Παιχνίδι στα χέρια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παραμένει το “Μπαρμπαρός”, το οποίο βρίσκεται στο αγκυροβόλιο του κατεχόμενο λιμανιού της Αμμοχώστου. Παραμένοντας στην περιοχή, το σκάφος συνεχίζει τις παραβιάσεις, ενώ είναι προφανές ότι οι Τούρκοι συνδέουν τα επόμενα βήματά τους με την ενεργειακή δραστηριότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Συγκεκριμένα, την προγραμματισμένη νέα γεώτρηση στο οικόπεδο “Αμαθούσα”. Ήδη το Saipem 10000 έφθασε στο χώρο και την ερχόμενη Τρίτη θα αρχίσει η γεώτρηση.Είναι προφανές ότι ο στρατηγικός σχεδιασμός της Άγκυρας παραμένει ο έλεγχος των υδρογονανθράκων και η απόφαση της τουρκικής ηγεσίας είναι πώς θα τραβήξει το θέμα αυτό στα άκρα.  Η Άγκυρα, η οποία έχει επιστρατεύσει και το εργαλείο της επιβολής διά της στρατιωτικής ισχύος στέλνοντας πλοία στην περιοχή,  με τις προτάσεις που υπέβαλε μέχρι σήμερα θεωρεί το θέμα δικοινοτικό και παρουσιάζει την Κυπριακή Δημοκρατία ως εκλιπούσα. Με βάση το έγγραφο που διαβιβάσθηκε από το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών προς τη Λευκωσία μέσω της Αθήνας, η Άγκυρα επιμένει σε τρεις άξονες:Πρώτον, η τουρκική πλευρά επιμένει σε συνδιαχείριση του φυσικού πλούτου της Κυπριακής Δημοκρατίας.Δεύτερον, συζήτηση του κεφαλαίου της Ενέργειας στα πλαίσια της διαδικασίας του διακοινοτικού διαλόγου. Να συνδεθεί, κοντολογίς, με τη διαδικασία και να εγκλωβιστεί στα γρανάζια μιας μακράς αντιπαραγωγικής συζήτησης, καθιστώντας αιχμάλωτο στις τουρκικές ορέξεις το θέμα του αερίου.

Τρίτον, εάν δεν ισχύσουν τα πιο πάνω, τότε θα πρέπει, όπως αναφέρει η τουρκική πρόταση, να δημιουργηθεί μια επιτροπή από την Ελλάδα και την Τουρκία, που θα έχει την εποπτεία της αξιοποίησης του φυσικού πλούτου.Περαιτέρω είναι σαφές πως τόσο ο Νταβούτογλου όσο και ο Τσαβούσογλου αναφέρονται στην προώθηση των θέσεων αυτών, είτε λυθεί το Κυπριακό είτε όχι! Προκύπτει από διάφορες πηγές πως η Τουρκία θέλει την εμπλοκή της κρατικής εταιρείας πετρελαίων ΤΡΑΟ στις έρευνες. Τούτο, αν και θεωρείται απομακρυσμένο και ανέφικτο αυτή τη στιγμή, ωστόσο αποτελεί στόχο και επιδίωξη και η Άγκυρα το συνδέει τόσο με σενάριο λύσης τόσο και μη λύσης. Σε περίπτωση λύσης θα θεωρηθούν ως ισχύουσες, όπως συζητήθηκε στις συνομιλίες, όλες οι προηγούμενες συμφωνίες των συνιστώντων κρατιδίων. Όσες, δηλαδή, διεθνείς συμφωνίες έχουν υπογραφεί θα ισχύουν σύμφωνα με την τουρκική προσέγγιση, η οποία είχε περιληφθεί και στο απορριφθέν σχέδιο Ανάν. Ως εκ τούτου η συμφωνία του ψευδοκράτους με τη ΤΡΑΟ για τη διενέργεια ερευνών θα θεωρηθεί σε ισχύ.

Παράλληλα με όλα αυτά προωθείται και η ιδέα της δημιουργίας ταμείου υδρογονανθράκων. Με βάση την τουρκική πρόταση, δημιουργία ειδικού ταμείου εσόδων από τους υδρογονάνθρακες, τη διαχείριση του οποίου θα έχει τεχνική επιτροπή ώστε τα χρήματα να χρησιμοποιηθούν κυρίως για τη χρηματοδότηση της εφαρμογής των προνοιών μιας συνολικής συμφωνίας. Αυτή την ιδέα φαίνεται να ασπάζονται και πολλοί τρίτοι, που θεωρούν πως τούτο θα μπορεί να λειτουργήσει από τώρα.

ΠΗΓΗ