμως ακόμη πιο ξεκάθαροι. Η θέση του Προέδρου της Βουλής δεν έχει εκτελεστική αρμοδιότητα, για να χαράζει πολιτικές που αφορούν την Κύπρο, αλλά αφορά ξεκάθαρα την εύρυθμη λειτουργία της Βουλής. Ως εκ τούτου, δεν ψηφίσαμε πολιτικές θέσεις!

Σας ανησυχεί μήπως ότι οι πολίτες κατατάσσουν και το ΕΛΑΜ μεταξύ των συστημικών κομμάτων;

Οι πολίτες δεν κατατάσσουν το ΕΛΑΜ μεταξύ των συστημικών κομμάτων, καθώς η Παράταξή μας δεν ήταν ποτέ, ούτε θέλει να γίνει, μέρος του συστήματος διαφθοράς. Ουδέποτε βρέθηκε το όνομά μας δίπλα από τίτλους για σκάνδαλα. Αυτό είναι μια προπαγάνδα που καλλιεργούν τα κόμματα του κατεστημένου, προσπαθώντας να ανακόψουν την ανοδική πορεία του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.), βλέποντας ταυτόχρονα και την ανοδική τάση των πατριωτικών – εθνικιστικών κινημάτων σε όλη την Ευρώπη.

Αυτό που θα σας διαβεβαιώσω. Το ΕΛΑΜ δεν είναι εδώ για βόλεμα και καρέκλες εξουσίας. Είναι εδώ, γιατί όπως και πολλοί άλλοι συμπατριώτες μας, έχουν κουραστεί με τις πολιτικές που έχουν οδηγήσει στον γκρεμό. Είναι εδώ γιατί πιστεύουμε ότι αυτό ο λαός, αυτή η πατρίδα, αξίζει καλύτερο μέλλον. Και σε αυτό το πλαίσιο θέτω και την δική μου υποψηφιότητα, για πραγματική αλλαγή, γιατί θέτουμε στην προτεραιότητα μας την Κύπρο.

https://cyprustimes.com/politiki/christos-christoy-sti-ct-eimaste-anoiktoi-se-dialogo-ston-deytero-gyro/